Actualiteit

Laatste nieuws : Katten binnen ! (27 november)

DONDERDAG 3 JANUARI 2019 : CONTAINERMISERIE OP DE WADDENEILANDEN

in de nacht van 2 op 3 januari verloor het 395 meter lange en 59 meter brede mega-containerschip MSC Zoe van de rederij Mediterranean Shipping Company (Genève, Zwitserland) op weg van Sines naar Bremerhaven bij Borkum 342 van 19.000 (!) containers. In een aantal zaten gevaarlijke stoffen, o.m. 3000 kg dibenzoyl-peroxide in poedervorm in 28 zakken en 1400 kg Lithiumbatterijen. De containers en de zakken spoelden gedeeltelijk aan op de Nederlandse en enkele Duitse Waddeneilanden. Van het Amelandse strand werd al 130.000 kg rommel afgevoerd, 100 militairen moesten helpen opruimen op Schiermonnikoog en Terschelling. Ook op Texel en op Borkum spoelden spullen aan. Per jaar gaan tegenwoordig wereldwijd zo’n 10.000 containers verloren, in het Waddengebied 150. Gevaarlijke stoffen moeten gemeld worden, niet kunstmest en dgl. Dat verlies gebeurt omdat containers niet goed vast zitten, In de helft van de gevallen blijken de rederijen de regels gewoon aan hun laarzen te lappen. Ze draaien via hun verzekering op voor de gebruikelijke kosten, maar wie bekommert zich om het schoonmaken van de zeebodem ? Overigens bestaat er ook veel kans dat er containers met de zeestroming mee naar de Barentszzee dobberen, waar zich tussen Spitsbergen en Nova Zembla reeds een drijvende vuilnisbelt bevindt.

P.S. Na de goederen uit de stukgeraakte containers spoelen vooral op Ameland en Terschelling ook massaal veel dode zeevogels aan : ca 20.000 dode (of nog levende maar danig verzwakte) zeekoeten bvb, maar ook zwarte zeeëenden, alken, drieteenstrandlopers . Mogelijk hebben de vogels plastic pellets binnen gekregen, waarschijnlijker is een lekkage van parafine of palmolie (Bron : Waddenvereniging en Wageningen Bioveterinary Research). Verder geraakten de stranden naderhand bedekt met zo’n 24 miljoen plastic bolletjes (schatting R.U.Groningen, op Schiermonnikoog : 268/m²), ook afkomstig van de containers. Uiteindelijk werden 301 van de 342 verloren containers teruggevonden, 8 ton aan lading ligt op de zeebodem of langs de kust…

P.P.S.  Bij controles op containerschepen blijven ook nadien in een kwart van de gevallen overtredingen ontdekt worden bij het vastzetten van containers : containers worden gewoon niet goed vastgezet ofwel voldoet de ladingcomputer niet aan de eisen.

 

DONDERDAG 3 JANUARI 2019 : OCEAN CLEANUP LIGT STIL

Zie ook Nieuwsbrief 2018, rubriek Actualiteit, 8 september 2018.

Na minder dan 3 maanden opereren ligt het plasticafvalvangerproject van Boyan Slat plat : er is een 18 m lang uiteinde losgeraakt. De installatie (een 600 m lange boei die ervoor zorgt dat het systeem blijft drijven met daaronder een 3 m diep gordijn) moet nu voor reparatie naar Hawaï. In december waren er ook al problemen. De te traag bewegende installatie kon het ingezamelde plastic niet vasthouden.

DONDERDAG 10 JANUARI 2019 : DONDERDAGACTIE SCHOLIEREN VOOR HET KLIMAAT

Zo’n 3000 klimaatspijbelaars gaven in Brussel een krachtige boodschap aan onze lamme en zelfgenoegzame N-VA/VLD/CD&V/MR-politiekers die spotten met de Mars der 70.000 op 2 december 2018 (Knack noemde hen de klimaatsaboteurs) : “Er is geen planeet B”. De inspiratie komt van Greta Thunberg te Stockholm, die elke vrijdag met een spandoek voor het Zweedse parlement gaat zitten. Er was ook steun van ‘Grootouders voor het Klimaat’.

