Bondsberichten

NATUURVAKANTIE-IDEEËN

www.vacances-scientifiques.com
Lees de site
Mission FBI = Fast Biodiversity Inventory
Niet goedkoop, ze vermelden “vanaf 700 €”

TOEN EN NU : DE BUNKERS VAN SCHIERMONNIKOOG

De Schierkampen sedert 1970 : hoeveel, hoeveel honderden N2’ers ?
Voor we tegen het einde van een excursie terug naar de Kooiboerderij van Boer Talsma keerden, kropen we vaak nog eens eerst op de Wassermann, de bunker op het hoogste duin van Schiermonnikoog.
Je had er een prachtig uitzicht over het eiland, op zowel de Noordzee als de Waddenzee.
En we hadden nauwelijks benul van de functie van het stoere betonbouwsel waar we op stonden.
Maar op Schier zitten er tegenwoordig ook mensen die oorlogsgeschiedenis en natuur linken, zoals wij in Oelegem.
O.m. Cees Soepboer (familie van de fietsenverhuurder ?), de geschiedenisgekke boswachter van Natuurmonumenten en de drijvende kracht achter bunkermuseum Schlei (Duits voor Zeelt).
Naast de Wassermann werden er tijdens WO2 nl. door Duitsers + Schiermonnikogers nog een heel stel bunkers gebouwd op Schier : o.m. het mysterieuze Schlei-radardorp ofte Funkmessstelle Schlei in de duinen tegen het einde van de huidige Prins Bernhardweg (die naar het strandpaviljoen De Marlijn leidt), dat met een smalspoor met de toenmalige veerdam was verbonden.
Soepboer wist dat “dorp” uit het zand te halen en opende er anno 20O9 een heus Bunkermuseum in, dat sindsdien al m.d.25.000 bezoekers trok.
Hoewel er tijdens WO2 druk geoorlogd werd in de Noordzee voor de Waddeneilanden (de geallieerden bombardeerden er een 500tal nochtans neutrale Zweedse bevoorradingsschepen op weg naar Rotterdam !) speelden de bunkers op Schier, onderdeel van het informatienetwerk Himmelbett en bemand door 700 Duitse techneuten die een bevolking van 800 zielen gezelschap kwamen houden en voor werk zorgden, daar geen rol bij.
De laatste Duitse soldaten zouden Schier trouwens pas verlaten op 11 juni 1945…

(https://bunkermuseum.wordpress.com)

WINTERVOEDERING VOGELS

Over de wintervoedering van vogels bestaat veel discussie. In Duitsland raden experten aan om het hele jaar door te voederen, er zijn al boeken over geschreven. Bij ons suggereert Vogelbescherming Vlaanderen om te starten vanaf einde oktober, omdat de vogels van dan af meer energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur (41 °C) op peil te houden. Door van af eind oktober regelmatig – best ’s morgens – te voeren hebben ze de tijd om de voederplek te herinneren. Bij een plotse winterprik hoeven ze dan geen tijd te verspillen aan het zoeken naar een geschikte voedselbron.

© 2021 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.