Laatste Nieuws :
Antwerpen : Het milieuschandaal van Fort Filips
Baltische Zee : Geen toiletten legen !
Engeland : Overheid moordt dassen uit
Groot-Brittannië : Rode eekhoorns met lepra
Hawaii : Papahanaumokuwakea grootste zeereservaat
Indonesië : Nederlandse Afsluitdijk tegen zeespiegelrijzing
Nederland : Natuurclubs falen
Rusland : Smeltend ijs geeft Antrax
Vlaanderen : Waterkwaliteit blijft beneden peil
ANTWERPEN : WAT DE OVERHEID DECENNIËN LIET GEBEUREN MET SCHELDEFORT SINT-FILIPS…
De al niet grote vriendschap tussen burgemeester De Wever (N-VA) en de nieuwsbrief en luis-in-de-dikke-pels Apache zal nog wel wat koeler geworden zijn nadat laatstgenoemde minder fraai milieunieuws lekte over afvalpraktijken in de Antwerpse haven en meerbepaald op het domein van Fort Sint-Filips, eigendom van de Stad. Dat fort, origineel gebouwd in 1584 (val van Antwerpen !) door landvoogd Alexander Farnese, verdedigde eeuwenlang en samen met het tegenoverliggende linkeroever-fort Sinte-Marie de laatste Scheldebocht voor de stad. Vandaag vind je het, met zand overdekt, op zo’n 2,5 km onder de Van Cauwelaertsluis aan de Scheldelaan.
Apache bracht uit dat het stadsbestuur om onbegrijpelijke redenen en in alle ambtelijke discretie decenniënlang toestond dat er op dit afgelegen hoekje aan de Schelde door scheepsherstellingsbedrijven en door de groeiende chemische industrie tientallen miljoenen (!) liter industrieel afval (afvalolie en olierestanten) gedumpt werden.
Het goorst werd er tekeergegaan door het beruchte afvalbedrijf J.Van den Bosch dat de gewoonte had om zijn smurrie gewoon over de dijk te gieten en in brand te steken . Nadat daarover talrijke klachten kwamen deed VdB het in de ondergrondse fortruimten. Het is nog perfect te zien aan de hoofdingang en aan de gaten in de muur : dagenlang sloegen hier enorme vlammen naar buiten, de helse vuurgloed deed zelfs de bakstenen buitenwand rond de openingen en de hoofdpoort smelten.
Op het stadhuis keken de politieke machthebbers, vaak bevriend met de vuilbaronnen, de andere kant uit.
Ook Total kreeg vlot zo’n loosvergunning, jarenlang loosde dat bedrijf zijn vuiligheid in de vijver.
Na jarenlange bewuste inertie t.a.v. dat schandaal zijn het stadsbestuur en de havendirectie nu het ver te laat is en waarschijnlijk uit schaamte wakker geworden. Er was recentelijk bodemonderzoek. Dat wees uit dat er onmiddellijke en reële bedreiging bestaat van veiligheid en welzijn en een ecotoxicologisch risico, ook voor de verdere omgeving : grote concentraties van minerale oliën, pure olie (tot 97 % !),benzeen, tolueen, gechloreerde koolwaterstoffen, zware metalen, enz. De vervuiling gaat 22 meter diep… Het onderzoeksrapport maakt verder gewag van 385 kg enorm toxische PCB’s, over 17.400 x overschrijding van de saneringsnorm voor het giftige vinylchloride, 960 x voor xyleen, enz.
Vandaag is wat een monumentale site en een waardevol natuurgebied had kunnen zijn (zo werd het terrein onlangs nog beschreven door de provinciale “fortenfiches” bij het Kaderplan Fortengordels) in feite één grote rotzooi. De politiekers en ambtenaren die hierbij betrokken waren komen er zoals altijd zonder problemen mee weg. Met buurbedrijf Total is er een dading afgesproken, alleen voor de vijver. Er komt een bodemsaneringroject, de kosten zullen zoals ook altijd afgewenteld worden op de belastingbetalers…
ARGENTINIË : GIGANTISCHE METEORIET GEVONDEN
Op het Campo del Cielo (provincie Chaco, 800 km ten N.W. Van Buenos Aires) kwam ca.4000 jaar geleden een meteorietenregen neer. In september 2016 werd daar bij opgravingswerken een 34 ton wegende ijzermeteoriet ontdekt. Op 3 na is dat de grootste die ooit werd teruggevonden. Ter vergelijking : de Hoba West-meteoriet die in 1920 bij Grootfontein (nu Namibië) door Jacobus Brits werd opgegraven woog toen 66 ton.
AUSTRALIË : TOERISME EERST
Australië deed alle referenties over het land schrappen uit een VN-rapport over de impact van de klimaatverandering, uit schrik om minder toeristen op bezoek te krijgen. In het rapport stond o.m. een hoofdstuk over het Great Barrier Rif, dat bedreigd wordt door verzuring en de stijging van de watertemperatuur.
BALTISCHE ZEE : GEEN TOILETTEN LEGEN !
De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) gaat de veerboten op de Baltische Zee verbieden hun toiletten nog verder op zee te ledigen. De Baltische Zee is een van de drukst bevaren en meest vervuilde zeeën ter wereld. Het verbod geldt vanaf 1 juni 2019 voor nieuwe passagiersschepen en 2 jaar later ook voor de oudere.
BELGIË : ELEKTRISCHE AUTO’S
Wie een nieuwe elektrische wagen koopt, krijgt sinds 1 januari 2016 een premie. Dat heeft de verkoop een kleine boost gegeven. In de eerste jaarhelft werden 1084 elektrische auto’s verkocht (3/4 in Vlaanderen), 44% meer dan vorig jaar : 294 Nissan Leaf’s (premie 5000 €), 279 Tesla S’s (premie 2500 €), 105 Renault Zoe’s, 66 BMW B’s, 51 Mercedes B’s. Tel daar de hybrides bij en je komt tot 9397. De hybride breekt beter door. Vooral grote SUV’s van premiummerken als Volvo, BMW, Porsche en Mercedes zijn een hit. Meestal gaat het dan nog om de duurste variant : de plug-in hybride. Hier komen weer de fiscale regels op de proppen. Dankzij een lage CO2-uitstoot per kilometer kunnen die wagens als bedrijfswagen volledig vrijgesteld geraken van belasting (cfr de Volvo XC90). Voor particulieren neemt het voordeel toe naarmate de hybride duurder is. Ondertussen blijft hun milieuvriendelijkheid ervan afhangen hoe trouw de eigenaar zijn auto aan de stekker legt. Vergeet het dus maar, de stekker van de meeste plug-ins wordt helemaal niet gebruikt en de hybride draait continu op de benzine- of de dieselmotor. Zo zijn hybrides door hun hogere gewicht zelfs vervuilender dan een gemiddelde auto met conventionele aandrijving ! Welke lobby bezielt politiekers (zeker die van N-VA-signatuur) om dit nepsysteem te pushen ? In het totaal werden de eerste jaarhelft van 2016 wel 309.607 wagens ingeschreven (in de EU : 1,46 miljoen). De elektrische en hybride auto’s nemen in dit land dus 3% van de totale autoverkoop voor hun rekening.