DINSDAG 22-VRIJDAG 25 JANUARI 2019 : ANNUAL MEETING 2019 VAN HET WORLD ECONOMIC FORUM, DAVOS-KLOSTERS

Tientallen debatten over wat de wereldeconomie en de wereld bezighoudt. Bezorgdheid over de impact van de Handelsoorlog. Maar ook Globalization 4.0. De 4de Industriële Revolutie. En Saveguarding our Planet. Met de oude Attenborough. Bijzonder was de aanwezigheid van de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg die met haar vrijdagse Skolstrejk för Klimatet  al in minstens 270 steden voor het klimaat spijbelende scholieren inspireerde. Ze was daar op uitnodiging van Arctic Basecamp, een organisatie van wetenschappers die aandacht vraagt voor het onrustwekkend tempo waartegen de ijskappen smelten.Thunberg : ‘In plaatsen als Davos vertellen mensen graag succesverhalen. Maar hun financieel succes komt met een onwaarschijnlijk prijskaartje’.

ZONDAG 27 JANUARI 2019 : NIEUWE BRUSSELSE KLIMAATMARS

 

Ondanks rotweer opnieuw 70.000 betogers, die van de politiekers na jarenlang zo goed als nietsdoen maatregelen eisen. Deze mars werd voorafgegaan door de jongerenmarsen op donderdag, de recentste haalde 30.000 deelnemers. De aandacht ging nu bvb naar de milieugruwel van de zgn. bedrijfswagens en naar andere CO2-produceerders. Spijtig dat de anti-milieupoltiekers zoals De Wever en zijn N-VA en omstreden economisten als De Grauwe van de gelegenheid misbruik maakten om opnieuw voor kerncentrales te pleiten. De Wever liet ook niet na om op tv fanatiek af te geven op de klimaatjongeren en zelfs op de ‘doemdenkende’ wetenschappers, hij beseft niet dat hij zijn afspraak met de geschiedenis grandioos misloopt.

ZATERDAG 2 FEBRUARI : SCHAUVLIEGE ZIET COMPLOT = ONTSLAG

Joke Schauvliege, omstreden Vlaamse milieuministerin (Uplace, Essers, de boskaart, de betonstop, het statiegeld) en vooral aangevallen op haar ambitieloos klimaatbeleid, verklaart op de nieuwjaarsreceptie van het Algemeen Boeren Syndicaat dat de voorbije klimaatbetogingen een onderdeel zijn van een complot om haar te schaden. Ze beweert dat die info van de Staatsveiligheid komt. Een pertinente leugen die haar op 5 februari aangerekend wordt. Haar CD&V-partij doet haar ontslag nemen. Op die betogingen werd nog o.m. een bord gedragen met de vaststelling : “Joke Schauvliege, What a Joke !”

MAANDAG 4 FEBRUARI 2019 : GREY DAY

Indien we vanaf 1 januari alleen op onze groene energie hadden geleefd (9,1 % van de energieproductie ) dan was die vandaag op en zouden we het vanaf nu met grijze energie moeten doen : olie, gas, steenkool. Tegen het huidige tempo van vergroening van de energie zal het in dit land nog 227 jaar duren vooraleer onze energie voor 100% hernieuwbaar is…

MAANDAG 4 FEBRUARI 2019 : ZWIN, INTERNATIONALE DIJK DOORBROKEN

Met de geplande doorbraak van deze dijk uit 1872 verdubbelt de Zwinmonding in afstand tot 400 meter en kan er tot 3 keer meer zeewater binnenstromen, goed tegen de verzanding. Het Zwin zelf wordt 333 ha groot, een uitbreiding van 120 ha. Uitkijken hoe de natuur zich gaat ontwikkelen.

DONDERDAG 7 FEBRUARI 2019 : KLIMAATBETOGING LEUVEN

Door Leuven trok de grootste betoging ooit, m.d. 10.000 bosbrossers. Volgens Anuna De Wever, motor achter alle scholierenbetogingen is de boodschap bij sommige politiekers nog steeds niet aangekomen. Ook in Nederland (Den Haag) wordt er nu door klimaatspijbelende jongeren betoogd.

