Wereld

AFRIKA : TEGEN DE STROPERS MET DE HULP VAN BRITSE EN AMERIKAANSE MILITAIREN . BLOEDIGE NATUURBESCHERMING IN AFRIKAANSE NATUURPARKEN…

Midden de jaren 1980 zaten we samen met een paar N2’ers uit Aalst (de ene zou directeur worden bij de Unesco, een andere beleidsman bij de Bond Beter Leefmilieu en bij Vlaamse natuurministers) te Windhoek, Göringstraat, in het bureau van de baas van de Natuurparken van Zuid-West-Afrika, nu Namibië. Die had toen net het grootste wildpark van Afrika weten te realiseren, de Namib-Naukluft (50.000 km²) en hij ging voor ons een reis uitstippelen langs “zijn” parken. We hadden het daar o.m. over het door hem nagestreefde beleid om mensen die in en om beschermde natuurgebieden wonen intensief te betrekken  bij het beheer van die gebieden : in die zin dat ze er ook hun brood konden verdienen  en dat ze zo zouden uitgroeien tot supporters van dat soort natuurbeheer.

Sindsdien is er veel veranderd in zuidelijk Afrika, zoals in centraal Afrika sinds 1960.  De “omwonenden” werden door de nieuwe machthebbers en hun vriendjes bij het beheer van de natuurparken vaak aan hun lot overgelaten. Momenteel moeten mensen in die uithoeken vaak met nog geen drie dollar per dag rondkomen, terwijl ze er door rijke toeristen en de groeiende nieuwe top- en middenklasse honderden dollars en meer zien spenderen aan safarigeld. Zo worden ze een makkelijke prooi voor recrutering door (internationale) criminelen om vuil stroopwerk op te knappen.

Profiterend van de chaos en de corruptie die vooral de laatste 25 jaar in dit deel van de wereld woekeren, kunnen die internationale criminele stroop-netwerken hier met hun illegale handel in wilde dieren vlot tot 20 miljard euro per jaar verdienen. In Zuid-Afrika werden vorig jaar 1028 neushoorns illegaal en gruwelijk afgeslacht . Neushoornpoeder levert vandaag op de zwarte markt meer op dan goud of cocaïne. In een terzake iets minder bekend land als Gabon werd de olifantenpopulatie in tien jaar van 60.000 naar ca. 35.000 dieren teruggebracht, de schubdieren laten we even onvermeld.  Ten gevolge daarvan wordt ook de bescherming van de wereldwijde fauna en flora steeds bloediger : in 2017 werden 207 natuurbeschermers vermoord (cfr.Global Witness). Vroeger stak een stroper zijn handen in de lucht zodra hij een parkrangeruniform zag, nu schiet hij er op met een kalasjnikov.

Zeker in Afrika woedt er een echte oorlog voor de biodiversiteit, waarbij beide zijden worden meegesleurd in een wapenwedloop en in steeds dodelijkere conflicten. Om die oorlog te winnen zijn vaardigheden nodig.  Meerdere overheden van nationale parken vragen daarom tegenwoordig de bijstand van Britse en Amerikaanse post-9/11-militairen en veteranen, om hun parkrangers bij te trainen.  In Zuid-Afrika is zo bvb de Amerikaanse organisatie Vetpaw bekendgeraakt,  de Veterans Empowered to Protect African Wildlife.

De situatie en regelgeving in wildparken zijn echter wel totaal anders dan in een oorlogsomgeving à la Irak en Afghanistan. De ecologische kennis van deze ingevlogen hulp is niet bijster groot. De bush begrijpen doe je pas in de loop van vele jaren tussen de wilde dieren.  En wat er overschiet van Rhodesië’s beroemde Selous Scouts of Zuid-Afrika’s Recces zal wel overgepensioneerd zijn…

Toch opteren de meeste betrokken landen voor een Shoot to Kill-beleid. Alleen door met even harde hand op te treden hopen ze de natuur te redden en te voorkomen dat er diersoorten uitsterven. Gegeven het falen van de lokale politie die grondig corrupt blijkt, wordt er gerekend op andere handhavers van de wet.  En daarbij zijn, ook volgens biologen (zoals Niall McCann van National Parks Rescue),  militaire tactieken nuttig.