BOLIVIË : KLOK TIKT VOOR TITICACAMEER
Op 7/8/1947 smakte het Kon-Tikivlot van Thor Heyerdahl & Co op het koraalrif voor Raroia, een atol in de Tuamotu-archipel (Frans Polynesië), na een tocht over de Stille Oceaan van m.d. 8000 km. De Kon-Tiki was gemaakt van balsahout en Totora-riet van het Titicacameer, met 3810 m het hoogste bevaarbare meer ter wereld, op de grens van Bolivië en Peru. Het Titicacameer is vandaag de dag helaas eerder een vloeibaar kerkhof : vervuiling bedreigt er alle leven, overal drijft vuiligheid, zelfs zware metalen (afkomstig van mijnen en fabrieken in de buurt) komen er volop voor. Almaar meer vissers trekken weg, ze kunnen niet meer overleven. In Bolivië ging het tweede grootste meer van het land, El Poopo, ook al kapot. De regeringen van Bolivië en Peru maakten nu 500 miljoen dollar vrij om o.m. in te zetten voor waterzuivering.
P.S. Over deze heroïsche vlotversteek van 101 dagen door 5 jonge blonde Noren en een dito Zweed, vanuit Callao (Peru) en 1500 jaar na Tiki, maakten Espen Sandberg en Joachim Ronning in 2012 de epische verfilming “Kon-Tiki” (op basis van het boek dat Heyerdahl hierover schreef en van de Oscar-winnende film die hij met Olle Nordemar in 1950 realiseerde). VRT-Een zond de film nog eens uit op 20/8/2016.
BRUSSEL : DE LUCHTKWALITEIT GEMETEN MET BOOMBLADEREN
Politiekers en ambtenaren willen te Brussel wel eens gaan joggen rond het Warandepark. Erg ongezond, als ze toch willen lopen zouden ze het beter in het park doen. Naarmate de afstand tot het verkeer daalt , daalt ook de hoeveelheid fijn stof in de lucht. Dat werd nog eens bevestigd door de eerste Brusselse luchtkwaliteitsmeting met lindebladeren : een initiatief van de CD&V op advies van prof. Roeland Samson, die eerder gelijkaardige maar grotere projecten leidde in Antwerpen (aardbeiplanten) en Gent (klimop). Wil je in Brussel gezonder rondlopen, dan moet je het autoverkeer zoveel mogelijk mijden. De CD&V wou daarom infoborden plaatsen waarop je meteen ziet hoe het op dat moment met de luchtkwaliteit gesteld is. Hoewel de interpretatie van de gegevens een apart punt blijft : de Europese normen zijn nl een pak gunstiger dan die van de Wereldgezondheidsorganisatie. En nog een vraag : waarom moet dit initiatief uitgaan van (politieke) burgers ? Is dit eigenlijk geen taak van onze talrijke en goedbetaalde Brusselse en Vlaamse milieuambtenaren ?
CANADA : ENORME BOSBRANDEN BIJ OLIESTAD FORT MAC
Fort McMurray (Alberta) is zowat het centrum van de Canadese teerzandregio, na de teerzandvelden in Saudi-Arabië en Venezuela zijn de Canadese de grootste ter wereld. De Canadezen verjoegen er de Cree-indianen en vernielden er het typisch Canadese landschap van naaldbomen, riviertjes en moerassen. Je ziet er nu graafmachines en reuzentrucks in een desolate omgeving. De grond is er een mengsel van zand, klei, stenen en vette, teerachtige olie. Die mix wordt verpulverd en dan met stoom bewerkt, waardoor de olie loskomt : er worden 2,5 miljoen vaten olie per dag geproduceerd met een enorme uitstoot van CO2. De verdere omgeving van Fort Mac wordt gedomineerd door boreaal of arctisch woud. De sneeuwval was dit jaar beperkter, El Nino zorgde voor een zachte winter. Begin mei brak er, mogelijk door bliksem, brand uit, die zich vlug over enkele 1000 km2 uitbreidde : 88.000 bewoners dienden geëvacueerd. Er werd meteen naar de klimaatopwarming verwezen. Er was in elk geval een noodlottige samenloop van omstandigheden : het was al 32°C (normaal 14), droog en het waaide flink. Zijn we hier getuige van een cynische wraakoefening van de weergoden op de omstreden, natuurverwoestende activiteiten rond Fort McMurray ?
CONGO/KONGO : VIRUNGA
Het Nationaal Park Virunga in het oosten van Congo tegen de grens met Oeganda en Roeanda, werd in 1925,in de Belgische tijd, gesticht als Albert I Park, ongeveer terzelfdertijd als de Zuidafrikaanse Kruger Wildtuin. Het is nog altijd een van de grote biologisch diverse areas op deze planeet, maar de inspanningen van de huidige directeur (sedert 2008) Emmanuel de Merode en zijn getrainde, van kalasjnikovs voorziene ploeg parkwachters ten spijt wordt het vreselijk geteisterd door rebellen en stropers. We rapporteerden hier al meermaals over in deze Nieuwsbrief. Op 20 jaar tijd is de olifantenstand met 90% verminderd. Voor hun Chinese e.a. Aziatische opdrachtgevers gebruiken de stropers de meest wrede tuigen zoals grote pinnen die in de poten van de kolossen dringen. Ook de nijlpaarden worden gezocht omwille van de ivoren hoektanden en van het vlees, van de 29.000 ooit zijn er nog 500 over. Van de ca.50.000 buffels die er net voor de onafhankelijkheid van Kongo in 1960 geteld werden schieten er nog 5000 over. Veel antilopensoorten zochten hun toevlucht in het Oegandese Queen Elisabethpark en komen nu schoorvoetend terug. Daarnaast zijn er nog andere bedreigingen : de illegale houtkap, plannen voor oliewinning enz. De Merode hoopt voor de toekomst op een terugkeer van de toeristen, omdat die inkomsten ook de plaatselijke bevolking ten goede komen via gezondheidszorg, onderwijs en dgl.
ENGELAND : OVERHEID MOORDT DASSEN UIT
Op basis van een niet wetenschappelijk onderbouwd gerucht over het besmetten met rundertuberculose werden sinds 2013 in Oost-Dorset, Gloucestershire en Somerset al m.d. 2000 dassen afgeschoten. Een onderzoek dat de overheid gedurende 8000 nachten liet uitvoeren op honderden koeien en tientallen dassen om te tellen hoe vaak beide diersoorten elkaar in het vrije veld ontmoeten leverde niet één contact op. Ook al houden dassen van regenwormrijke weiden, ze houden duidelijk niet van de koeien erop. Blijkbaar worden de runderen via het gras besmet door speeksel en vlaaien van besmette soortgenoten. Niettemin besliste de regering van Cameron & Cie om ook in Devon, Noord-Cornwall, West-Dorset en Zuid-Herefordshire dassen te gaan “opruimen” …
FINLAND : OMSTREDEN WOLVENJACHT
Er leven nog een 250 wolven in Finland. Natuurbeschermers vinden het jammer dat er niet meer zijn. Maar omdat ze al eens vee of huisdieren doodbijten, wordt de wolf niet graag gezien door de boeren. Die draaien hun hand niet om voor wat illegaal afschot. Om dat tegen te gaan is er nu legale wolvenjacht toegestaan. Vanaf einde januari mogen jagers eventjes een vijfde van de wolvenpopulatie doden, zogenaamd om de wolvenstand onder controle te houden. Het leidde al tot verdeelde reacties uit de bevolking.