P.S. ’s Avonds zond de VRT het indrukwekkende Klimaatbetoog van Nic Balthazar in de aula van de Gentse unief uit. Maar dezelfde dag blokkeerden N-VA, CD&V en VLD in het Belgische parlement een voorstel van Bijzondere Klimaatwet, gebaseerd op een tekst van wetenschappers, dat door alle andere partijen (ook de Waalse) werd gesteund : een herhaling van de schande van Kattowitz. Je moet maar durven…

WOENSDAG 6 MAART 2019 : 150 JAAR TABEL VAN MENDELEJEW

Dmitri Mendelejew publiceerde zijn eerste Periodiek Systeem der Elementen op 6 maart 1869.

DONDERDAG 28 MAART 2019 : N-VA/CD&V/VLD TEGEN KLIMAATWET

De Belgische Kamer stemde tegen een herziening van grondswetsartikel 7bis, dat een (dwingende) klimaatwet mogelijk moet maken : N-VA, CD&V en Open Vld zien daar nl het nut niet van in … Zij bevestigen daarmee hun onkunde en onwil in de voorbije tijden, maar het is ook het cynisme van dat soort politiekers ten top : je moet maar durven om zo die honderdduizenden jongere en oudere klimaatbetogers vierkant uit te lachen. De sinistere De Roover van de N-VA : “Ik ben tevreden. Dit is een correcte uitslag”. Zijn spitsbroeder, de even omstreden CD&V’er Verherstraeten, produceerde eenzelfde arrogant geluid. En de VLD : “Wij zitten op één lijn”. Het is inderdaad één pot nat. Welke milieuverdediger kan nog langer blijven stemmen voor deze fake-bestuurders die alleen maar bekommerd zijn om hun gevulde zakken en om de bedenkelijke belangen van de partijen waaraan zij hun positie en dikke pree danken ?

DONDERDAG 4 APRIL 2019 : FACTCHECKERS (VRT EEN) DELEN WITTE EIEREN UIT IN ANTWERPS CENTRAALSTATION

Om bekender te maken dat er geen verschil bestaat tussen bruine en witte kippeneieren, tenzij in duurzaamheid. Kippen die witte eieren leggen hebben daar een stuk minder voer voor nodig – dus ook minder grondstof. En die kippen zijn ook iets efficiënter : ze leggen 300/320 eieren per jaar i.p.v. 290/310 (de bruine), verder leven ze 15/16 maanden, geen 14 (de bruine).

Bron : Keuringsdienst van Waarde, NPO3 TV.

WOENSDAG 10 APRIL 2019 : FOTO ZWART GAT

Een mijlpaal voor de sterrenkunde ! Voor het eerst is een foto gemaakt van een zwart gat, met name van het supermassieve zwarte gat in het sterrenstelsel Messier 87 (M87), op zo’n 55 miljoen lichtjaren van de aarde. De fotografen koppelden waarnemingen van 8 grote radiotelescopen virtueel aan elkaar, o.m. op Hawaï, de Zuidpool, in Chili en Spanje. De foto toont een lege ruimte, omringd door lichtstralen die afbuigen door de enorme zwaartekracht.

ZONDAG 26 MEI 2019 : PARLEMENTSVERKIEZINGEN (VLAANDEREN, BELGIË, EUROPA)

Het pensioendebat en de migratieproblemen bliezen het klimaatalarm van tafel. Het gewicht van de bosbrossers en Youth for Climate bleek te klein, de meesten hebben niet eens stemrecht. De korte termijn haalde het en de rekening blijft naar de jongeren doorgeschoven… (Paul Goossens, De Standaard, 27/05/2019)