De grote vraag van heden is ondertussen hoe voornoemde mensen in en om de parken terug de waarde van de natuur te helpen inzien en voor hen terug een andere betrokkenheid bij de natuur en de parken te realiseren  : met een lege maag is het moeilijk om de schoonheid van een een voorbij wandelende antilope te waarderen of om het aanbod van een groot-stroper te weerstaan…

Zie ook De Morgen, 21/08/2018

AFRIKA : VREEMDE DOOD OUDE BAOBABS

De Afrikaanse baobab ofte apenbroodboom, Adansonia digitata, is de grootste boom met bloemen ter wereld : hij kan m.d. 30 m hoog worden, met een stamomtrek van 35 m. Bij een onderzoek naar leeftijd en groeiwijze werd onlangs geconstateerd dat de voorbije 12 jaar 9 van de 13 oudste exemplaren zijn doodgegaan, bvb de Panke in  Zimbabwe (2500 yo) en de Makulu Makete in Zuid-Afrika (1250 yo). Niets wijst op een epidemie en het is ook niet zo dat de gestorven bomen hun maximaal mogelijke leeftijd, zowat 3000 jaar, zouden hebben bereikt (voor de ouderdomsbepaling gebruikt men een speciale massaspectrometer waarin kleine stukjes hout gedateerd worden aan de hand van radioactieve koolstofisotopen). Speelt een klimaatverandering in zuidelijk Afrika hier een rol ?

Adrian Patrut cs, The demise of the largest and oldest African baobabs. Nature Plants; published online June 11, 2018. DOI : 10.1038/s414701-018-0170-50

ANTWERPEN  : BETONNERING EN BANALISERING, DANK U DE WEVER

De voorbije bestuursperiode van de N-VA-partij en de trawanten (Cd&V, VLD)  heeft Antwerpen niet veel leuks gebracht. Een paar voorbeelden. De bouwschandalen. De onverantwoorde boomkappingen. Een zgn. Lage Emissiezone die pure propaganda  is (laat ze alvast ook eens gelden voor de schepen bvb). De steun aan de kerncentrales van Doel. En dan de “Grote Werken” aan de boulevards. Het Operaplein is verworden tot één grijze, betonnen steenmassa tot woede van vele Sinjoren.  Geen groen, geen water. Een protestpetitie die  einde juli gelanceerd werd haalde op één dag al duizend handtekeningen.  Niet dat het Leider De Wever of zijn akoliet Kenis (Schepen van Mobiliteit) raakt. Wij hebben onder het plein tunnels gebouwd, het plein is het dak, daar kunnen geen bomen groeien vertelde die met een pokerface. Kan je enige bevlogenheid verwachten van deze omhooggevallen burgermannetjes die zich in hun belachelijkheid willen meten met de oude Romeinen en die het maar om één ding te doen is, de macht ?

Alle media, 28 juli 2018

BELGIË = NOG 1 KERNCENTRALE ?

In november 2018 zullen 6 van de 7 Belgische kernreactoren niet-operationeel zijn ofte plat liggen : Tihange 2, Tihange 3 en Doel 4 door betonrot, Tihange 1 door onderhoud, Doel 1 en 2 door eerdere stillegging. De politiekers en ambtenaren kijken nu aan tegen de gevolgen van gebrek aan visie. Er is de voorbije 5 jaar niets gebeurd, ook geen beslissingen over de nodige gascentrales.

BELGIË : KILOMETERHEFFING VERKLEINT FILES NIET

Het aantal vrachtwagens op onze wegen neemt zelfs nog toe, zowel op de snel- als op de secundaire wegen. De kilometerheffing levert wel geld op voor de staatskas : 676 miljoen euro in 2017. Bijna de helft daarvan werd betaald door buitenlandse transportbedrijven. Een en ander heeft natuurlijk te maken met het gedrag van de consumenten. die willen hun goederen snel en aan huis geleverd, en dat kunnen de trein of het schip niet waarmaken…

CHINA : GEDAAN MET DE PLASTICAFVALIMPORT

Sinds 1 januari geldt in China een verbod op invoer van plasticafval, papier, metaal enz. : China importeerde sinds 1992 de helft van al het wereldwijd weggegooide plastic. Dat levert Europa problemen op, want 1/3 van het plasticafval ging daarheen. Er moet nu meer gerecycleerd worden en dat lukt niet.  Er zijn al aanwijzingen dat een deel van het plasticafval geëxporteerd wordt naar Maleisië, Vietnam en Indonesië, landen die juist verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de plastic soup ! Het wordt tijd dat er bij ons strengere regels komen voor de verpakkingsindustrie…