GROENLAND : VROEGE DOOI VERBAAST EXPERTS
Op Groenland trad dooi in op een nooit eerder vertoonde schaal. Poolvorsers van de Deense meteorologische dienst constaterden dat in twee dagen tijd bij bijna 12 % van de Groenlandse ijskap meer dan 1 mm gesmolten is. Sinds het begin van de metingen was de april-temperatuur ook nooit zo hoog. Zulke massadooi werd in het verleden op zijn vroegst in mei gezien.
GROOt-BRITTANNIË : MELAATSE RODE EEKHOORNS
Op het eiland Brownsea (in een baai van Dorset), maar ook op Wight en in Schotland en zelfs Ierland werden rode eekhoorn gevonden met een middeleeuwse vorm van lepra : zwellingen en haarverlies op oren, snuit en poten. Het is mogelijk dat de dieren de ziekte al onbepaalde tijd bij zich dragen, misschien zelfs eeuwen. Overigens zijn de rode eekhoorns buiten Brownsea zo goed als uit Engeland en Wales verdwenen door de import van grijze eekhoorns…
HAWAÏ : PAPAHANAUMOKU EN WAKEA WAKEN OVER GROOTSTE ZEERESERVAAT TER WERELD
Papahanaumoku en Wakea zijn de Hawaiiaanse goden voor lucht en aarde. Naar hen is het grootste beschermde zeenatuurgebied ter wereld genoemd. Door een beslissing van VSA-president Obama krijgt het vroegere Northwestern Hawaiian Islands Marine National Monument een omvang van 1,5 km², vier keer zo groot als voorheen. Het gebied omvat tien eilanden en atollen en huist o.m. zeldzame zeeschildpadden en de met uitsterven bedreigde Hawaiiaanse monniksrob. Voordien gold het Parc Naturel Marin de la Mer de Corail in Frans Nieuw-Caledonië (opgericht in 2014, 1,3 miljoen km²) als grootste zeereservaat. Sinds 2014 zijn er m.d. 6500 mariene natuurgebieden tot zeereservaat uitgeroepen, waardoor ca. 2% van het totale oceaanoppervlak beschermd zou moeten zijn. Het Marine Conservation Institute streeft naar min.30% tegen 2030.
INDIË : MEER TIJGERS GESTROOPT ?
In India werden tegen april 2016 al meer gedode tijgers geteld dan in heel 2015. Vorig jaar ging het om 25 illegaal gestroopte tijgers, dit jaar zijn dat er al 28. De vraag naar illegale tijgerhuiden en beenderen zou opnieuw aan het stijgen kunnen zijn, maar het zou ook kunnen dat illegale stropers wat strenger vervolgd worden. Het Indisch tijgerverhaal is altijd iets wazigs geweest en dat zal niet direct veranderen.
INDIA : ENERGIEVRAAG
In geen land in de wereld stijgt de energievraag meer dan in India. Sinds 2000 is die vraag bijna verdubbeld. En toch hebben vandaag nog 240 miljoen mensen (1 op 5 Indiërs) geen toegang tot elektriciteit. Het internationale energie-agentschap IEA houdt daarom tegen 2040 rekening met 600 miljoen nieuwe stroomgebruikers, waarvan 315 miljoen in de steden – met groter stroomverbruik. De stijgende welvaart en het daarmee gepaard gaand bezit van elektrische apparaten zal de stroomvraag bovendien nog versnellen.
INDONESIË : LEONARDO DI CAPRIO PRO LEUSER
Het Gunung Leuser-natuurreservaat (in Tamiang, Sumatra) is een van de belangrijkste overgebleven regenwoudgebieden in Zuidoost-Azië. Het herbergt ook de laatste grote populatie van de bedreigde orang-oetans. Maar de eeuwige uitbreiding van palmolieplantages in Indonesië bedreigt het hele Leuser-ecosysteem. In maart 2016 op bezoek in Leuser bracht filmacteur di Caprio (41) dat nog eens onder de aandacht van alle aardbewoners. Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij de Indonesische regering : van de palmolie-industrie moet je daar afblijven en daarom willen ze groene Leonardo “blacklisten”.
INDONESIË : WEER SUMATRAANSE NEUSHOORN GEBOREN
In het Sumatran Rhino Sanctuary (SRS) in het Sumatraanse Nationaal Park Way Kambas (provincie Lampung) is in mei 2016 voor de tweede keer sedert 2012 een Sumatraanse neushoorn geboren, een soort waar nog ongeveer 100 exemplaren van bestaan. De wilde populatie heeft nauwelijks nog kans om zich te herstellen, door de erg gefragmenteerd geraakte habitats en door stroperij : daarom werd er anno 1995 in het reservaat een fokprogramma op touw gezet, het Sumatran Rhino Conservation Program van de International Rhino Foundation (IRF). Way Kambas werd in 1937 opgericht, toen Indonesië nog Nederlands-Indië was. Het meet vandaag 1300 km², maar grote oppervlakten werden in de jaren 1960-1970 door de Indonesiërs kaalgekapt. Naast 20 rhino’s komen er ook nog een 150 Sumatraanse olifanten en 30 Sumatraanse tijgers voor, schijntjes naast de aantallen van vroeger en ook alle kritisch bedreigd.
INDONESIË/GILI’S : KORAALBESCHERMING
Dat mensen bij N2000 al decenniën ook bekommerd zijn om de toekomst van de tropische regenwouden en de koraalriffen heeft niet alleen te maken met plaatsbezoeken, ze horen ook bij het kostbaarste dat we op aarde bezitten. Koraalriffen worden wel eens de regenwouden van de zee genoemd, zo mogelijk zijn ze nog meer bedreigd. Klimaatverandering, vervuiling, visserij, toerisme en zelfs industrie (Australië) eisen hun tol. Hier en daar worden er wel pogingen gedaan om het tij te keren. Bvb op de bij backpackers en snorkelers populaire Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok. De Franse bio-ingenieur Delphine Robbe past er de Duitse Biorock-technologie toe om via elektrolyse goedkope bouwelementen uit zeewater te produceren en hiaten in zieltogende koraalriffen te repareren : stalen structuren worden in het rif afgezonken en onder lichte stroom gezet; daardoor ontstaat elektrolyse en die bevordert het afzetten van calciumcarbonaat – de ideale voedingsbodem voor koralen. De koralen op de Biorock-installaties lijken de temperatuurstijging goed te doorstaan, maar de toekomst van de natuurlijke koraalriffen blijft somber, o.m. door het El Nino-effect. Aan de Biorock is er ook onderhoud en dat valt niet overal (er lopen al tientallen projecten, van de Malediven tot Mexico) even makkelijk te organiseren…
(www.giliecotrust.com)
INDONESIË : NEDERLANDSE AFSLUITDIJK
In Djakarta zakt de bodem zo’n 15 cm per jaar door het illegaal oppompen van drinkwater, terwijl de zeespiegel stijgt. Alleen een klein muurtje uit de tijd van Nederlands Indië beschermt het noordelijk deel van de stad. Nederland stuurde in november een grote handelsmissie o.l.v. premier Rutte om met de Indonesische regering te praten over een miljardenproject dat ervoor moet zorgen dat de voeten droog blijven. Het gaat om een combinatie van versterking van de huidige kustlijn en de aanleg van een heuse afsluitdijk.
P.S. Uitgerekend op hetzelfde moment werd bekend dat de wrakken van de Nederlandse kruisers De Ruyter en Java, op 27 februari 1942 tot zinken gebracht door een superieure Japanse invasievloot tijdens de zgn. Slag in de Javazee (een vergeefse poging om de bezetting van Nederlands Indië te voorkomen : het kostte het leven aan 2300 geallieerde matrozen en aan 10 Jappen en daarna nog aan enkele miljoenen inwoners), gewoon verdwenen zijn : met medeweten van de Indonesiërs gestolen door Chinezen voor het koper, het brons en het staal.