VRIJDAG 14 JUNI 2019 : PETITIE TEGEN VERVUILENDE CRUISESCHEPEN IN ANTWERPEN

De Nederlandse Antwerpenaar Kees Meerman startte via Avaaz een onlinepetitie om vervuilende cruiseschepen te beletten nog aan te meren in de Antwerpse binnenstad. Hij protesteert daarmee ook tegen de hypocrisie van burgemeester De Wever & Co die oude dieselauto’s banden en tegelijk cruiseschepen ontzien : zelfs aangemeerd (de generatoren blijven draaien) veroorzaken deze ontzaglijk meer uitstoot, meer dan alle geregistreerde auto’s in de stad samen. De N-VA-politiekers De Wever en schepen-cumulkampioen Koen Kenis lachen er blijkbaar eens mee, ze bestelden ondertussen een dure nieuwe pontonbrug van 350 meter om de cruisers toe te laten aan de wal te komen en in ’t stad een pakje pralines te gaan kopen. Meer geven die niet uit, want ze slapen en eten aan boord… De petitie haalde op één weekend al bijna 10.000 handtekeningen.

VRIJDAG 28 JUNI 2019 : STROOMTEKORT TE VERWACHTEN ?

Stroomnetbeheerder ELIA beweert dat de sluiting van de eerste twee kerncentrales Doel3 en Tihange2, voorzien per 2023, voor een stroomtekort kan zorgen. We zullen de komende jaren nl. minder stroom kunnen invoeren omdat ook in de buurlanden elektriciteitscentrales sluiten. Er moet dus meer eigen stroom geproduceerd worden en daarvoor wordt gekeken naar de bouw van nieuwe gascentrales. De federale energieregulator CREG wijst er ondertussen op dat afgelopen winter, toen 6 van de 7 kerncentrales stillagen, nooit een risico heeft bestaan op schaarste of black-outs.

MAANDAG 29 JULI 2019 : EARTH OVERSHOOT DAY

Vandaag heeft de mensheid alle middelen opgebruikt die de aarde dit jaar kan aanbieden : 2 maanden eerder dan 20 jaar geleden, we gebruiken de ecologische bronnen 1,75 x sneller dan onze planeet deze op een jaar tijd kan hernieuwen. De consumptie verschilt wel van land tot land. Qatar bereikt zijn EOD bvb al na 42 dagen, Indonesië na 342 dagen. Om de Overshoot Day te kunnen verschuiven naar 31 december moet vooral de uitstoot van broeikasgassen dalen (= 60% van onze wereldwijde ecologische voetafdruk). Door de CO2-uitstoot met de helft te verminderen kunnen we 93 dagen winnen en dan zou ‘onze’ dag in oktober vallen.Door de consumptie van dierlijke eiwitten te halveren kunnen we 15 dagen winnen en door de voedselverspilling te halveren zouden we 10 dagen winnen. Iedereen kan zijn/haar ecologischrevoetafdruk berekenen op www.footprintcalculator.org

www.overshootday.org

DINSDAG 31 JULI 2019 : JULI 2019 WERELDWIJD WARMSTE MAAND OOIT

De afgelopen juli maand was voor het Copernicus-aardobservatieprogramma van de EU de warmste maand die ooit geregistreerd werd. Tot nu was dat juli 2016, door El Nino. Copernicus combineert satellietdata met historische gegevens. Daaruit blijkt dat juli 2019 zowat een halve graad warmer was dan het gemiddelde voor de periode 1981-2000. En 1,2 °C boven het pre-industriële niveau zat dat de VN-klimaatdeskundigen als referentie beschouwen. Met de voortgezette uitstoot van broeikasgassen en de impact daarvan op de wereldwijde temperatuurstijging mogen we ons aan meer records verwachten…

 

DONDERDAG 2 AUGUSTUS 2019 : SMELTRECORD OP GROENLAND

De hittegolf die einde juli over West-Europa hing trok daarna noordwaarts. Op Groenland werden pieken tot 25°C gemeten. Ook in juni was het daar al een pak warmer dan gemiddeld. Daardoor reiken de smeltzones tot diep in het binnenland waar de ijsmassa’s zich tot 3000 m opstapelen. Er kwam dan ook een piek aan smeltwatervolume : 12,5 gigaton op één dag, dat is de inhoud van 5 miljoen olympische zwembaden. Wat we nu zien was eigenlijk pas verwacht voor de jaren 2070… Groenland en Antarctica worden steeds grotere componenten in de stijging van de zeespiegel. Als Groenland ooit zou afsmelten stijgt de zeespiegel 7 meter. Dit jaar wordt het effect wereldwijd 1 à 2 millimeter, de vorige jaren was dat 1 millimeter.

