Actualiteit

DONDERDAG 3 JANUARI 2019 : CONTAINERMISERIE OP DE WADDENEILANDEN

in de nacht van 2 op 3 januari verloor het 395 meter lange en 59 meter brede mega-containerschip MSC Zoe van de rederij Mediterranean Shipping Company (Genève, Zwitserland) op weg van Sines naar Bremerhaven bij Borkum 345 van 19.000 (!) containers. In een aantal zaten gevaarlijke stoffen, o.m. 3000 kg dibenzoyl-peroxide in poedervorm in 28 zakken en 1400 kg Lithiumbatterijen. De containers en de zakken spoelden gedeeltelijk aan op de Nederlandse en enkele Duitse Waddeneilanden. Van het Amelandse strand werd al 130.000 kg rommel afgevoerd, 100 militairen moesten helpen opruimen op Schiermonnikoog en Terschelling. Ook op Texel en op Borkum spoelden spullen aan. Per jaar gaan tegenwoordig wereldwijd zo’n 10.000 containers verloren, in het Waddengebied 150. Gevaarlijke stoffen moeten gemeld worden, niet kunstmest en dgl. Dat verlies gebeurt omdat containers niet goed vast zitten, In de helft van de gevallen blijken de rederijen de regels gewoon aan hun laarzen te lappen. Ze draaien via hun verzekering op voor de gebruikelijke kosten, maar wie bekommert zich om het schoonmaken van de zeebodem ? Overigens bestaat er ook veel kans dat er containers met de zeestroming mee naar de Barentszzee dobberen, waar zich tussen Spitsbergen en Nova Zembla reeds een drijvende vuilnisbelt bevindt.

P.S. Na de goederen uit de stukgeraakte containers spoelen vooral op Ameland en Terschelling ook massaal veel dode zeevogels aan : ca 20.000 dode (of nog levende maar danig verzwakte) zeekoeten bvb, maar ook zwarte zeeëenden, alken, drieteenstrandlopers . Mogelijk hebben de vogels plastic pellets binnen gekregen, waarschijnlijker is een lekkage van parafine of palmolie (Bron : Waddenvereniging en Wageningen Bioveterinary Research). Verder geraakten de stranden naderhand bedekt met miljoenen plastic bolletjes (op Schiermonnikoog : 268/m²), ook afkomstig van de containers. Dat doet de vraag stellen naar wat er nog in zee zit ?

DONDERDAG 3 JANUARI 2019 : OCEAN CLEANUP LIGT STIL

Zie ook Nieuwsbrief 2018, rubriek Actualiteit, 8 september 2018.

Na minder dan 3 maanden opereren ligt het plasticafvalvangerproject van Boyan Slat plat : er is een 18 m lang uiteinde losgeraakt. De installatie (een 600 m lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven met daaronder een 3 m diep gordijn) moet nu voor reparatie naar Hawaï. In december waren er ook al problemen. De te traag bewegende installatie kon het ingezamelde plastic niet vasthouden.

DONDERDAG 10 JANUARI 2019 : DONDERDAGACTIE SCHOLIEREN VOOR HET KLIMAAT

Zo’n 3000 klimaatspijbelaars gaven in Brussel een krachtige boodschap aan onze lamme en zelfgenoegzame N-VA/VLD/CD&V/MR-politiekers die spotten met de Mars der 70.000 op 2 december 2018 (Knack noemde hen de klimaatsaboteurs) : “Er is geen planeet B”. De inspiratie komt van Greta Thunberg te Stockholm, die elke vrijdag met een spandoek voor het Zweedse parlement gaat zitten. Er was ook steun van ‘Grootouders voor het Klimaat’.

DINSDAG 22-VRIJDAG 25 JANUARI 2019 : ANNUAL MEETING 2019 VAN HET WORLD ECONOMIC FORUM, DAVOS-KLOSTERS

Tientallen debatten over wat de wereldeconomie en de wereld bezighoudt. Bezorgdheid over de impact van de Handelsoorlog. Maar ook Globalization 4.0. De 4de Industriële Revolutie. En Saveguarding our Planet. Met de oude Attenborough. Bijzonder was de aanwezigheid van de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg die met haar vrijdagse Skolstrejk för Klimatet  al in minstens 270 steden voor het klimaat spijbelende scholieren inspireerde. Ze was daar op uitnodiging van Arctic Basecamp, een organisatie van wetenschappers die aandacht vraagt voor het onrustwekkend tempo waartegen de ijskappen smelten.Thunberg : ‘In plaatsen als Davos vertellen mensen graag succesverhalen. Maar hun financieel succes komt met een onwaarschijnlijk prijskaartje’.