JAPAN : YAHOO VERKOOPT IVOOR
Er is flink wat beroering over de ivoorverkopen via Yahoo Japan. Terwijl er dagelijks tot 100 olifanten worden afgeslacht en terwijl andere grote onliners zoals Amazon en Google weigeren om ivoor te verkopen, slaat Yahoo zijn slag met de verkoop van hebbedingetjes voor miljoenen dollar per jaar. Avaaz startte in januari een advertentiecampagne, gericht op de Yahoo-medewerkers wereldwijd, om verandering van binnenuit af te dwingen.
(avaaz@avaaz.org)
NEDERLAND : PROTEST TEGEN VERROMMELING KUST
In Nederland heerst onrust na versoepeling van de bouwregels aan de kust. Daarvoor tekende einde 2015 de omstreden minister van infrastructuur en milieu, Melanie Henriëtte Schulz van Haegen-Maas Geesteranus van de liberale VVD, die al veel miskleunen op haar conto heeft. Ze wou de Nederlandse kust “aantrekkelijker en economisch sterker” maken en de gemeenten zelf bouwvergunningen laten afgeven, voor torenflats en voor tijdelijke strandhuisjes. In Vlaanderen weten ze waar zulks toe leidt en in Cadzand, net over de grens bij het Zwin, zijn de eerste resultaten van dat non-beleid al zichtbaar : één lang lint van die vakantiewoningen, waar grof geld mee verdiend wordt. Nederlandse milieuorganisaties sloegen daarom alarm en de actiegroep Bescherm de Kust! ging 87.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer ofte Parlement brengen. De aanbieders van de petitie zijn bang voor “Belgische” toestanden : een kust zonder rust, zonder ruimte, zonder echt strandgevoel. Westenschouwen of Schiermonnikoog mogen geen Middelkerke worden. Hun actie had succes : de Nederlandse politiekers (het zgn. Binnenhof) konden niet anders dan ook uiting geven aan hun verontwaardiging en einde januari 2016 besloot Schultz haar besluit dan maar in te trekken.
NEDERLAND : KONINGSDAGPLASJE WORDT KUNSTMEST
In Amsterdam verdwijnt de urine van Koningsdaggangers niet in het riool, maar wordt ze gerecycled tot kunstmest. Men verwacht zo’n 25.000 liter op te halen uit diverse festival-urinoirs, dat gaat dan naar een fosfaatfabriek die alles omzet in struviet ofte magnesiumammoniumfosfaat,een kunstmestvervanger. In 2011 werd op het Pinkpopfestival reeds een proef gedaan met het verzamelen van urine van festivalgangers, vooral om de waterzuivering te ontlasten.
NEDERLAND : DE NATUUR HERSTELT ZICH NIET
In Wageningen ging einde maart 2016 de roemruchte prof natuurbeheer Frank Berendse met pensioen.In 2001 deed hij onderzoek naar de effectiviteit van het door boeren uitgevoerde “agrarische” natuurbeheer. Die effectiviteit bleek NUL te zijn. En de tientallen miljoenen beheerssubsidie die de boeren jaarlijks opstrijken : weggegooid geld… Berendse ageerde dan ook fel tegen de sinistere staatssecretaris Bleker die zulke beheerscontracten verdedigde en verder niets voor de natuur over had. Voor Berendse was het belangrijkste middel voor natuurherstel het groter maken van bestaande natuurgebieden. In Nederland bedraagt het natuurareaal 12% van de totale oppervlakte, terwijl het zgn. Natuurbeleidsplan van 1990 21% wou. Veel van die natuur ondergaat de “uitstraling” van aangrenzend landbouwgebied. Wanneer de stikstofdepositie daar niet omlaag gaat, vallen voornamelijk blauwgrasland, trilvenen en heidevelden niet te behouden. Maar de ammoniakconcentraties gaan niet naar beneden… Berendse was ook betrokken bij een Europees onderzoek naar de effecten van landbouwintensivering op de biodiversiteit, op insecten, vogels, enz. Dat toonde aan dat pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen nog altijd een doorslaggevende rol spelen. Zelfs in een land als Nederland is er volgens de prof geen samenhangend natuur- en landbouwbeleid. Hij blijft pleiten voor een tweedeling in de landbouw. Enerzijds landbouwgebieden die voor de wereldmarkt produceren. Anderzijds landbouw in grote, regionale natuurnetwerken die veel meer rekening houdt met de natuur. Het huidige natuurareaal in Nederland zou in feite verdubbeld moeten worden : de oppervlakte die nodig is om wereldwijd de biodiversiteit een echte toekomst te geven zou 50% van alle grond moeten bedragen…
NEDERLAND : NIEUWE NATUURWAARNEMINGEN
Niettemin worden er bij de noorderburen leuke nieuwe natuurwaarnemingen gedaan. Op de Noordbrabantse Slikken van De Heen (een 500 ha grote wildernis ten noordoosten van Sint Philipsland, op voormalige zandplaten, slikken en schorren die in 1987 afgesloten geraakten door de Philipsdam) werd een dassenburcht ontdekt, er huist minstens één dassenpaar – mogelijk meer. In het nabijgelegen natuurgebied de Dintelse Gorzen woont ook een koppeltje. En in de Noordwaard, een nieuw ontwikkeld deel van het Nationaal Park de Biesbosch nestelen twee paartjes visarenden : één nest bevindt zich in een dode wilg, het tweede in een hoogspanningsmast. Een populaire kano-kreek diende uit voorzorg afgesloten. Tijdens de voorjaars- en najaarstrek passeren honderden visarenden, sommige blijven dan een poosje hangen maar broeden deden ze nooit. Visarenden hebben een groot territorium nodig en de kreken en slenken in de nieuwe natuur zijn tamelijk ondiep, het barst er van de vis. In de Biesbosch en de wijde omgeving leven ook een 15-tal zeearenden.
P.S. Ter gelegenheid van 10 jaar broedende zeearenden in Nederland beklaagt Biesbosch-boswachter van der Es zich in de NRC van 17/12 niettemin over een negatieve houding bij nogal wat mensen. In het revalidatiecentrum Zundert kregen ze al een vergiftigde zeearend binnen en in Friesland vond de politie een zeearend die met hagel uit de lucht was geschoten…
NEDERLAND : BEVERLAND ?
Om in de Biesbosch te blijven : nadat anno 1826 de laatste Nederlandse bever gedood werd, wou men einde 20ste eeuw terug bevers in het land. Daarom werden tussen 1988 en 1991 eventjes 42 bevers van de laatste wilde Europese populatie (in de Elbestreek, Duitsland) in de Biesbosch uitgezet. Dat uitzetten gebeurde niet zo slim en de kwaliteit van het wilgenvoedsel was ronduit pover, maar 27 jaar later hebben de bevers toch hun weg gevonden. In de B’bosch liggen nu 110 burchten. Ook elders werden in Nederland bevers uitgezet : in de Gelderse Poort, in het grensgebied van Drenthe en Groningen. Na ontsnapping uit Natuurpark Lelystad leven er ook bevers in Flevoland. Alleen in Zeeland, Noord-Holland en Friesland hebben ze zich nog niet gevestigd. Aangenomen wordt dat er nu in Nederland zo’n 900-1000 bevers zitten (Vlaanderen : 150), in de toekomst gaan die zich zeker nog verder verspreiden.
