Artikel 3

HERFSTVONDSTEN 2014 :

DE GROTE SPONSZWAM, SPARASSIS CRISPA

In de buurt van het redactiesecretariaat leven er 25m-hoge Douglassparren (Pseudotsuga menziesii) met een stamomtrek van 3 m. We schatten ze wel een 90 jaar oud.

Op een blauwe maandag begin oktober 2014 stonden we even versteld. Op de wortels van die sparren hadden zich nl. leuke ronde, op sponzen lijkende massiefjes ontwikkeld van een crèmekleurige, kroezelig golvende poriezwam, 40 cm lang, 30 cm breed, 25 cm hoog…

Een check in een paddestoelengids gaf vlug uitsluitsel : hier groeide een Grote sponszwam, volgens de wetenschappelijke naam een krullend/kroezend (Latijn : crispus) en “in stukken gescheurd” (Oudgrieks : sparassein) geval.

En volgens die geraadpleegde gids : een geel tot donkergeelbruine polypoor die op een spons lijkt, 10-40 cm breed, 10-15 cm hoog, normaal 2-5 kg zwaar, dat gewicht kan uitzonderlijk tot 14 kg gaan.

Een zwam met een bloemkoolachtige structuur, met veel en gelobde vertakkingen : die (blad- tot spatelvormige) lobben zijn gekroesd, glad en met bruinwordende randen. Onderaan komen die vertakkingen samen in een ondergrondse stevige, dikvlezige geelbruine steel die op een koolstronk lijkt. Je moet hem zoeken, want op het eerste zicht merk je er niets van.

De Grote sponszwam laat zich vooral in september-oktober zien op zandgrond in open bossen, aan de voet van boomstammen en stompen van oudere naaldbomen zoals grove den, lork, fijnspar en douglasspar.

Bij sommigen staat zij in de top-20 van onze smakelijkste paddenstoelen, maar eigenlijk is deze zwam veel te mooi om op te eten…

De Franse naam : le Sparassis crépu ofte kroezelzwam. De Engelse naam : the cauliflower mushroom ofte bloemkoolzwam.

© 2019 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.