Opener 1

KERNENERGIE : OP HAAR RETOUR, ALLEEN IN BELGIË NIET …

Op zondag 21 mei 2017 kozen de Zwitsers massaal voor groene energie en tegen kernenergie.

Bij een referendum stemde 58,2 % voor een verbod op de bouw van nieuwe kerncentrales en voor de plannen van de regering om miljarden te steken in duurzame energie.
Zwitserland was zo het eerste land ter wereld waar de burgers sinds de atoomramp van Fukushima officieel over kernenergie konden stemmen.

Daarmee volgt men het voorbeeld van Duitsland, dat al jaren terug hetzelfde besliste. Ook voor de Duitse regering was de Fukushima-catastrofe een reden om 8 oude of onbetrouwbare kernreactoren direct te sluiten. De overige 9 zullen tot 2022 dicht gaan.

Het is een bijna wereldwijde trend. Ook de VSA, de grootste producent van atoomenergie met meer dan 100 centrales, zijn aan het afbouwen. Overal gaan kerncentrales dicht voordat ze ‘op’ zijn. Sinds 2012 hebben 12 nucleaire centrales de poorten gesloten. In aanbouw zijnde reactoren worden te duur en kunnen de competitie niet meer aan. Wind, zonne-energie en goedkoop gas uit fracking winnen de strijd.

De angst voor nieuwe rampen zoals te Fukushima is groot. Zeker in Japan. Dat land sloot na het drama alle 48 kerncentrales en er zijn er sindsdien nog maar 6 weer open gegaan.

Maar ook de gestegen kosten voor de bouw vanwege mogelijke terreuraanslagen maakt het lastig. Zo gingen na 9/11 de kosten enorm omhoog omdat de bouwwerken een inslag met een vliegtuig moesten kunnen weerstaan.

Een en ander maakt dat het Amerikaanse Westinghouse, dat vroeger overal kerncentrales wist aan te smeren als zoete koek,op de rand van een faillissement staat. En ook het Japanse Toshiba en Electricité de France , de grootste fabrikant van kerncentrales in Europa, hebben het moeilijk.

Het aandeel van kernenergie in het wereldwijde stroomverbruik is ondertussen teruggelopen van 18% in 1996 tot 11% vandaag.

Alleen in Azië en vooral in China is er sprake van groei : in dat laatste land ironisch genoeg om de luchtvervuiling tegen te gaan…

En hier bij ons, waar de N-VA, met leider De Wever op kop en met de sinistere Wollants als zelfverklaarde kernenergie-specialist, in coalitie met de even sinistere als onbekwame Belgische energieministerin Marghem, een kruistocht voor de gevaarlijke kerncentrales van Doel en Tihange predikt tot in de scholen toe.

Als historicus trekt BDW blijkbaar geen lessen uit een gevaarlijke voorgeschiedenis. En hij trekt zich blijkbaar ook weinig het lot aan van de ca. anderhalf miljoen mensen in zijn Antwerps kiesgebied die als ratten in de val zullen zitten wanneer het totaal fout zal gaan in Doel.

Voor hem zal allicht de helicopter klaarstaan en zijn securitykorps. So…

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.