FRANKRIJK : MONSIEUR HULOT, LE MINISTRE DE L’ECOLOGIE à SIX VOITURES,  EN A  MARRE

Het beleid van president Macron blijkt minder milieu- en klimaatvriendelijk dan velen verwachtten.  Onlangs ging hij nog verder dan het EU-voornemen om de kankerverwekkende onkruidverdelger glyfosaat pas binnen 5 jaar te bannen. Hij brak ook de belofte om het aandeel van nucleaire energie in de totale energieproductie tegen 2025 met 50% te verminderen. Tot het grote leedwezen van milieuminister Nicolas Hulot, in een vroeger leven milieuactivist en populair TV-presentator van natuurprogramma’s (Ushuaïa). Uit dat “milieuwerk” haalde die een aangegeven vermogen van ca.10 miljoen euro, 6 auto’s, een boot en een BMW-moto : onomstreden is hij dus ook niet.  Hulot bevond zich hoe dan ook meer en meer in concurrentie met een massa lobbyisten en daar kreeg hij schoon genoeg van, zoals ook van de “folie nucléaire”.  Daarom nam hij einde augustus ontslag tijdens een radio-interview van grote klasse op France Inter.  Zoals bij ons is milieu in Frankrijk duidelijk geen prioriteit voor de autoritaire en door belangengroepen gedirigeerde politiek.  Het economisch beleid maakt een ecologische omslag onmogelijk. De poltiekers hebben de moed niet om te kiezen tussen economische groei of de redding van de planeet.  Cynische graaiers als ze zijn nemen ze er het inslikken van periodisch gedebiteerde mooie verkiezingsbeloften zonder enige gewetenswroeging vlot bij…

GENT : GRATIS KANOVAREN IN RUIL VOOR EMMER ZWERFAFVAL

Dokano, een verhuurdienst voor kano’s in Gent, biedt gratis een kanovaart aan in ruil voor een emmer afval. Gebruikers van de vuilkano krijgen een grote emmer, een grijptang en handschoenen mee.  Zie dokgent.be/bewoner/dokano, info : dokanogent@gmail.com

GROENLAND : OOK HET ‘LAATSTE IJS” SMELT

Meteorologen noemen het ijs ten noorden van Groenland “het laatste ijsgebied”, omdat ze dachten dat dit de laatste plek van het Noordpoolgebied zou zijn waar de opwarmende aarde het smeltproces zou beïnvloeden. Nu is dit oudste en dikste stuk ijs-zee voor de eerste keer ook opengebarsten. De abnormale temperaturen van februari en de zomer van 2018 hebben de ijsvlakte zo verdund dat de stukken beweeglijker zijn geworden. Ze drijven nu verder de zee in, waardoor de schade nooit helemaal hersteld zal worden : ze zullen smelten in warmere stromen.

INDIË : DE GARBAGE MOUNTAINS

In landen als India bestaat er rond afval een hele schaduweconomie :  van de kooda wallahs die elke ochtend de vuilnisbakken legen en die wat ze aan waardevols daarin vinden verkopen aan de kobadi wallahs, tot de “waste pickers” op de afvalbergen rond de steden. Die pickers recycleren tot 20% van de afval in onmenselijke omstandigheden voor een paar 1000 rupees per maand ( 1 euro = ca.79 rupees). Maar een echt afvalbeleid komt niet van de grond, hoewel zowat de helft van die afval composteerbaar is.  Het gevolg : alleen te New Delhi heeft zich op de 4 grote storten van de stad 40 miljard kilo afval verzameld.  Die afvalbergen reiken tot meer dan 60 meter hoog. Er zijn al meerdere mensen omgekomen door instortende vuilnisbelten, de Indiase afvalhopen horen tot de meest vervuilde en gevaarlijkste ter wereld…

Hindustan Times

NEDERLAND : UW NIEUWE BUREAUSTOEL KOMT UIT DE GRACHT

De organisatie Plastic Whale (https://plasticwhalefoundation.com) wil de plastic soep verkleinen en vist dus plastic uit de Amsterdamse grachten.  Ze maakte daar al tien sloepen van en nu komt daar kantoormeubilair bij. Een vergadertafel vergt 1004 opgeviste petflesjes, een stoel 67, een lamp 25. Voor de metalen onderstellen wordt staalafval gebruikt. Fabrikant Vepa maakt de meubels, Lama Concept tekent voor het design.  Zo’n tafel met acht stoelen kost 20.000 euro, je krijgt er een plastic visboottrip en workshops bij. Tien procent van de opbrengst gaat naar plastic opruimprojecten wereldwijd. “Op deze manier kunnen bedrijven die niet weten hoe ze een bijdrage moeten leveren aan het milieu toch iets doen” zegt oprichter Marius Smit. Hij is ook al bezig met vergelijkbare projecten in Azië (het Balinese strandplastic !) en hij hoopt in de toekomst de lijn uit te breiden met meer betaalbare meubels. Ondertussen levert hij aan het Nederlandse ministerie van Infrastructuur, aan de Nationale Nederlanden en aan frisdrankfabrikant Vrumona.

Trouw, 24 februari 2018.