P.S. Er heeft zich de laatste tijd in de Biesbosch een kleine bezoeksindustrie ontwikkeld, die o.m. bever-kanotochten en bever-fluisterboottochten organiseert. Zie ook rubriek Bondsberichten.
NEDERLAND : ENORME BROEDAANTALLEN GROTE STERN OP TEXEL
In twee natuurgebieden van Natuurmonumenten op het waddeneiland Texel broedden enorme aantallen grote sterns. De nesten worden geteld met behulp van drone-beelden. In het Wagejot waren er 4343 nesten, in het verderop gelegen Utopia 3115. Sinds mei 2015 staat er in Utopia een webcam. Je kan er het gedrag en het foerageren van de sterns op volgen, ook dat van visdief, noordse stern en kluut. De broedkolonies worden in de gaten gehouden door mensen van het instituut voor toegepast marienecologisch onderzoek Imares.
(www.wadden.tv/webcam-utopia)
NEDERLAND : GASBORINGEN BIJ SCHIERMONNIKOOG
Niet alleen in België en Vlaanderen hebben ze politiekers en ministers van bedenkelijk allooi, die afgedankt moeten worden als ze het echt te bar maken. Ook de Nederlanders zien er van af. Een van hun omstreden figuren is de VVD-minister van economische zaken Henk Kamp, die niet vies is van enig kwaad opzet. Binnenkort komt er in Nederland een strengere Mijnbouwwet die het beruchte boren in de Wadden onmogelijk zal maken. Achter de rug om van het parlement gaf Kamp begin juni 2016 niettemin nog vlug de toelating om in 2017 en 2018 op twee plaatsen (waarvan één in beschermd Natura 2000-gebied) bij het Waddeneiland Schiermonnikoog naar gas te gaan proefboren en er een bouwtoren te bouwen. Zei Kamp : “Als er ergens gaswinning aan de orde is zeggen de mensen altijd nee, so…” Het doet denken aan de minimaliserende arrogantie in milieuzaken van een Marghem, of Schauvliege, of De Wever & Jambon bij ons. De Nederlandse oppositie reageerde furieus, maar zij kan hier niets tegen ondernemen. Eerder werd Kamp wel al geblokkeerd op voornemens om te gaan boren naar schaliegas, om te boren bij Terschelling en om de gevaarlijke boringen onder Groningen uit te breiden. Het straffe in het verhaal is dat Kamp als economie-minister ook verantwoordelijk is voor de Nederlandse Natura 2000-gebieden en voor Nederlands Werelderfgoed als Schiermonnikoog ! Wie stelt bij dit alles eens de waarom-vraag ? Welke beweegreden motiveert dit soort politiekers om op zo’n immorele manier tegen het belang van hun land in te gaan ? Op Schier heerst natuurlijk grote onrust over die boringen. Het eiland wordt al omgeven door een olieplatform aan de westkant, gaswinning aan de zuidkust en een windmolenpak ten N.O. …
(Trouw, 4 juni 2016)
NEDERLAND : WILDE ZWIJNEN
Naar de grensprovincies met België en Duitsland stromen al 10 jaar wilde zwijnen toe. Ze zijn er niet erg geliefd omdat ze schade toebrengen aan gewas en weiland en omdat ze een gevaar zijn op de weg. Er leeft ook nog het trauma van de varkenspest. In feite zijn de zwijnen alleen op de Veluwe toegestaan en in het Meinweggebied in Midden-Limburg, al wordt daar ook op ze gejaagd (op de Veluwe schoten jagers er in 2015 een 3000 af). Door de milde winters planten de wilde zwijnen zich sneller voort dan konijnen, men beseft dan ook dat de beesten niet meer zullen verdwijnen. Aan schade door wilde zwijnen heeft het Faunafonds in 2015 voor 109.000 euro vergoed, dat is nog weinig in vergelijking met de 17 miljoen euro die ganzenschade moesten vergoeden.
NEDERLAND : DIEDERIK STAPEL TERUG ONDERZOEKER ?
Niet alleen in ons land kan je de vraag stellen hoe wereldvreemd de zgn. elite (de politiek, het gerecht, de academische wereld etc) aan het worden is en hoe arrogant-cynisch ze denkt dat alles haar toegelaten is. In Nederland kennen ze daar zo mogelijk nog meer van. Diederik Stapel, een voormalig Tilburgs hoogleraar Sociale Psychologie, werd een 5 jaar geleden ontmaskerd als één van de grootste wetenschapsfraudeurs in de geschiedenis. Zowat alles wat hij als “academicus” produceerde bleek gebaseerd op stelselmatig verzonnen onderzoeksgegevens. In zijn “val” sleurde hij tal van wetenschappers mee die van zijn nepgegevens gebruik hadden gemaakt en wier werk dus ook waardeloos was. Hij werd aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en oplichting, uiteindelijk kwam hij er in het lakse Nederland van af met een taakstraf van 120 uur. Maar ook in Nederland geldt het Ons kent Ons-systeem en dat zette de topman van de Bredase Hogeschool voor Toerisme en Verkeer er toe aan om zijn oude vriend schaamteloos een nieuwe baan aan te bieden als, jawel, Onderzoeksadviseur. Je moet maar durven. Gelukkig protesteerde het geschoffeerde NHTV-personeel en moest de topman bakzeil halen…
NEDERLAND : NATUURCLUBS FAALDEN
In vorige edities van deze Nieuwsbrief vestigden we reeds de aandacht op de ‘ecologische ramp’ die de sinistere CDA-staatssecretaris en boer Henk Bleker in 2010 ongestraft kon aanrichten via o.m.ongekende bezuinigingen op het natuurbeheer (70%). Bleker zette ook het Natuurbeleidsplan uit 1990 bij het oud vuil. En de grote natuurclubs zoals Natuurmonumenten en het WNF met hun anderhalf miljoen leden (!) deden niets, ze gaven zichzelf een brevet van onvermogen. Een belangrijke Nederlandse natuurbehoudsexpert, de Wageningse hoogleraar Frank Berendse, schreef over dit falen een boek, “Wilde Apen”. Hij pleit daarin voor vernieuwing, voor een natuurbeweging die gedreven wordt door een nieuwe verantwoordelijkheidesthiek en die in staat is haar achterban te mobiliseren, zeker tegenover dé bedreiging voor de natuur : de landbouw. Alle pogingen om de natuur in het agrarische landschap te redden zijn op een fiasco uitgelopen door tegenwerking van landbouwers die hun economisch belang boven alles stellen.
NEDERLAND : KAT PAKT BRUINE LIJSTER
Op 8 november werd in de Groningse wijk Beijum een bruine lijster gespot. Voor Nederland gaat het om een uiterst zeldzame dwaalgast met amper 2 eerdere waarnemingen, in 1899 en in 1955. De opwinding onder de massaal toegestroomde twitchers was dan ook groot. Maar die opwinding werd nog groter want de vogel werd gewoon gepakt door de kat Sylvester van Jacqueline Boersema, wonende aan de Bekemaheerd. De vrouw houdt er 3 katten op na en vindt het normaal dat Sylvester voortdurend op vogels jaagt : “Dat is de Natuur”, vertelt ze. Voor de tegenwoordige overmaat aan katten en de ravage die deze veroorzaken in die natuur haalt ze even haar kleinburgerlijke schouders op…
NEDERLAND : 160.000 KOEIEN MINDER
In Nederland staan vandaag 1,3 miljoen koeien op stal en in de wei. Om de massale uitstoot van fosfaat uit de mest tegen 2017 terug onder het EU-maximum te krijgen wordt die veestapel met 160.000 koeien ingekrompen. Daar wordt 50 miljoen euro voor uitgetrokken. Het fosforgehalte in het veevoer wordt ook verminderd en boeren die teveel melk produceren krijgen minder betaald voor die melk.