ZONDAG 27 JANUARI 2019 : NIEUWE BRUSSELSE KLIMAATMARS

Ondanks rotweer opnieuw 70.000 betogers, die van de politiekers na jarenlang zo goed als nietsdoen maatregelen eisen. Deze mars werd voorafgegaan door de jongerenmarsen op donderdag, de recentste haalde 30.000 deelnemers. De aandacht ging nu bvb naar de milieugruwel van de zgn. bedrijfswagens en naar andere CO2-produceerders. Spijtig dat de anti-milieupoltiekers zoals De Wever en zijn N-VA en omstreden economisten als De Grauwe van de gelegenheid misbruik maakten om opnieuw voor kerncentrales te pleiten. De Wever liet ook niet na om op tv fanatiek af te geven op de klimaatjongeren en zelfs op de ‘doemdenkende’ wetenschappers, hij beseft niet dat hij zijn afspraak met de geschiedenis grandioos misloopt.

ZATERDAG 2 FEBRUARI : SCHAUVLIEGE ZIET COMPLOT = ONTSLAG

Joke Schauvliege, omstreden Vlaamse milieuministerin (Uplace, Essers, de boskaart, de betonstop, het statiegeld) en vooral aangevallen op haar ambitieloos klimaatbeleid, verklaart op de nieuwjaarsreceptie van het Algemeen Boeren Syndicaat dat de voorbije klimaatbetogingen een onderdeel zijn van een complot om haar te schaden. Ze beweert dat die info van de Staatsveiligheid komt. Een pertinente leugen die haar op 5 februari aangerekend wordt. Haar CD&V-partij doet haar ontslag nemen. Op die betogingen werd nog o.m. een bord gedragen met de vaststelling : “Joke Schauvliege, What a Joke !”

MAANDAG 4 FEBRUARI 2019 : GREY DAY

Indien we vanaf 1 januari alleen op onze groene energie hadden geleefd (9,1 % van de energieproductie ) dan was die vandaag op en zouden we het vanaf nu met grijze energie moeten doen : olie, gas, steenkool. Tegen het huidige tempo van vergroening van de enegie zal het in dit land nog 227 jaar duren vooraleer onze energie voor 100% hernieuwbaar is…

MAANDAG 4 FEBRUARI 2019 : ZWIN, INTERNATIONALE DIJK DOORBROKEN

Met de geplande doorbraak van deze dijk uit 1872 verdubbelt de Zwinmonding in afstand tot 400 meter en kan er tot 3 keer meer zeewater binnenstromen, goed tegen de verzanding. Het Zwin zelf wordt 333 ha groot, een uitbreiding van 120 ha. Uitkijken hoe de natuur zich gaat ontwikkelen.

DONDERDAG 7 FEBRUARI 2019 : KLIMAATBETOGING LEUVEN

Door Leuven trok de grootste betoging ooit, m.d. 10.000 bosbrossers. Volgens Anuna De Wever, motor achter alle scholierenbetogingen is de boodschap bij sommige politiekers nog steeds niet aangekomen. Ook in Nederland (Den Haag) wordt er nu door klimaatspijbelende jongeren betoogd.

P.S. ’s Avonds zond de VRT het indrukwekkende Klimaatbetoog van Nic Balthazar in de aula van de Gentse unief uit. Maar dezelfde dag blokkeerden N-VA, CD&V en VLD in het Belgische parlement een voorstel van Bijzondere Klimaatwet, gebaseerd op een tekst van wetenschappers, dat door alle andere partijen (ook de Waalse) werd gesteund : een herhaling van de schande van Kattowitz. Je moet maar durven…

WOENSDAG 6 MAART 2019 : 150 JAAR TABEL VAN MENDELEJEW

Dmitri Mendelejew publiceerde zijn eerste Periodiek Systeem der Elementen op 6 maart 1869.