NEDERLAND : GIGA-GANZENPLAAG

De voorbije winter waren er meer dan twee miljoen. Grauwe ganzen vooral. Een deel nam daarna de vlucht naar andere oorden, de rest zat einde april op eieren of had al pulletjes. De boeren zijn radeloos. De ganzen komen spoedig de velden kaal vreten :  de vergoeding aan de boeren is al opgelopen tot 22 miljoen euro per jaar maar de werkelijke schade ligt rond de 70 miljoen. Ganzen  afschieten mag overigens pas als echt aangetoond kan worden dat ze ellende veroorzaken. De vereniging Faunabescherming is tegen dat afschieten, volgens haar vergroot bestrijding de overlevingskans van ganzen die niet zijn afgeschoten. Terwijl er meer dan meer dan 100.000 per jaar worden afgeschoten stijgt de ganzenpopulatie jaarlijks effectief met 5% …  De Partij voor de Dieren vindt dat de boeren krijgen wat ze verdienen met hun intensievere teelten : de gans als weidevogel, met een vrij uitzicht op het naderen van eventuele roofdieren.  Boerenorganisaties en jagersverenigingen willen dat de jacht ook in de winter wordt toegestaan en dat natuurgebieden worden opengesteld  om eieren te kunnen schudden en prikken .

BN/De Stem, 21 april 2018.

NEDERLAND : ENERGIEOPSLAG

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), verantwoordelijk voor de beruchte gaswinning in het Groningse, wordt nu precies aanjager van de energietransitie. De nieuwe NAM-visie : de komende jaren wordt er steeds minder gas verbruikt, terwijl het aantal windmolens en zonnepanelen snel gaat groeien. Er zal wel altijd een verschil zijn in vraag en aanbod van elektriciteit opgewekt met die windmolens en zonnepanelen. Een klein deel van de overtollige duurzame stroom kan voor korte periodes worden opgevangen met batterijen, maar voor seizoenopslag heb je andere technieken nodig.  De NAM, net 70 jaar oud, schreef daarom een NAM70 Challenge uit die jonge bedrijven uitdaagt om een concrete oplossing te ontwikkelen.  Uit de bus kwam bvb een container die restwarmte van een fabriek kan opslaan in een materiaal gemaakt van afvalstoffen van het productieproces. Of overtollige elektriciteit omzetten in lucht onder hoge druk in een zoutcaverne. Of duurzaam ammoniak produceren (tot nu van aardgas, waarbij veel CO2 vrijkomt). Ammoniak kan worden gesplitst, waarbij de vrijkomende waterstof wordt gebruikt om auto’s op te laten rijden of als schone grondstof  kan dienen voor de industrie…

Het Fiancieele Dagblad, 5 juni 2018

NEDERLAND : BOSWACHTERS OP DE NOORDZEE

De Noordzee wordt drukker en drukker. Scheepvaart, visserij, olie- en gaswinning, windmolenparken enz. Ook de druk op de biodiversiteit neemt natuurlijk toe. Hier zag Wietse van der Werf (34) zijn kans, met de 50.000 € van de Future for Nature Award die hij won, een prijs voor jonge innovatieve natuurbeschermers. Hij richtte er Sea Ranger Service mee op : ’s wereld eerste maritieme rangerdienst, die werk wil maken van een schone en gezonde zee. Met zeilende werkschepen en  tot zeewachters opgeleide werkloze jongeren, die ingehuurd kunnen worden door overheidsinstellingen of maritieme ondernemingen, voor allerlei opdrachten : het beheren van beschermde zeegebieden, het nemen van watermonsters, het meten van de hoeveelheid plastic, het opnieuw aanplanten van zeegras, evengoed als hulpverlening aan mariene-archeologisch onderzoek…

www.searangers.org

NEDERLAND : HARINGVLIETSLUIZEN OP KIER

De sluizen van de Haringvlietdam, tussen Stellendam (Ganzenexcursies !) en Rockanje, gaan vanaf 5 september 2018 regelmatig op een kier.  De dam (1971) scheidt het zoute Noodzeewater van het zoete Haringvlietwater. Het zoute water zal niet verder komen dan Middelharnis op Goeree-Overflakkee, door de kier kunnen wel heel wat trekvissen heen en weer : zalm, steur, paling, forel, fint.  Het is de bedoeling dat de riviermonding net als vroeger een gebied wordt waar de rivier en de zee in elkaar overgaan.  Overigens verandert het getijdenverschil amper.Gemiddeld is dat in het Hollands Diep en de Biesbosch tegenwoordig 30 à 40 cm.