P.S. Begin 2017 zou blijken dat veel meer melkveeboeren hun bedrijf van de hand willen doen dan er kunnen worden uitgekocht…
NOORWEGEN : VERBOD OP DIESEL- EN BENZINEWAGENS
Wie in 2025 in Noorwegen een auto koopt, moet kiezen voor een exemplaar dat geen CO2 uitstoot, een auto die rijdt op elektriciteit of op waterstof. Nieuwe diesel- en benzinewagens worden gebannen, oude mogen nog even blijven. Dat staat in het Noorse transportplan 2018-2019. In 2015 was bijna 23 % van de nieuw verkochte auto’s een elektrische wagen. Elektrische wagens zijn in Noorwegen vrijgesteld van belastingen, gebruikers krijgen nog meer voordelen : ze mogen op busbanen rijden, ze mogen gratis parkeren en ze hoeven op de talrijke ferry’s geen tol te betalen. Overigens weert de hoofdstad Oslo vanaf 2019 alle auto’s uit de binnenstad. En ondertussen blijft Noorwegen wel zijn gas en olie verkopen aan het buitenland…
RUSLAND : SMELTEND IJS SIBERIË GEEFT ANTRAX
In Jamalië, Noord-Siberië, moesten in de zomer 90 mensen naar het ziekenhuis door Antrax ofte miltvuur, ook 3500 rendieren waren er begin augustus al aan gestorven. Miltvuur is een dodelijke infectieziekte die via de miltvuurbacterie van dieren op mensen overspringt. Alles heeft waarschijnlijk te maken met een hittegolf (35°C) die een stuk permafrost deed smelten. Daardoor geraakten ondiep begraven karkassen en lijken (o.m. na een andere miltvuurepidemie in 1941) zodanig ontdooid dat miltvuursporen opnieuw vrij spel kregen in het drinkwater. Die sporen kunnen honderden jaren overleven wanneer ze bevroren zitten in menselijke of dierlijke resten. Sinds 2003 zijn er ook al talloze virussen gevonden in smeltende permafrost die al heel lang niet meer actief waren, tot 30.000 jaar… Er is in Noord-Siberië nog meer onheil te verwachten. De poolkappen warmen sneller op dan de rest van de aarde. Door dat smelten van de permafrost kunnen evengoed methaangasexplosies ontstaan (het ijs smelt, het gas zet zich uit tot het ontploft), met o.m. de vorming van ijskratermeren tot gevolg.
P.S. Antrax is vooral bekend geraakt door de Antrax-aanslagen in de VSA anno 2001, een vergelding voor de Irak-invasie. Antrax-sporen werden toen als poeder in enveloppen verstuurd.
TANZANIË : HELIUMBEL
Helium is één van de meest voorkomende elementen in het universum, maar het is licht en zo ontstijgt het op aarde de atmosfeer. De voorraden die we hebben zitten opgeslagen in radioactieve grond. Tot nu werd het altijd uit de grond gehaald als bijproduct bij boringen naar olie of gas. De VSA zijn de grootste producent met een aandeel van 60%. De voorraden daar slinken echter, na 2022 gaat er geen helium meer geëxporteerd kunnen worden. Eigenlijk werd er per 2050 een totale uitputting verwacht, maar in de Lake Rukwa-regio (Riftvallei) in Zuid-Tanzanië is een gigantische gasbel ontdekt die nog zeker 7 jaar aan de huidige wereldconsumptie kan voldoen en die de hoop voedt dat de aarde nog meer verborgen houdt. Alleszins is dit goed nieuws voor o.m. ziekenhuizen. Twintig procent van alle gewonnen helium wordt nl. gebruikt voor het koelen van supermagneten voor MRI-scanapparaten. Het wordt ook toegepast in het CERN-ruimtevaartonderzoek, bij het maken van semiconductors, lasapparaten en het ontdekken van lekkages. Slechts 1% wordt gebruikt voor het opblazen van feestbalonnen, waar het gas om bekend staat. Eén kubieke meter helium kostte in 2015 overigens tegen de 7 dollar. Voor de plaatselijke Maasaibevolking is het misschien minder goed nieuws, met hen houdt de nieuwe, op zgn.vooruitgang beluste president (John Pombe Magufuli) nauwelijks rekening bij het toekennen van de concessies en dgl.
VLAANDEREN : WATERKWALITEIT BLIJFT BENEDEN PEIL
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kan m.b.t. 2016 en voor haar 760 nitraat/fosfaat-meetpunten alleen maar herhalen wat ook de vorige jaren al duidelijk was. De kwaliteit van ons oppervlaktewater wordt er niet beter op. Het was eigenlijk de ambitie om tegen 2018 nog maar op 5 meetpunten de zgn. overschrijdingen te hebben : bvb. meer dan 50 mg nitraat per liter water. Maar we blijven op 20 “slechte” meetpunten steken. Voor fosfaat gaan we er zelfs op achteruit. En geen enkele van de 194 Vlaamse en 499 lokale wateren voldoet aan de Europese normen, terwijl Europa 15 jaar geleden 2015 vooropstelde als deadline. Oorzaak : de landbouwers en de falende maatregelen op het gebied van mestbeheersing. De verantwoordelijke milieuministerin Schauvliege hield het einde 2015 nog bij wollige goedpraterij over de afgelegde weg enzo. Eind 2016 steekt ze zich gewoon weg, zgz. om de definitieve resultaten rustig te kunnen evalueren…
VLAANDEREN : AFVALPLAN 2016-2022
De Vlaamse regering kwam midden september 2016 met een nieuw Afvalplan op de proppen, voorbereid door de afvalstoffenmaatschappij OVAM. Er staan een paar positieve elementen in zoals bvb extradruk op de gemeenten en bedrijven om de zgn. restafval nog meer apart in te zamelen, zodat er beter gerecycleerd kan worden. Het plan mikt wat dat betreft op 16 kg minder restafval per Vlaming (t.o.v. 157 kg), op meer hergebruik en op 20% minder zwerfvuil.Er is ook aandacht voor de afzet van gerecycleerd materiaal. Maar daarnaast blijft het plan toch vooral steken in de goede voornemens. De betrokken minister Schauvliege sloot een deal met het omstreden Fost Plus om voorlopig geen statiegeld in te voeren. Waarom deze gemiste kans om het volume van het zwerfvuil met 40 % te reduceren ?