DONDERDAG 28 MAART 2019 : N-VA/CD&V/VLD TEGEN KLIMAATWET

De Belgische Kamer stemde tegen een herziening van grondswetsartikel 7bis, dat een (dwingende) klimaatwet mogelijk moet maken : N-VA, CD&V en Open Vld zien daar nl het nut niet van in … Zij bevestigen daarmee hun onkunde en onwil in de voorbije tijden, maar het is ook het cynisme van dat soort politiekers ten top : je moet maar durven om zo die honderdduizenden jongere en oudere klimaatbetogers vierkant uit te lachen. De sinistere De Roover van de N-VA : “Ik ben tevreden. Dit is een correcte uitslag”. Zijn spitsbroeder, de even omstreden CD&V’er Verherstraeten, produceerde eenzelfde arrogant geluid. En de VLD : “Wij zitten op één lijn”. Het is inderdaad één pot nat. Welke milieuverdediger kan nog langer blijven stemmen voor deze fake-bestuurders die alleen maar bekommerd zijn om hun gevulde zakken en om de bedenkelijke belangen van de partijen waaraan zij hun positie en dikke pree danken ?

DONDERDAG 4 APRIL 2019 : FACTCHECKERS (VRT EEN) DELEN WITTE EIEREN UIT IN ANTWERPS CENTRAALSTATION

Om bekender te maken dat er geen verschil bestaat tussen bruine en witte kippeneieren, tenzij in duurzaamheid. Kippen die witte eieren leggen hebben daar een stuk minder voer voor nodig – dus ook minder grondstof. En die kippen zijn ook iets efficiënter : ze leggen 300/320 eieren per jaar i.p.v. 290/310 (de bruine), verder leven ze 15/16 maanden, geen 14 (de bruine).

Bron : Keuringsdienst van Waarde, NPO3 TV.

WOENSDAG 10 APRIL 2019 : FOTO ZWART GAT

Een mijlpaal voor de sterrenkunde ! Voor het eerst is een foto gemaakt van een zwart gat, met name van het supermassieve zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 (M87), op zo’n 55 miljoen lichtjaren van de aarde. De fotografen koppelden waarnemingen van 8 grote radiotelescopen virtueel aan elkaar, o.m. op Hawaï, de Zuidpool, in Chili en Spanje. De foto toont een lege ruimte, omringd door lichtstralen die afbuigen door de enorme zwaartekracht.

ZONDAG 26 MEI 2019 : PARLEMENTSVERKIEZINGEN (VLAANDEREN, BELGIË, EUROPA)

Het pensioendebat en de migratieproblemen bliezen het klimaatalarm van tafel. Het gewicht van de bosbrossers en Youth for Climate bleek te klein, de meesten hebben niet eens stemrecht. De korte termijn haalde het en de rekening blijft naar de jongeren doorgeschoven… (Paul Goossens, De Standaard, 27/05/2019)

VRIJDAG 14 JUNI 2019 : PETITIE TEGEN VERVUILENDE CRUISESCHEPEN IN ANTWERPEN

De Nederlandse Antwerpenaar Kees Meerman startte via Avaaz een onlinepetitie om vervuilende cruiseschepen te beletten nog aan te meren in de Antwerpse binnenstad. Hij protesteert daarmee ook tegen de hypocrisie van burgemeester De Wever & Co die oude dieselauto’s banden en tegelijk cruiseschepen ontzien : zelfs aangemeerd (de generatoren blijven draaien), veroorzaken deze ontzaglijk meer uitstoot. De N-VA-politiekers De Wever en schepen-cumulkampioen Koen Kenis lachen er blijkbaar mee, ze bestelden ondertussen een dure nieuwe pontonbrug om de cruisers toe te laten aan de wal te komen en in ’t stad een pakje pralines te gaan kopen. Meer geven die niet uit, want ze slapen en eten aan boord… De petitie haalde op één weekend al bijna 10.000 handtekeningen.

VRIJDAG 28 JUNI 2019 : STROOMTEKORT TE VERWACHTEN ?

Stroomnetbeheerder ELIA beweert dat de sluiting van de eerste twee kerncentrales Doel3 en Tihange2, voorzien per 2023, voor een stroomtekort kan zorgen. We zullen de komende jaren nl. minder stroom kunnen invoeren omdat ook in de buurlanden elektriciteitscentrales sluiten. Er moet dus meer eigen stroom geproduceerd worden en daarvoor wordt gekeken naar de bouw van nieuwe gascentrales. De federale energieregulator CREG wijst er ondertussen op dat afgelopen winter, toen 6 van de 7 kerncentrales stillagen, nooit een risico heeft bestaan op schaarste of black-outs.

© 2019 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.