P.S. Ondertussen warmt de Noordpool 2,8 x sneller op dan de rest van het noordelijk halfrond (analyse van het AMAP, het Arctic Monitoring and Assessment Programme).

MAANDAG 5 AUGUSTUS 2019 : VIJF JAAR ONMACHT VAN HET BELGISCHE ‘GERECHT’ T.A.V. DE DOEL 4-SABOTAGE

Op 5 augustus 2014 vloeide 65.000 liter smeerolie van de stoomturbine weg van Doel 4 , de grootste van de 7 Belgische kerncentrales : capaciteit 1039 megawatt. Meteen ook de grootste industriële sabotage in de geschiedenis van dit land. De 1500 ton zware turbine moest helemaal gedemonteerd worden, er kon pas eind december terug stroom geleverd worden. De economische schade was gigantisch en voor de reputatie van de Belgische kernenergiesector betekende het een dreun van formaat. Er waren toen 60 mensen aan het werk in Doel 4 : eigen Engie-Electrabelpersoneel, technici van onderaannemers en werknemers van bewakings- en onderhoudsfirma’s. Het Belgische gerecht (dat al jaren zowat elke week in opspraak komt door staaltjes van flagrante onbekwaamheid) wilde het dossier vrij vlug sluiten met als conclusie ‘dader onbekend’, maar dat kon door de juristen van Engie Electrabel voorkomen worden. Het onderzoek loopt dus nog altijd, maar niemand werd tot nu in staat van verdenking gesteld. Ondertussen sneuvelde in Syrië wel Ilyass Boughalab uit Lokeren, die 3 jaar lang voor onderaannemer Vinçotte in Doel lasnaden moest inspecteren, ook in de nucleaire delen van de centrales. En bij het oprollen van de islamistische terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel bleek dat de kopstukken een speciale belangstelling hadden voor nucleaire doelwitten bij ons en in de buurlanden. Anderzijds werd de sabotage gepleegd terwijl de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 twee jaar stillagen : het langdurig uitvallen van de grootste centrale kon de onmisbaarheid van Doel 1 en Doel 2 (die zouden normaal in 2015 afgeschakeld worden, quod non) voor de bevoorradingszekerheid niet anders dan extra onderstrepen… So ? Het moet niet uitgesloten worden dat de saboteurs nog altijd in Doel rondlopen…

Bron : Knack, 2019/31 : Niet alle medewerkers zijn buiten verdenking gesteld.

WOENSDAG 14 AUGUSTUS 2019 : FISHING FOR LITTER

Het is geweten dat zeevaarders het niet zo nauw nemen met afval. We maakten dat in de jaren 1980 (toen Natuur 2000 de lancering van Greenpeace hier te lande begeleidde) tot onze ontsteltenis zelfs mee met het scheepsvolk van het Saint-Antoine-infoschip van Greenpeace dat op een Scheldevaart tussen Antwerpen en Oostende zijn leeggedronken flessen onder onze ogen gewoon overboord kieperde. Het internationale project Fishing for Litter wil vissers aanmoedigen om zoiets niet meer te doen en zelfs alle opgeviste afval op te bergen in ‘Big Bags’ en deze aan wal te brengen. Door middel van een zesstappenplan wil de Vlaamse Visseroijcoöperatie (VVC) ook al onze vissers en reders warm maken voor dit project.