VLAANDEREN : ZWERVUIL OPRUIMEN KOST 5,5 MILJOEN EURO
De opruiming van zwerfvuil en sluikstorten langs gewest- en snelwegen heeft in 2015 zo’n 5,58 miljoen euro gekost. Er werd 3.085 ton opgehaald. De kosten waren het hoogst in de provincie Antwerpen (1,7 miljoen euro). Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte amper 97 sluikstort-pv’s op, waarvan 17 GAS-boetes…
VLAANDEREN : ANTWERPSE LUCHT ZOWAT DE VUILSTE VAN EUROPA
Met een maandgemiddelde van 38 microgram stikstofoxide per kubieke meter blijft de luchtkwaliteit in Antwerpen meer dan belabberd. Dat leerde het luchtkwaliteitsonderzoek Curieuze-Neuzen in mei 2016, via 2000 meetstations in de binnenstad. Wellicht ligt de jaarconcentratie nog 15 % hoger. De bovengrens van de Wereldgezondheidorganisatie WHO is 40 microgram. Antwerpen is daarmee een hotspot in Vlaanderen, dat zelf een hotspot is in Europa…
Het Antwerps stadsbestuur, eerst gedomineerd door de SP.A-partij en daarna door de N-VA – geen één van de twee bekend om haar milieubezorgdheid – deed en doet er weinig aan. De verkeersdruk zou nochtans absoluut naar omlaag moeten. Maar zowat het enige wat burgemeester De Wever & Co kunnen verzinnen is de zgn. lage emissiezone ( = de Antwerpse binnenstad). Een aggressieve en redelijk asociale maatregel die volgens experten weinig gaat uithalen, hij heeft nl nauwelijks impact op de stikstofoxide.
Bij het onderzoek vielen specifiek de straten met veel sluipverkeer en de straten met groen op. In de straten met bomen is de luchtkwaliteit een stuk beter. Waarom dus niet terug meer groen in de stad, zoals het ooit was ? Meer kleine plantsoenen aanleggen kost niet veel moeite. Dat natuur in de stad mensen bewezen gezonder maakt lijkt de machtspolitiekers echter te ontgaan. Waarom maakte het stadsbestuur anders van vroegere beboomde pleinen als de Groenplaats, het Sint-Jansplein, het Astridplein nog niet zo lang geleden kale boomloze woestijnen ? En waarom laat het De Lijn nog volop met dieselbussen dwars door Antwerpen tot in het stadscentrum rijden ? Daarbuiten blijft er dan ook nog de vermaledijde Ring, die de politiekers nauw aan het hart ligt : zo nauw dat de gezondheid van de bevolking een veel lagere prioriteit blijkt.
VLAANDEREN : OP IERLAND NA NERGENS IN EUROPA ZO WEINIG BOS
Slechts 13% van Vlaanderen is bos, we zijn één van de minst beboste regio’s in Europa.We zouden zelfs koploper kunnen worden : 1/3 van ons karige bosgebied (63.000 ha !), het zgn. zonevreemd bosgebied, wordt bedreigd met kap, because niet of onvoldoende beschermd en onze politiekers/ambtanaren vinden dat die een andere “invulling” moeten kunnen krijgen, door industrie of landbouw bvb. Maar het gaat nog verder. Ook beschermd bos gaat voor de bijl, met de goedkeuring van milieuminister Joke Schauvliege en haar N-VA/VLD/CD&V-collega’s. Een flagrant voorbeeld is de aanslepende Essers-story te Genk. Daar wil genoemde transportfirma uitbreiden in een Europees beschermd natuur- en bosgebied, ondanks wetenschappelijke tegenadviezen en massaal protest. Uit het Groen-blad Pit : “Schauvliege is een regelrechte natuurramp”…
VLAANDEREN : ZOMERFESTIVALS EN MILIEU…
Ook bij ons nemen de zomerfestivals maar in aantal toe. En op de meeste van die festivals wordt er nog altijd een berg rotzooi geproduceerd. Het geeft te denken over de milieu-interesse van vele jongeren, alle sensibilisering ten spijt. Toch zijn er een paar festivals die ook eco rock-‘n-roll proberen te maken. Topper is wel Ieperfest (12-14/8). De organisatoren focussen daar op een vegetarische/veganistische of minstens “groene” catering. Verder is er ook een “groene” camping, composttoiletten en douches met water dat wordt opgewarmd via een ecostoof. Op het Absolutely Free Festival in Genk (5-6/8) geraak je alleen binnen mits de donatie van 3 gebruikte batterijtjes of 3 € voor een goed doel, er wordt ook werk gemaakt van faitrade, duurzaamheid en upcycling (dixit de organisatie). Op Paradise City (25-26/6), Ostend Beach (9-10/7), Dour (13-17/7) en Rock Herk (15-17/7) kan je de KarTent gebruiken, een festivaltent van recycleerbaar karton. Je las toch ook (of maakte mee) dat tegenwoordig 1 op de 4 festivalgangers zijn/haar tent gewoon achterlaat ?
P.S. De perceptie van die festivalrotzooi is typisch voor onze verwarde, decadente tijd. In De Morgen (23/8) gaf Low Impact Man Vromman uitgebreid uiting aan zijn verontwaardiging. In Het Laatste Nieuws (23/8) vond Walter Weyns, hoofddocent Sociologie aan de UA, het pleiten voor afvalrecyclage en het opnemen van ecologische verantwoordelijkheid maar niets : voor hem moet een feest destructief zijn en moet het juist veel afval produceren… Heel zielig dat je zo getikt in de aandacht wil komen, geen reclame voor de Sociologie en de UA !
VLAANDEREN : 95% VAN LIJNBUSSEN IS EEN DIESEL
Van alle bussen van De Lijn rijdt 95% op diesel. Vorig jaar zijn er weer 238 diesels besteld. Milieuverdedigers stelden De Lijn voor om tegen 2030 alleen nog met ‘groene’ bussen te rijden, maar de maatschappij wil niet omwille van de kosten. Groene bussen zijn volgens haar tot de helft duurder en hybride bussen vindt ze buiten de steden ook niet rendabel : met enkel groene voertuigen zouden de kosten tot 300% toenemen, vertelt woordvoerder Tom Van de Vreken…
VLAANDEREN : MAATREGELEN TEGEN STOFHINDER BIJ BOUWEN
Niet alleen het verkeer en de industrie veroorzaken gevaarlijk fijn stof, maar ook en not least bouwwerken. Van einde 2016 af komen daar strenge normen voor, opgelegd door Europa. Concreet kunnen bouwbedrijven kiezen uit een aantal verplichte maatregelen w.o. het afschermen van de werf met doeken of zeilen, het benevelen met water of het gebruiken van werktuigen met een goede stofafzuiging. Bedrijven die de regels aan hun laars lappen riskeren geldboetes. De bouwsector lijkt er niet mee opgezet…
VLAANDEREN : ROOKVERBOD OP STRAND ?
