Agenda

TV-PROGRAMMA’S

IN DE BAN VAN DE CONDOR

Van vrijdag 4 september 2015 af zendt de Nederlandse EO-TV via NPO1 om 21u30 acht afleveringen uit van het spelprogramma “In de ban van de condor”. Er zijn een reeks bekende Nederlanders en vogelaars bij betrokken en de
opnamen gebeurden in vogelgebieden in Nederland, Georgië en Peru (het land met de meeste vogelsoorten). Vooral omwille van dat laatste gegeven lijkt het wel de moeite om op vrijdagavond naar Nederland te kijken…

WARLORDS OF IVORY

Op zondag 13 september 2015 zendt National Geographic Channel om 21 u de National Geographic-documentaire “Warlords of Ivory” uit over het stropen van olifants-slagtanden door LRA-rebellen en militairen uit Congo en Soedan, voor China en Vietnam. Om o.m. hun oorlogen te financieren doden deze krijgsheren de olifanten in Nationale Parken en masse vanuit helikopters : de tanden worden met kettingzagen verwijderd en 800 km te voet versleept door opgeëiste dorpelingen. Misdaadjournalist Bryan Christie wist de hele connectie en de handelsroutes bloot te leggen door gebruik van nepslagtanden waarin een GPS-tracker verwerkt zat. Deze story komt ook aan bod in het septembernummer van National Geographic Magazine. Een bedenkelijk aspect ervan is bvb het verzet van het bij de hele ivoorstroperij betrokken Congolese overheid en het Congolese leger tegen betere bewapening van de rangers van het Garambapark, die het tegen de stropers moeten blijven opnemen met bijna voorhistorische geweren…

NATUURAGENDA 2015

ZONDAG 18 JANUARI 2015 : TUINVOGELTELDAG

Tel de huismussen, mezen, merels, vinken, kauwen, Turkse tortels, houtduiven, eksters enz. in je tuin en laat ons een verslagje.

ZATERDAG 14 FEBRUARI 2015 : NATUURSTUDIEDAG ANKONA

ANKONA is de koepelorganisatie voor natuurstudie in de provincie Antwerpen. De 18de ontmoetings- en studiedag vindt plaats in gebouw T van de UA-Groenenborgercampus, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen, van 9 tot 18 u.
Info : www.ankona.be

ZATERDAG 28 FEBRUARI/ ZONDAG 1 MAART 2015 : FIETS- EN WANDELBEURS

Antwerp Expo, Jan van Rijswycklaan 191, 2020 Antwerpen, van 10 tot 17 u. Antwerpen Fietsprovincie stelt zich voor in hall 4.

VRIJDAG 13 MAART 2015 : PIME

Infovoormiddag voor nieuwe vrijwilligers bij het Provinciaal Instituut voor Milieu-educatie, Mechelsesteenweg 365, 2500 Lier, van 9u30 tot 12 u. Ook bezoek aan de tuin.
Info : www.pime.be

VRIJDAG 20 MAART 2015 : ZONSVERDUISTERING

De eerste serieuze zonsverduistering bij ons sedert 11 augustus 1999 (wie was er toen al bij, herinnert zich nog onze excursie naar Noord-Frankrijk ?) Van 09:28 tot 11:46, hoogtepunt 10:35. De maan zal de zon voor 80% bedekken. Voor een totale eclips moet je naar de Faeröer-eilanden of naar Spitsbergen. Zorg voor een speciale eclipsbril, een zonnebril volstaat niet ! Onze volgende zonsverduistering wordt verwacht in juni 2021, het zal dan maar om 25%
gaan…

MAANDAG 8 AUGUSTUS : ECO-MUZIEK

In het kader van de Muziekzomer 2015 organiseert de NJO (Nederlands Nationaal Jeugdorkest) om 20u30 op de vijver van kasteel Rosendael te Rozendaal (Geld.) een eco-muziekavond met o.m. uitvoering van “Music for Wilderness Lake” van de Canadese componist Raymond Murray Schafer : 12 trombones, in een cirkel rond de vijver opgesteld produceren o.m. dierengeluiden…
(www.muziekzomer.nl)

WOENSDAG 12 AUGUSTUS 2015 : DE PERSEÏDEN !

