Bondsberichten

ONDERZOEK

Zowat 30 jaar na ons eigen Zure Neerslagonderzoek  wordt onderzoek van de luchtkwaliteit met de hulp van vrijwilligers volop populair.  Voor 2018 is er de actie Curieuzeneuzen Vlaanderen, ergens een sequel van het onderzoek met aardbeien van de UA.  In 20.000 straten, in de stad en op het platteland, wil men in kaart brengen tot hoeveel stikstofoxide het verkeer in de buurt leidt. Je kan je tot 20 maart inschrijven op standaard.be/curieuzeneuzen.

 

HERINTRODUCTIE GIEREN ZUID-FRANKRIJK

In de laatste aflevering van de VRT-reportagereeks Leve de Zoo ! (de Antwerpse dierentuin bestaat dit jaar 175 jaar) trok reportagemaker Arnout Hauben naar de Grands Causses/Cevennen in Zuid-Frankrijk n.a.v.  de medewerking van de Zoo aan een herintroductieproject van monniksgieren. Dat project wordt gecoördineerd vanuit een “antenne” van de Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) te Peyreleau.  Het deed ons terugdenken aan de Natuur 2000-kampen in de Camargue. Van die kampen werd vaak teruggekeerd via de befaamde Gorges de la Jonte en Saint-Pierre-des-Tripiers, waar we we vanuit het Maison des Vautours op gierenexcursie gingen : de vale gier werd in de Ravin de Cassagnes in de buurt heringevoerd in de jaren 1980, vandaag vliegen er in de regio van de Jonte, de Tarn en de Causses een 800 rond, naast 80 koppels monniksgieren.  Voor hun voeding kunnen ze terecht op  “charniers” waar leden van de LPO of medewerkers van het Parc National des Cévennes kadavers van schapen en geiten deponeren die ze ophalen bij plaatselijke veehouders.

 

BEZOEKSTIPS GELINKT AAN ONZE INTERESSES (?)

EUROPESE BUNKERDAG BEGIN JUNI 2018

Onder de auspiciën van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall kan je begin juni bij ons en in 6 andere  landen (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Guernsey) vooral in de kuststreek bunkers gaan bekijken die destijds te maken hadden met de Atlantikwall :  zie www.raversyde.be en https://bunkerdag.nl

 

IN MEMORIAM

MARJET VAN PUYMBROECK (1921-2018), EERSTE GROENE SENATOR

Een oude lieve en erg milieubewuste/idealistische dame die we destijds in de entourage van pater Luc Versteylen ontmoetten bij de Groene Fietsersacties en de Anders Gaan Leven-vergaderingen  te Borgerhout. In 1981 werd ze verkozen als eerste senator voor Agalev, de voorloper van groen.