NEDERLAND : HET NM-PROJECT MARKER WADDEN

Toen ik klein was, was Marken een eiland, de mensen liepen er gewoon  in ‘klederdracht’ rond en we vaarden er heen met een zeilbootje.  Daarna kwam er in dit stuk van de Zuiderzee de dam Enkhuizen-Lelystad  en van dan heette het Markermeer.  De natuur ging er zienderogen achteruit en daarom startte Natuurmonumenten, de grote Nederlandse natuurvereniging, hier in 2016 met het project Marker Wadden om de natuur te herstellen, onder en boven water. Het omvat o.m. de aanleg van vijf nieuwe eilanden, samen 1000 ha, alleen het grootste is voor mensen toegankelijk – de andere zijn beschermd natuurgebied, broedplaats voor plevieren, visdieven, kokmeeuwen, kluten…

NEDERLAND : GEEN BALLONNEN

Ook in Nederland is men niet gelukkig met ballonoplatingen. Het plasticmateriaal blijft jarenlang in de natuur rondslingeren, beesten zien het als voer of raken verstrikt in de koordjes enz. De Stichting Noordzee die al 15 jaar strandafval onderzoekt bevond dat op elke 100 m strand gemiddeld 12 ballonnen liggen, ze staan zo in de top vijf van zwerfafval aan de kustlijn. Al 40 gemeenten (10%) hebben die oplatingen in de ban gedaan, o.m. Amsterdam, Schiermonnikoog en Goes…

NEDERLAND : BOEREN PLEGEN GROOTSCHALIG MESTFRAUDE

Geen ander Europees land heeft zo veel koeien, kippen en varkens per hectare als Nederland. Het land is te klein om alle mest milieuverantwoord te verwerken. Het heeft dan ook al van de EU een ‘derogatie’ gekregen om meer mest te mogen uitrijden dan andere landen. Maar vooral de Brabantse en Limburgse boeren, transporteurs en mestverwerkers laten zich kennen als grootschalige en systematische bedriegers. Mest die op papier wordt afgevoerd wordt in werkelijkheid gewoon op het land uitgereden, met alle gevolgen voor het milieu. De toeziende ministers slagen er niet in om het probleem aan te pakken : ze hebben nauwelijks aandacht voor preventie, alleen voor (onmogelijke) repressie. Volgens de milieupolitie is er dan ook maar één oplossing om de mestfraude daadkrachtig te kunnen bestrijden : de veestapel kleiner maken. Maar of de politiekers dat aandurven ?

P.S. Het Openbaar Ministerie eist ondertussen van Brabantse/Limburgse kippenboeren die duizenden kippen meer hielden dan toegelaten 865.000 € wegens grove mestfraude.

POLEN : PATRIOTTISCHE STEENKOOL

In Polen investeert men fors in koolmijnen.  Ze noemen dat daar ‘patriottische brandstof’ omdat Polen daardoor minder afhankelijk wordt van Russisch gas.  Ondertussen liggen wel 33 van de 50 meest vervuilde Europese steden in Polen. De voornaamste oorzaak is de steenkool die gebruikt wordt om huizen te verwarmen.

The Economist, Jan 18th, 2018 : Why 33 of the 50 most polluted towns in Europe are in Poland.

ROEMENIË WIL 2000 BEREN AFSCHIETEN

In Roemenië leven een 6000-tal beren.  Aan hun leefgebieden is er de laatste tijden duchtig geknaagd, er was ook geen aandacht voor een betere verbinding tussen die gebieden.  Het gevolg  : toenemende mens-beerconflicten, die de overheid (het ministerie van Milieu !) onnozelweg wil oplossen door een onvervalste berenjacht : 2000 beren zouden er afgeschoten moeten worden. Dat is natuurlijk in strijd met de EU-regels aangaande zwaarbedreigde diersoorten.  Te volgen…

SPANJE : NEANDERTHALKUNST IN SPAANSE GROTTEN

In 3 Spaanse grotten (La Pasiega bij Bilbao, Maltravieso te Caceres, Ardales bij Malaga) ontdekte een  groep Duitse/Britse archeologen tekeningen die minstens 65.000 jaar oud zijn. Op dat moment waren de Neanderthalers de enige mensen in Eurazië (de moderne mens, homo sapiens, daagde er pas 40.000 jaar geleden op).  Zo primitief waren die Neanderthalers dus ook niet.  Overigens : die datering was evengoed een kunststukje. Traditionele methoden zoals de koolstofdatering werken alleen bij organisch materiaal, niet bij schilderingen waarbij mineralen zoals oker zijn gebruikt.  Er bestaat nu een nieuwe techniek die kijkt naar de kalk die zich op de schilderingen afzette. Kalkhoudend grondwater bevat sporen van radioactief uranium. Dat vervalt langzaam in thorium en aan de verhouding uranium-thorium valt af te lezen hoe oud de kalk is.