Wat is er nog over van het Vlaamse strand, onder die kilometerslange muur van hoge gebouwen die de kustnatuur heeft weggevaagd en de immo-geldwolven/verkavelaars (plus een rits politiekers zoals de ex-burgemeester Versteele van De Panne) heeft rijkgemaakt ? En zelfs dat restant is een vervuild onding geworden : één grote vuilnisbelt waar je zowat alles mag achterlaten. Na een dagje mooi weer liggen er gemiddeld 2,6 miljoen sigarettenpeuken op het zand tussen het Zwin en De Panne, de begraven exemplaren niet meegeteld : dat is volgens OVAM-metingen bijna 1/3 van alle troep die de zonnekloppers achterlaten. Een breed plan om alle zwerfvuil, van plastic zakjes tot lege blikjes terug te dringen is dringend nodig. En best ook een rookverbod, naar het voorbeeld van Nice en Antibes in Frankrijk. De 10 kustburgemeesters gaan er over vergaderen. Maar de omstreden graaf Leopold Lippens van Knokke-Heist ligt weer dwars. “Belachelijk, we mogen de vrijheid van de mensen niet beperken” vindt hij…
VLAANDEREN : POLITIEKERS EN VERKEER
Dat mensen geen groot gedacht hebben van onze politiekers komt ook voort uit het feit dat dat deze lieden denken boven de wetten te staan die zij zelf opleggen aan de bevolking, zoals de verkeerswetten. In het voorjaar van 2016 had je bvb de weinig milieubekommerde binnenlandminister Jambon (N-VA) die zijn chauffeur brutaal alle snelheidsbeperkingen liet negeren. En bijna tegelijk waren er de VLD-ministers De Block en De Croo die in de Brusselse Wetstraat zonder uitkijken het portier van hun sleeën openden en fietsers tegen de grond smakten en verwondden. “Brute pech” lieten ze weten. In geen van de 3 gevallen was er tussenkomst van politie of gerecht. De Fietsersbond vroeg zich af of de wegcode niet voor politici geldt…
(GVA 28/5/2016)
VLAANDEREN : DE SPOOKBOSSEN VAN SCHAUVLIEGE
In november 2013 maakte leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) bekend dat er de voorbije twee jaren eventjes 8262 ha bos bij waren gekomen in Vlaanderen. Hoongelach bij de natuurbewegingen. De nieuwe bossen bleken grotendeels spookbossen : verkeerswisselaars, serres en golfterreinen. Hierover op de vingers getikt beloofde Schauvliege beterschap, de nepbossen zouden van de ANB-Boswijzer verdwijnen, ten laatste tegen 2016. Het magazine Humo ging dat midden 2016 effectief na en stootte nog altijd op dezelde nonsens. Zo is er bvb in Antwerpen-centrum een flinke bosstrook ingekleurd op de Italiëlei (een “bos” met 8 rijstroken). Ook de gigantische Antwerpse Hooge Maey-stortplaats geldt voor de Boswijzer als 12 ha bos. In Duffel zijn de groentenserres van de Mijlstraat bos, enz. Terug daarop aangesproken doet Schauvliege wat alle poltiekers graag doen als ze geconfronteerd worden met voor hen gênante feiten : minimaliseren. En verwijzen naar de te ijverige pennenlikkers van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Niet helemaal ten onrechte, want de Boswijzer is een ANB-product…
(Humo 27/6/2016)
VLAANDEREN : DE VERPAARDING
We schreven hier al vroeger over en iedereen kan het ook zelf constateren. Vlaanderen telt momenteel m.d. 200.000 paarden. De recreatieve paardenhouderij is volop bezig in oorspronkelijke agrarische gebieden de traditionele veelteelt te vervangen. In 10 jaar tijd zijn 35.000 ha landbouwgrond verdwenen, boerderijen worden verkocht aan paardenliefhebbers en jonge boeren vissen achter het net : door de pachtwet willen mensen niets meer aan boeren verhuren. Er zijn ook wel boeren die van de landbouwflop afstappen en op paarden overschakelen : van paardenkweek (van alle jumpingpaarden in de wereld is 20% bij ons gefokt) tot manèges en pensionstalling.
VSA : SAN ANDREASBREUK STAAT OP SPRINGEN
De San Andreasbreuk is een 1290 km lange breuklijn die van het noordelijk eind van de Golf van Californië door westelijk Californië loopt om na San Francisco de Grote Oceaan in te gaan. De breuklijn vormt de overgang tussen de westelijke Pacifische en oostelijke Noord-Amerikaanse tektonische platen. Aan de zuidelijke kant van de breuk heeft zich zo veel spanning opgebouwd dat een gigantische aardbeving (8 of meer op de Schaal van Richter) nu elk moment kan plaatsvinden, de laatste grote beving dateert al van 250 jaar geleden.
VSA : 100 JAAR NATIONALE PARKEN !
In de States vieren ze van 25 tot 28 augustus “Birthday Week”. Daarin wordt herdacht dat president Theodore Roosevelt honderd jaar geleden het allereerste nationale natuurreservaat liet oprichten : Yellowstone (Wyoming). Dat oudste nationale park ter wereld bevindt zich bovenop een supervulkaan die nog steeds kan uitbarsten. De beroemdste geiser is Old Faithful, die om het anderhalf uur een 45 m hoge zuil van water en stoom de lucht inblaast. Je ziet er ook de toppen van de Rocky Mountains en Yellowstone Lake, het hoogste meer van Noord-Amerika. In deze ‘Amerikaanse Serengeti’ leeft de grootste concentratie zoogdieren van de VS : beren, wolven, bizons en elanden.
(www.nps.gov/yell)
ZUID-AFRIKA : FREEK TEGEN DE STROPERS
In één van de populairste natuurprogramma’s van de Nederlandse TV-stations is de ster dr.Freek Vonk (°1984), werkzaam bij Naturalis, Leiden. In een aantal programma’s die in mei 2016 werden uitgezonden laat hij in Zuid-Afrika o.m. zien hoe erg het gesteld is met de rhino-stroperij daar. Het natuur-minded Zuid-Afrika dat wij leerden kennen in de jaren 1980-1990 bestaat nog nauwelijks. Elke dag maken stropers jacht op neushoorns, voor hun eigen verdienste en voor de bedenkelijke markten in China, Vietnam enz.: waar zowat iedereen die het gemaakt heeft een stuk hoorn in huis wil – ze wrijven daarmee in een schaal water tot ze een troebel drankje hebben en drinken dat dan op. In Zuid-Afrika is het aantal gedode dieren in 10 jaar tijd gigantisch gestegen en de neushoorn wordt met uitsterven bedreigd. Dat is mogelijk omdat er met zware wapens (kalasjnikovs) wordt gewerkt en omdat de criminelen de steun hebben van een groot deel van de zwarte bevolking : een door Vonk geïnterviewde stroper (die al 22 dode neushoorns op zijn geweten had) vertelde hoe hij tegen betaling zelfs kostbare informatie ontving van de politie die met helicopters over de rhino-gebieden patrouilleert…
(www.freek.bnn.nl)
P.S. Uitgerekend ook in mei 2016 werd in Zuid-Afrika beslist dat er op binnenlands vlak weer mag worden gehandeld in neushoornhoorns. Dat zet natuurlijk de deur open naar de internationale zwarte handel. En zulks op 4 maanden van de 17de driejaarlijkse CITES-vergadering (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), die van 25 september tot 5 oktober doorgaat in het Sandton Convention Centre te Johannesburg…
ZWEDEN : IJZERMIJNBOUW BEDREIGT SAMI
In Noord-Scandinavië en op het Russische Kola-schiereiland leven al duizenden jaren Sami-mensen (ook Lappen genoemd), die vnl. bezig zijn met het hoeden van rendieren. Ook in Noord-Zweden, in Norrbotten. Daar, bij Kallak-Jokkmokk, heeft het Britse bedrijf Beowulf Mining nog meer concessie aangevraagd om 118,5 miljoen ton ijzer (!) uit de ondergrond te kunnen halen. Dat project zou de rendieren verjagen en tegelijk ook het Sami-land en de rendiermigratieroutes doorkruisen met wegen en spoorwegen richting de havens Lulea en Narvik (Noorwegen). In Zweden bestaat een plan om tegen 2030 het aantal actieve mijnen te verdriedubbelen en dan wordt er vooral aan Samiland gedacht, waar nog veel natuur is maar waar ook al de grootste Europese ijzer- en kopermijnen bestaan. De Zweedse regering moet in het voorjaar van 2016 een beslissing nemen…