Midden augustus is het weer de tijd van de zgn. vallende sterren, wanneer de aarde door de meteorenzwerm van de Perseïden raast (die ogenschijnlijk allemaal uit het sterrenbeeld Perseus komen). Volkssterrenwacht Urania van Hove organiseert er vanaf 22u een observatiemoment voor op de Kesselse Heide te Nijlen.
(www.urania.be)

ZATERDAG 29 AUGUSTUS 2015 : EUROPEAN BAT NIGHT

Kom tegen 21u30 naar Fort Oelegem, Goorstraat 19, 2520 Oelegem.
Briefing door Kevin Rousseeuw, rondleiding door het fort met aandacht voor het zwermen en de komende overwintering, observatie van op insecten jagende vleren met behulp van bat detectors.
(inschrijven : info@fortoelegem.be, info : 0475/29 04 87)

ZATERDAG 19 SEPTEMBER 2015 : VLEERMUIZEN-INFOAVOND

Start om 20 u in Fort Oelegem, Goorstraat 19, 2520 Oelegem.
Briefing over vleermuizen, rondleiding, observatie zweming en insectenjacht.
(inschrijven : info@fortoelegem.be, info : 0475/29 04 87)

ZONDAG 27 SEPTEMBER 2015 : FORTENDAG

Vanaf 10u30 in de Atlantikwall, Nieuwpoortsesteenweg 636 te 8400 Raversyde-Oostende.
Toegang 8 €.
(www.simonstevin.org/raversyde)

MAANDAG 28 SEPTEMBER 2015 : TOTALE (SUPER)MAANSVERDUISTERING

In de nacht van zondag op maandag : tussen 4.11 en 5.23 u is de maan geheel verduisterd, op een koperen gloed na.
De volle maan beweegt dan door de schaduw van de aarde, het maanoppervlak ontvangt geen direct zonlicht meer. Extra-verschijnsel : de supermaan. Juist tijdens de verduistering, om 3.50 u, passeert de maan het perigeum, het punt waar de afstand tot de aarde het kleinst is, 356.876 km : de maan is dus op haar allergrootst en geeft zo’n 30% meer licht dan wanneer ze in het apogeum, het verste punt, zou staan. Pas op 20/12/2029 is er bij ons weer een volledige maansverduistering te zien en pas op 08/10/2033 opnieuw een supermaansverduistering.

WOENSDAG 21 OKTOBER : RELEASE ZUIDPOOLFILM ICE & SKY (LA GLACE ET LE CIEL)

Zie ook onze rubriek Boek/Film-aankondigingen.
UGC Antwerpen, Studio Skoop Gent.

MAANDAG 14 DECEMBER : DE NACHT VAN DE GEMINIDEN

Als de bewolking er geen stokje voor steekt, zou je rond 22u45 een 72 “vallende sterren” (in feite meteoren, in de aardatmosfeer binnenkomende gruisstukjes van de planetoïde Phaethon, snelheid 35 km/s) moeten kunnen tellen.

ZATERDAG 19 DECEMBER : FREEKS WILDE AVONTUREN

Bioloog dr.Freek Vonk van Naturalis (32) komt met een nieuwe natuurshow naar de Heineken Musuc Hall, Arena Boulevard 590, 1101 DS Amsterdam-Zuid.
(www.freekvonklive.nl)

INTERESSANTE MUSEA

WATERLINIEMUSEUM FORT BIJ VECHTEN, NL.
(www.waterliniemuseum.nl)

Tijdens de strijd tegen Spanje, einde van de jaren 1500, bedacht de Nederlandse Stadhouder Maurits van Nassau, in overleg met de uit Brugge geëmigreerde Simon Stevin, hoe met een stelsel van waterbouwkundige werken in oorlogstijd gebieden snel onder water konden worden gezet om de opmars van de vijand te hinderen. Dat werd de Hollandse Waterlinie. Het water in de ondergelopen gebieden moest zowat een halve meter diep zijn : te ondiep voor de vijand om boten te gebruiken, te diep om ye kunnen zien waar hij liep. Die Waterlinie functioneerde aanvankelijk goed, maar later bleek dat bij serieuze vorst Franse aanvallers gewoon over het ijs konden lopen. Vanaf het begin van de jaren 1800 werd het verdedigingsstelsel uitgebreid. Dat was dan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, tussen Pampus/Muiden en de Biesbosch (85 km), uniek in de wereld, maar eigenlijk wat te veel afhankelijk van het water zoals Brialmont in 1868 opmerkte. Op delen waar het land te hoog lag om onder water te worden gezet, werden bomvrije forten gebouwd, zoals Fort Vechten uit 1869 : het grootste en mooiste van 60. Na drie jaar voorbereiding en een investering van 17 miljoen euro opent hier midden oktober 2015 het Waterliniemuseum zijn deuren. Een kijk-,doe- en beleefmuseum dat ook natuurgebied is. In een brede strook van het 17 ha grote fortterrein is de situatie van rond 1880 gereconstrueerd. In een aantal van de gebouwen zijn deelexposities te zien, bvb over de Romeinen die hier 2000 jaar geleden een legerplaats hadden langs de noordgrens van hun rijk, of over de Eerste Wereldoorlog. Gloednieuw is het eigenlijke, betonnen museumgebouw met een tentoonstelling “Sterk Water” over de Waterlinie. Daar staat o.m.een 50 meter lange maquette van de linie. Bezoekers kunnen er via een stelsel van sluisjes en duikers gebieden onder water laten lopen om te ervaren hoe die linie in elkaar steekt…

De entree tot het fort is gratis, voor de expositie betaal je een toegangskaartje à 7,50 €.
Parkeren kost bovendien 2 € per dag.
Het museum is overigens makkelijk per openbaar vervoer bereikbaar : buslijn 41 vanaf Utrecht.