D.L.Hoffmann cs, U-Th dating of carbonate crusts reveals Neandertal origin of Iberian cave art. Science 23 Feb 2018. Vol 359, Issue 6378, pp.912-915. DOI: 10.1126/science.aap7778

THAILAND : MAYA BEACH GESLOTEN

Zowat iedereen zal wel Maya Beach kennen op het eilandje Ko Phi Phi Le, in het Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi  Mariene Nationale Park (Zeestraat van Malakka).  Of niet ? 20th Century Fox nam er in 1999 de film The Beach op met Leonardo DiCaprio  en de rechtszaken over de toegebrachte milieuschade (bij het meer “paradise-like” maken van de omgeving) sleepten aan tot in 2006.  Sinds het uitkomen van de film wordt de prachtige Maya Beach (amper 250 m x 15 m) elke dag overspoeld door ca.5000 toeristen en hun afval, 200 schepen en scheepjes kwamen er dagelijks ankeren : het mariene leven in de baai is zo goed als kapot. Eerder tegen haar zin (dag inkomsten : 1,6 miljoen baht) besloot de Thaise overheid in maart 2018 om Maya Beach van 1 juni tot 30 september  te sluiten “om te kunnen herstellen van de milieuschade” …

TURKIJE : KLEINSCHALIG MILIEUPROTEST

In Turkije zette het Erdoganregime de schouders onder een heleboel megaprojecten, waar het meestal zelf ook goed van wordt : 3 kerncentrales ,honderden waterdammen, denk aan de Albayrak-holding van Erdogans schoonzoon die o.m.  steenkoolmijnen exploiteert. Tal van Erdogan’s AKP-politici zijn ook nauw verbonden met machtige zakenlui uit de bouw- en energiesector. Het land kent daardoor dubbel zoveel milieuconflicten als vergelijkbare Europese landen. Ondanks de repressie tegen iedereen die het niet met de regering eens is, slagen gewone burgers er met petities en rechtbankgang toch nog redelijk vaak in om verzet te plegen en hun gelijk te halen waar de politieke oppositie (in de steden) niets meer klaarkrijgt. Spijtig dat deze meest lokale groene golfjes zich niet vertalen in een sterke, nationale beweging. En bij de grootste megaprojecten is er uiteindelijk weinig actie…

350ankara.org

VLAANDEREN : BOEREN LAPPEN MESTWETGEVING AAN HUN LAARZEN

In Vlaanderen is 43% van 669 gecontroleerde landbouwbedrijven niet in orde met de mestwetgeving. Dat blijkt uit het Mestrapport, anderhalf jaar na de start van gerichte controles door de Mestbank in het kader van het Vijfde Mestactieplan. Toezicht op het naleven van de mestwetgeving is dus absoluut nodig want de sector blijkt in grote mate “fraudegevoelig”. Terwijl de waterkwaliteit bij ons al meer dan 4 jaar niet meer verbetert. De Mestbank pleit dan ook voor meer verantwoordelijkheidszin bij de boeren, bij de vervoerders, bij de verwerkers en bij de controleurs. Bij allen werden overtredingen vastgesteld : er dienden zelfs een tiental staalnemers (die in opdracht van externe labo’s stalen namen op de velden)  geschorst…

P.S. Zie ook hierboven : Nederland – Boeren plegen mestfraude…

VLAANDEREN : MILIEUGEDRAG

Het Vlaams Departement Omgeving onderzocht milieuverantwoorde consumptie en vergeleek met 2012. Er bleek uit dat meer mensen milieubewust willen proberen te leven : door geen voedsel te verspillen, door seizoensgebonden groeten en fruit te eten, door verpakking te mijden.  Maar verder gaat het voorlopig niet.  De personenwagen afzweren, vliegreisjes annuleren, minder vlees eten : vergeet het.  Dus hoe minder moeite het kost, des te meer is de consument geneigd zich aan te passen.  De verantwoordelijkheid voor de klimaatopwarming wordt nog altijd afgeschoven, slechts een klein percentage steekt de hand ook in eigen boezem, i.v.m. afval bvb.

VLAANDEREN : MONUMENTENZORG – HET “SPAANS TOREKEN” TE NIEL, TERUG ONTDEKT, TE BESCHERMEN EN TE RESTAUREREN

Niel (10 km ten zuiden van Antwerpen) ligt nabij de samenvloeiing van de Rupel en de Schelde. Tijdens het beleg van Antwerpen in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) was dat strategisch belangrijk. De Spaanse belegeraars legden in de buurt, langs de oevers van Schelde, Durme en Rupel een fortengordel aan om te verijdelen dat de Protestantse troepen Antwerpen zouden kunnen ontzetten (Val van Antwerpen : 1585 !) of heroveren. In Niel herbouwden de Spanjaarden een middeleeuws kasteel op het hoogste punt van het dorp tot het Fort De Sterre en de vroegere donjon werd een blokhuis met aan alle kanten schietgaten. Het fort had vrij uitzicht op de voornoemde fortificaties in Boom, Schelle, Hemiksem, Wintam en Rupelmonde. Na de Vrede van Münster in 1648 verloor het zijn militaire functie, het blokhuis werd een woonhuis dat tot in 1950 bewoond bleef. Daarna verloederde het, het dak brandde af einde de jaren 1980. Alle bouwkundige inventarisaties liepen er voorbij, tot het recent werd herontdekt. De gemeente Niel kocht het voor 87.000 € en er wordt nu hopelijk spoedig werk gemaakt  van de bescherming en de restauratie van wat de mensen het Spaans Toreken noemen (gelegen achteraan in de Kasteelgang, bij de Emile Vanderveldenlaan). Uiteindelijk gaat het om het enige tastbare gebouw hier te lande dat nog rechtstreeks aan de Tachtigjarige Oorlog te linken valt…

