Actualiteit

WOENSDAG 1 JANUARI 2020 : BRUINE LIJSTER (TURDUS EUNOMUS) IN DE LIEREMAN

In het natuurgebied De Liereman (Oud-Turnhout) wordt een Bruine lijster gespot : een dwaalgast uit de Midden-Siberische taiga, werd sedert 1845 nog maar 5 keer bij ons gezien : voor het laatst in 1956. Eind oktober was er ook al een gezien op Vlieland.

VRIJDAG 3 JANUARI 2020 : NOG EENS KRITIEK OP VLAAMS AGENTSCHAP NATUUR EN BOS

Jan Loos van de campagne Welkom Wolf (Landschap vzw) klaagt in De Standaard de nalatigheid van het ANB aan i.v.m. het afschieten van de wolvin Naya door jagers. Loos : het ANB kwam in die zaak verdacht laat in actie. Deze gemeenschapsdienst heeft hechte banden met de jachtsector en bij de ANB-top is er totaal geen bereidheid om de inspectie te versterken. Zodra de jacht moet worden aangepakt gaat het ANB op de rem staan. Het ANB geraakte de laatste tijden om meer redenen omstreden. Er lijkt ook te weinig toezicht van de overheid. Loos vroeg de nieuwe Vlaamse minister van Omgeving Demir om meer natuurinspecteurs aan te stellen, maar hij kreeg slechts een vaag antwoord. Demir heeft veel te bewijzen na haar catastrofale voorgangster Schauvliege, maar of dat gaat gebeuren blijft een grote vraag : denk aan de Vlaamse klimaatmaatregelen…

ZATERDAG 18 JANUARI 2020 : ACTIE “LEUGENAUTOSALON” EXTINCTION REBELLION, OOK TEGEN SUV’S

Actievoerders van E.R. protesteerden o.m. op de stands van Tesla, Volvo en Land Rover tegen de leugens die autofabrikanten blijven vertellen om hun verkoop ten koste van het milieu te verhogen. De autosector ligt bij milieubezorgde mensen bijzonder slecht omdat die de laatste tijd vooral de steeds groter wordende SUV’s en pick-ups (tot 6m lang, 2.5m breed) promoot, terwijl de verkoop van elektrische wagens nauwelijks van de grond komt. Bij ons zijn 4 op de 10 nieuw verkochte wagens SUV’s. Het klimaat betaalt daar een hoge prijs voor : de SUV’s leveren na de stroomproducenten wereldwijd de grootste bijdrage tot de stijging van de CO2-emissies (meer dan de zware industrie, de vrachtwagens of de luchtvaart !) en ze doen de vraag naar olie enorm toenemen. Daarnaast is er ook nog de bedreiging van de veiligheid van de andere weggebruikers omdat deze vehikels niet aan onze samenleving en verkeer zijn aangepast. Wat doet de overheid ? Zoals de laatste tijden gebruikelijk : zo goed als niets. Bevoegd N-VA-minister Diependaele tapte ondervraagd uit het bekende N-VA-vaatje, minimaliseren en vergoelijken. Omdat de SUV-rijders vaak N-VA-stemmers zijn ? Triest.

DINSDAG 21 – ZATERDAG 25 JANUARI 2020 : 50STE WORLD ECONOMIC FORUM, DAVOS-KLOSTERS (CH)

Een van de belangrijkste bijeenkomsten (toppolitici, dito CE0’s, enz.) ter wereld in het Davos Congress Centre, hoewel Rutger Bregman het een brandweercongres noemde waar niet over water mag gesproken worden. Keywords 2020 : a Cohesive and Sustainable World. Een ‘volledige’ deelname kostte 100.000 €. Vlaams N-VA-premier Jambon liet dat betalen en nog veel meer PR-geld. Het milieu en klimaat stonden centraal. Zowel Greta Thunberg, achteraf natuurlijk teleurgesteld, als Trump waren er, samen met een 2800 deelnemers : aangevoerd door m.d. 2000 privéjets e.a. vliegtuigvluchten…

VRIJDAG 31 JANUARI 2020 : WARMSTE JANUARI

Wereldwijd de warmste januari sinds de start van dit soort metingen in 1981.Het was gemiddeld 0,77°C warmer dan het klimatologisch gemiddelde en 0,03 °C warmer dan het vorig record uit 2016. In Europa werd dat record ruim gebroken. Het was 0,2 °C warmer dan het vorig record in januari 2007. In N.O. Europa was het op diverse plaatsen 6°C warmer dan gemiddeld. Maar niet overal was het te warm, vnl. in Noord-Amerika en Groenland was het kouder : goed voor het zee-ijs.

WOENSDAG 5 FEBRUARI 2020 : GREY DAY

De dag in het jaar waarop de groene energie in ons land op is en we moeten overschakelen op grijze. Tegen het huidige tempo is onze energie pas over 227 jaar voor 100% hernieuwbaar, terwijl onze politiekers dat beloven voor 2050. In Zweden valt Grey Day op 19 juli …

ZATERDAG 29 FEBRUARI 2020 : WARMSTE WINTER

De voorbije winter was weer eens de warmste. Dat meldt het Europees aardobservatieprogramma Copernicus. Door het aanhoudende zachte weer was ie 3,4 °C warmer dan de gemiddelde in de periode 1981-2010. De temperatuur was bijna 1?4 °C hoger dan die van de vorige warmste, die van 2015-2016. Speciaal : in delen van Rusland was het in 140 jaar niet meer zo warm geweest en in Moskou werd in februari 8°C gemeten, dat was sedert 1949 niet meer gebeurd.

DONDERDAG 5 MAART : VERVROEGDE SLUITING DOEL 1-2 ?

Het Grondwettelijk Hof vernietigde bij arrest 34/2020 de wet die het mogelijk maakte om de oudste kernreactoren van de elektriciteitscentrale in Doel (°1975) open te houden tot 2025. Die moeten per einde 2022 stilgelegd worden indien er dan geen milieueffectenrapport voorligt, na inspraak van het publiek plus grensoverschrijdende raadpleging. De twee zouden aanvankelijk in 2015 gesloten worden maar toen maakten de machtspartijen een wet om ze nog 10 jaar langer te laten werken. Groen ziet in het arrest een gevolg van het amateurisme waarmee de sinistere milieuministerin Marghem de levensduurverlenging in achterkamertjes besliste.

© 2020 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.