INTERESSANTE TENTOONSTELLINGEN

HOLLAND OP Z’N MOOIST
4 april – 30 augustus 2015
Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41
Dinsdag t/m zondag van 11 u tot 17 u.
Toegang 13,50€, studenten 10 €.

Tegen het einde van de 1800-jaren moest de wilde natuur in Holland (maar ook bij ons) plaatsmaken voor cultuurlandschap. Die tijd, net voor WO1, werd gekenmerkt door geloof in de ‘vooruitgang’, met daaraan gekoppeld een heimwee naar wat aan het verdwijnen was. Schilders trokken naar buiten om de natuur vast te leggen : met de moderne verftechnieken was het mogelijk geworden om in de buitenlucht te schilderen. Mauve, Mesdag e.a. (de zgn. Haagse School) legden het Nederlandse landschap van toen op pakkende wijze vast, met grazende koeien, molens en frisse wolkenpartijen. Ruim 100 schilderijen, de eerste natuurfotografie en een buitenprogramma met excursies (naar o.m. het Naardermeer) laten de bezoekers de vergelijking maken tussen het landschap van weleer en dat van 2015. Notabene : in die periode werd ook de grote Nederlandse Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht (bij ons rond dezelfde tijd de Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon).

www.gemeentemuseum.nl
www.natuurmonumenten.nl/haagseschool

WATER
14 mei – 21 juni 2015
Diverse locaties, vestingstad Naarden
Alle dagen van 11 u tot 17 u
Toegang voor alle locaties 18,50 €, 3,50 à 5 € korting voor cJP’ers.

Nederland is onlosmakelijk verbonden met water, onze wereld bestaat voor het grootste deel uit water, we bestaan zelf voor 70% uit water en we worden bedreigd door water en een stijgende zeespiegel. Water werd dus het thema van het tweejaarlijkse Fotofestival Naarden. Eén van de deelnemende fotografen, Kadir van Lohuizen, legde zowat overal in de wereld vast wat die zeespiegelstijging eigenlijk betekent. Zijn project heet “Where will we go ?”.

www.fotofestivalnaarden.nl

GIMME SHELTER : FORTEN EN FICTIES IN LAAGLAND
3 juni – 20 september 2015
Kunstfort Asperen, Fort Nieuwersluis, Kunstfort bij Vijfhuizen.
Woensdag-zondag van 11 u tot 17 u.
Entree per fort 6 €.

De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd om de Nederlandse hoofdstad te beschermen. In de westelijke sector van die Stelling ligt het Fort bij Vijfhuizen, dat de Haarlemmermeerpolder moest verdedigen. In dit fort loopt o.m. de kunsttentoonstelling Gimme Shelter, een manifestatie van kunst en geschiedenis, verleden, heden en toekomst die forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van A’dam verbindt.

gimme-shelter.nl

TRIALOOG II
12 – 27 september 2015
Vrijdag-zaterdag-zondag 13u30 tot 18 u.
Donderdag 17/9 om 20 u lezing en nocturne.
EXPOG, Antwerpsesteenweg 2,2950 Kapellen.
Gratis toegang.

Werken van 3 kunstenaars die direct of indirect met de natuur te maken hebben :
Joris De Raedt (1987), zoon van ons oud-lid Walter De Raedt.
Albert De Deken (1915-2003), vader van ons oud-lid Jan De Deken.
Jan Kiemeneij (1889-1980), lid van Natuur- en Stedenschoon, verdediger Kalmthoutse Heide.

Joris De Raedt, wetenschappelijk illustrator/natuurfotograaf/graficus, studeerde anno 2012 af aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten als grafisch vormgever. Onder impuls van zijn ouders sloeg hij de weg in van het wetenschappelijk illustreren van fauna en flora. Via Paul Vercammen (vriend van Walter en ook oud-lid van Natuur 2000) die directeur werd van het Sharjah Breeding Centre for Endangered Arabian Wildlife in de Verenigde Arabische Emiraten, kon hij werken voor diverse natuurbeschermingsprojecten in de VAE. Sedert 2013 levert hij verder bijdragen voor een opgemerkte artikelenreeks over uilen en roofvogels in het natuurmagazine Roots (ex-Grasduinen). In juni 2015 organiseerde hij een workshop Macrofotografie in de Kalmthoutse Heide. Op Trialoog II toont hij o.m. zijn ‘Arabische’ illustraties naast zijn bachelor- en masterproef.

jorisderaedt.be

© 2021 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.