(G/Geschiedenis, juli 2018 – De Telegraaf, 4 augustus 2018)

VLAANDEREN : GROOTSTE IJSKELDER OOST-VLAANDEREN

Te Opdorp werd op 25 november 2018 de gerestaureerd geraakte ijskelder van het vm. Kasteel van Opdorp (Damstraat) ‘ingewijd’ , het is de grootste van Oost-Vlaanderen : een diepe cilindervormige bakstenen constructie met bovenop een dikke isolerende laag grond. Destijds tot in de zomer goed om het vijverijs van de vorige winter te bewaren, nu perfect geschikt voor de vleermuizen.

VSA : TRUMP WIL UITSTOOTREGELS WAGENS VERSOEPELEN

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA (sedert Trump tot midden 2018 onder de directie van milieuvijand en klimaatopwarmingsnegationist Scott Pruitt) wil af van de strenge Obama-uitstootnormen voor nieuwe wagens en lichte vrachtwagens. Miljoenen (!) Amerikanen rijden graag met jeepachtige SUV’s rond. Bij een lage olieprijs werd in 2017 een recordaantal nieuwe wagens verkocht, waarvan 43% SUV’s. Obama  legde de autoconstructeurs strenge normen op om nieuwe wagens tussen 2022 en 2025 zuiniger te maken : waardoor er tijdens hun levens 6 miljard ton CO2 minder zou worden uitgestoten. Maar Trump maakte daar direct komaf mee. Hij botst zodoende wel met de Clean Air Acts van Californië en 12 andere staten. Het EPA is er nu op uit om die uitzondering weg te werken. Pruitt werd door dik en dun door Trump gesteund, hoewel hij zwaar onder vuur lag wegens corruptie : hij woont in het huis van een energie-lobbyist, gebruikt regeringsvliegtuigen voor privéreizen, enz. Hij moest op 6 juli 2018 ontslag nemen.

VSA : DE KEYSTONE XL-PIJPLIJN  BLIJFT IN HET NIEUWS

Over de 1900 km oliepijplijn van Alberta, Canada naar Steele City, Nebraska (en dan tot de Golf van Mexico verdergezet door reeds bestaande pijpleidingen), felbestreden door milieugroepen en door de Sioux,  is er al wat te doen geweest. Vanwege de gevolgen voor het milieu werd in 2015 een vergunning geweigerd. Maar de nieuwe president Trump tekende direct na zijn aantreden een decreet dat de aanleg van Keystone XL wel mogelijk maakte. De milieugroepen trokken daarop naar de rechter met de National Environmental Policy Act (NEPA)  en die oordeelde dat onvoldoende onderzoek werd gedaan naar de milieueffecten, er moet een nieuwe studie komen. Hiermee is het project niet afgevoerd, maar die nieuwe studie kan gemakkelijk een jaar duren…

WALLONIË/OOSTKANTONS : HERINTRODUCTIE VAN KORHOENDERS

Begin 2017 zaten er in de Hoge Venen nog slechts twee korhanen en één hen.  De laatste van dit land en van de laatste in Noordwest-Europa. Het korhoen kende een dramatische terugval door de jacht, vervolgens de fragmentatie en vernietiging van zijn habitat en de invloed van het toerisme. Zo’n mini-populatie kan zich ook bij betere levensomstandigheden onmogelijk herstellen. En de dichtstbijzijnde populaties in buurlanden bevinden zich te ver weg om de populatie van de Hoge Venen op een natuurlijke manier te versterken. Begin 2017 werden daarom vijf hoenen en vijf hanen uit Zweden overgebracht. Een jaar later bleek hun aanpassing goed te verlopen. In 2018 waren er nog steeds minstens vier Zweedse mannetjes en één vrouwtje in de Venen, het vrouwtje nestelde zelfs.  Begin mei werd deze groep nog eens aangevuld met acht vrouwtjes en tien mannetjes, ook uit Zweden. Door die translocaties is het onmiddellijke uitsterven van de laatste populatie hier te lande vermeden. Tot 2021 zullen er jaarlijks een 25 korhoenders uit Zweden uitgezet worden. Daarnaast wordt onderzocht of een kweekprogramma opgestart zou kunnen worden. Op termijn moet dan een leefbare populatie ontstaan van een 80 à 160 vogels. Het project wordt geleid door de Universiteit van Luik en het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.

