Wereld

NEDERLAND : UW NIEUWE BUREAUSTOEL KOMT UIT DE GRACHT

De organisatie Plastic Whale (https://plasticwhalefoundation.com) wil de plastic soep verkleinen en vist dus plastic uit de Amsterdamse grachten.  Ze maakte daar al tien sloepen van en nu komt daar kantoormeubilair bij. Een vergadertafel vergt 1004 opgeviste petflesjes, een stoel 67, een lamp 25. Voor de metalen onderstellen wordt staalafval gebruikt. Fabrikant Vepa maakt de meubels, Lama Concept tekent voor het design.  Zo’n tafel met acht stoelen kost 20.000 euro, je krijgt er een plastic visboottrip en workshops bij. Tien procent van de opbrengst gaat naar plastic opruimprojecten wereldwijd. “Op deze manier kunnen bedrijven die niet weten hoe ze een bijdrage moeten leveren aan het milieu toch iets doen” zegt oprichter Marius Smit. Hij is ook al bezig met vergelijkbare projecten in Azië (het Balinese strandplastic !) en hij hoopt in de toekomst de lijn uit te breiden met meer betaalbare meubels. Ondertussen levert hij aan het Nederlandse ministerie van Infrastructuur, aan de Nationale Nederlanden en aan frisdrankfabrikant Vrumona.

Trouw, 24 februari 2018.

 

POLEN : PATRIOTTISCHE STEENKOOL

In Polen investeert men fors in koolmijnen.  Ze noemen dat daar ‘patriottische brandstof’ omdat Polen daardoor minder afhankelijk wordt van Russisch gas.  Ondertussen liggen wel 33 van de 50 meest vervuilde Europese steden in Polen. De voornaamste oorzaak is de steenkool die gebruikt wordt om huizen te verwarmen.

The Economist, Jan 18th, 2018 : Why 33 of the 50 most polluted towns in Europe are in Poland.

 

SPANJE : NEANDERTHALKUNST IN SPAANSE GROTTEN

In 3 Spaanse grotten (La Pasiega bij Bilbao, Maltravieso te Caceres, Ardales bij Malaga) ontdekte een  groep Duitse/Britse archeologen tekeningen die minstens 65.000 jaar oud zijn. Op dat moment waren de Neanderthalers de enige mensen in Eurazië (de moderne mens, homo sapiens, daagde er pas 40.000 jaar geleden op).  Zo primitief waren die Neanderthalers dus ook niet.  Overigens : die datering was evengoed een kunststukje. Traditionele methoden zoals de koolstofdatering werken alleen bij organisch materiaal, niet bij schilderingen waarbij mineralen zoals oker zijn gebruikt.  Er bestaat nu een nieuwe techniek die kijkt naar de kalk die zich op de schilderingen afzette. Kalhoudend grondwater bevat sporen van radioactief uranium. Dat vervalt langzaam in thorium en aan de verhouding uranium-thorium valt af te lezen hoe oud de kalk is.

D.L.Hoffmann cs, U-Th dating of carbonate crusts reveals Neandertal origin of Iberian cave art. Science 23 Feb 2018. Vol 359, Issue 6378, pp.912-915. DOI: 10.1126/science.aap7778

 

VLAANDEREN : BOEREN LAPPEN MESTWETGEVING AAN HUN LAARZEN

In Vlaanderen is 43% van 669 gecontroleerde landbouwbedrijven niet in orde met de mestwetgeving. Dat blijkt uit het Mestrapport, anderhalf jaar na de start van gerichte controles door de Mestbank in het kader van het Vijfde Mestactieplan. Toezicht op het naleven van de mestwetgeving is dus absoluut nodig want de sector blijkt in grote mate “fraudegevoelig”. Terwijl de waterkwaliteit bij ons al meer dan 4 jaar niet meer verbetert. De Mestbank pleit dan ook voor meer verantwoordelijkheidszin bij de boeren, bij de vervoerders, bij de verwerkers en bij de controleurs. Bij allen werden overtredingen vastgesteld : er dienden zelfs een tiental staalnemers (die in opdracht van externe labo’s stalen namen op de velden)  geschorst…