https://www.wwf.be/nl/blog/korhoenders-kroniek-van-een-missie-van-de-laatste-kans/

WIT-RUSLAND : BESCHERMING LAPLANDUIL

De Laplanduil is de zeldzaamste uil van Europa. Hij leeft in de noordelijke taïga, van Scandinavië tot Siberië. Maar hij broedt ook in de moeilijk toegankelijke moerasbossen van bvb. het grote Dikoiemoeras (15.000 ha) in de Belovezhskaya Pushcha, het Wit-Russische deel van het aan N2’ers niet onbekende Poolse Bialowiezawoud. In woelmuisrijke jaren broeden hier 7 à 9 paren. In het totaal broeden er in Wit-Rusland 150 à 250 paren. De grootste populatie, tot 20 paren, in het ook bos- en veenrijke Vygonovskoe-natuurgebied (75.000 ha) in zuidwest Wit-Rusland, ook een belangrijk Auerhoenen-broedgebied. Spijtig genoeg bestaat in Wit-Rusland weinig interesse voor natuurbescherming (cfr. onze ervaringen met de mopsvleermuizen in het fort van Brest-Litovsk). Er is dus ook stroperij  op Laplanduilen : dorpelingen en boswachters kregen voor 1 uil 40 €, zowat een maandloon. Met de steun van Nederlandse vogelbeschermers startte de Wit-Russische Bond voor Vogelbescherming APB daarom met een beschermingsproject in die zin dat per geslaagd broedgeval 50 € wordt betaald aan de verantwoordelijke boswachter. Daarnaast zorgden ook voorlichtingscampagnes in de omliggende dorpen ervoor dat de laatste jaren het aantal gestroopte uilen en verstoorde nesten afnam.  Dit is belangrijk want het broedsucces van de Laplanduil wisselt sowieso per jaar, door het aanbod aan Noordse woelmuizen, een typische moerassoort.

ZUID-AFRIKA : NEUSHOORNMASSAKER

Voor 1990 was er met de neushoorns in Zuid-Afrika, Namibië/Zuidwest-Afrika enz. niets aan de hand.  Nooit zullen we de dieren vergeten die ons einde van de jaren 1980 galopperend passeerden bij het naderen van Fort Namutoni in Etosha. Dan kwam de regimewissel en begon het.  Met sluwe Aziaten die hier groter profijt roken dan bij de drugstraffiek, inspelend op de medicinale mythes in China, Thailand enz. : een hoorn brengt 65.000 euro per kilogram op. Ze ronselden randcrimineeltjes die voor wat  geld tot alles bereid waren : hun moest zelfs eerst op tv getoond worden wat een neushoorn eigenlijk was. Onder het nieuwe corrupte regime werd het eenvoudig om AK47’s te kopen bij de politie, om legerpatrouilles vanuit helikopters te laten signaleren waar er nog neushoorns in natuurreservaten rondliepen, om eventuele arrestaties door nog integere rangers te laten seponeren.  Elke dag worden er zeker 3 neushoorns gestroopt. De killers gaan als beesten te werk : eerst schieten ze een dier neer, ze generen zich niet om daarna met een bijl een halve bovenkaak af te hakken terwijl de neushoorn soms nog leeft. Natuurlijk zijn er nog mensen in Zuid-Afrika die daar tegen op komen, maar ze vechten in die corrupte situatie tegen de bierkaai. Bijvoorbeeld in de regio Hoedspruit niet ver van de Kruger “Wildtuin”. Afrikaners van daar richtten in 1992 de Protrack Anti-Poaching Unit op (protrackapu.co.za) en het Protrack Rhino Task Team, dat vrijwilligers van overal recruteert : een echt dienstverband wordt voor Europeanen wel onmogelijk gemaakt door nieuwe wetgeving. Over een en ander wordt bij ons gerapporteerd door de in Nederland enorm populaire bioloog Freek Vonk van Naturalis, Leiden.  Zijn documentairereeks Freek tegen de stropers boekt hoge kijkcijfers op NPO3 en ondertussen zette hij ook de Stichting No Wildlife Crime (NWC) op…

ZWITSERLAND : GLETSJERS GEKROMPEN

De ijsmassa van de Zwitserse gletsjers is tijdens de zomerse hitte van 2018 enorm gekrompen. De zowat 1500 gletsjers hebben in vergelijking met vorig jaar 1,4 miljard m³ of 2,5 % ijs verloren (de laatste 10 jaar verloren ze al 1/5). Enkel de erg sneeuwrijke winter  voorkwam een nog dramatischere ontwikkeling.

(naturwissenschaften.ch : Ein Jahr der Extreme für  Schweizer Gletscher)

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.