kimonederlandbelgie.org/fishing-for-litter

WOENSDAG 14 AUGUSTUS 2019 : GRETA ZEILT NAAR NEW YORK

Zoals een groep jonge milieu-activisten naar COP25 in Chili gaat zeilen (zie onderaan deze rubriek), vertrok klimaatbrosser Greta Thunberg (16) met een zeilboot naar eerst een VN- klimaatconferentie te New York op 23 september en daarna de klimaattop teSantiago in december. De Maliza II van de Monegaskische miljonair Casiraghi is uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines die een koolstofvrije reis garanderen. Maar om de boot terug te brengen naar Europa moeten daarna 5 bemanningsleden worden overgevlogen. Dat maakt 6 vluchten i.p.v. 2. Klimaatneutraal ? Het blijft voorlopig gewoon onmogelijk om de oceaan over te steken zonder een ecologische afdruk achter te laten…

ZATERDAG 17-WOENSDAG 25 AUGUSTUS 2019 : C.I.T.E.S-BIJEENKOMST GENèVE

De CITES ofte Conventie van Washington (°1975) probeert de internationale handel in wilde fauna en flora te regelen. De 18de driejaarlijkse meeting van de Conference of the Parties (183 landen) vindt plaats in het Palexpo-conferentiecentrum te Genève, Zwitserland. De nood is hoog : meer dan een miljoen soorten zijn met uitsterven bedreigd, waardoor natuurlijke systemen die ons voedsel, schone lucht en water leveren verdwijnen. Van de 56 voorstellen is een meerderheid gericht op meer bescherming, bvb die van de bedreigde giraf. Maar het lot van de Afrikaanse olifant is een groot en bedenkelijk discussiepunt. Jaarlijks worden er de laatste tijd 20.000 omgelegd, zo is de soort stilaan uitgedund tot 400.000 dieren (50 jaar geleden : 1 miljoen, 100 jaar geleden : 12 miljoen). Oorzaken : stroperij voor ivoor en huiden, corruptie van de nieuwe overheden sedert het einde van het koloniaal bewind, krimpend leefgebied. In veel delen van Afrika is de olifant sinds 1989 beschermd onder Appendix I, de strengste CITES-regels. Maar er is serieuze weerstand van de ‘olifantlanden’ Botswana, Namibië, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Zambia , waar de nieuwe machthebbers ondanks alles hun ‘overheidsivoor’ zonder beperking willen blijven verkopen aan China en Japan. Op die manier komen alle inspanningen om de olifant te beschermen in het gedrang, zeker nu de stroperij zo omvangrijk is : in Azië blijft ivoor erg gewild. Vietnam vormt een grote draaischijf en Japan denkt zelfs niet aan een verbod.

ZONDAG 18 AUGUSTUS 2019 : MONUMENT VOOR OK

In IJsland werd een monument onthuld voor de Okjökull ofte OK, de eerste gletsjer die door de opwarming van de aarde weggesmolten is. Ooit 13 km² groot en 30 m dik, nu nog 1 km² en 13 m dik. Zo kan hij niet meer bewegen. Voorspeld wordt dat de komende 200 jaar ook alle andere gletsjers zullen wegsmelten.

ZATERDAG 24-MAANDAG 26 AUGUSTUS 2019 : G7-TOP TE BIARRITZ & AMAZONEBRAND

De Groep van 7 is een intergouvernementeel forum van de regeringsleiders van 7 industriële staten (VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Canada, VSA) + de EU. Er wordt ook gesproken over milieu-issues zoals het klimaat, de plasticvervuiling en de biodiversiteit. Over de bijeenkomst te Biarritz, Frankrijk, hangt de schaduw van een zeer groot aantal branden in het Amazonegebied , gesignaleerd door het Braziliaans Instituut voor Ruimteonderzoek (m.d. 70.000 brandpunten dit jaar alleen). De grootste Braziliaanse staat, Amazonas, riep begin augustus de noodtoestand uit vanwege die branden. Ongeveer 20% van de zuurstof op aarde wordt door de Amazonebomen geproduceerd.

P.S. Ook elders woeden er zware bosbranden : in Angola en Congo telt de NASA 10.000 branden, in Siberië op een oppervlakte van 15 miljoen ha boreale bossen (4 x België), in Indonesië waar het vuur wordt aangestoken voor de palmolieplantages en op het Spaanse eiland Gran Canaria, waar 6000 ha afbrandden.

DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2019 : DE INEOSAFFAIRE, NATUURPUNT ANDERMAAL IN OPSPRAAK

In aanwezigheid van een hele groep glunderende N-VA potentaten, De Wever en Bourgeois voorop, werd op 15 januari te Antwerpen het zgn. Ineos Project One ondertekend. Ineos is een in 1997 opgericht Brits chemiebedrijf dat in de Antwerpse haven bij Lillo voor 2,7 miljard gaskrakers wil realiseren om ethaan en propaan om te zetten in ethyleen en propyleen (basisgrondstoffen voor plastic) , beide goed voor een jaarlijkse uitstoot van 0,8 à 1,5 miljoen ton CO2. Het ethaan komt uit het gecontesteerde schaliegas dat aangevoerd wordt uit de VS. Stiekem en op een hoogstbedenkelijke, opgesplitste manier deed Ineos deze zomer een aanvraag om daarvoor 44 hectare bos en 4 ha ander waardevol natuurgebied te ‘ontbossen’. Zoals in het geval van de zaak Essers en het Wilrijkse Ferrarisbos (dat een lege parking werd) bestaat hier ook kans dat de installaties er niet komen omdat ze indruisen tegen de klimaatplannen. Gesteund door zowat de hele Vlaamse milieubeweging dienden ‘Antwerpen Schalievrij’ en ‘stRaten-Generaal’ hier op 29 augustus formeel bezwaar tegen in. En evengoed tegen de door Bos+ en INBO ook al betwiste manier waarop die bosvernietiging gecompenseerd zou worden. Ineos nam daarvoor de natuurvereniging Natuurpunt onder de arm, die er zogezegd voor ging zorgen dat elders in Vlaanderen nieuw bos zou komen. Onbegrijpelijk dat een natuurorganisatie die zich graag de grootste in Vlaanderen noemt de natuurschadelijke uitbreiding van een extreem vervuilend bedrijf dekt. Natuurpunt had ondertussen al een inventarisatie gemaakt van het terrein dat Ineos wil kappen en kwam af met een analyse die voor Ineos eerder gunstig uitviel. Ook die analyse wordt bestreden door Bos+. Tegelijk werd bekend dat Ineos aan Natuurpunt eventjes 180.000 euro gaat uitkeren om de aankoop van een deel van het Ertbrandbos te Kapellen mogelijk te maken (de rest van de aankoopsom krijgt NP sowieso van het Vlaams Gewest) … In dezen verschijnt oud-NP-directeur Ibens weer eens op het toneel. Ibens is nog altijd voorzitter van de lokale afdeling en verzorgt blijkbaar de contacten met Ineos. Aan De Standaard vertelde hij : “Het economisch belang weegt in dit geval door” (DS 31/8). Ibens speelde anno 1999 ook al een afkeurenswaardige rol bij de openbare verkoop van Fort Oelegem, toen hij Natuur 2000 daar probeerde buiten te krijgen.

P.S. Uiteindelijk gaat het dus op een plasticfabriek die zal draaien op schaliegas, die heel wat CO2 gaat uitstoten en die op de koop toe grondstoffen zal leveren voor de plasticindustrie. Niet goed voor de op termijn nodige transitie naar klimaatneutraliteit in de Antwerpse haven. Er is nog geen resultaat van het milieu-effectenonderzoek , maar toch vroeg Ineos dus al een vergunning voor de bomenkap. Groen wilde dat ter discussie brengen in de provincieraad, maar de door N-VA gedomineerde Deputatie weigerde elk debat…

www.schaliegasvrij.be

MAANDAG 9 SEPTEMBER 2019 : D66 WIL VEESTAPEL HALVEREN

Ook in Nederland staat de samenleving en de natuur onder druk door de stikstoflozingen ; 70% daarvan komt van de landbouw en de veehouderij : het gaat om eventjes 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 4 miljoen runderen, 600.000 geiten. Allerlei poginkjes om daar iets aan te doen brachten geen aarde aan de dijk. De politieke (regerings)partij D66 stelt daarom voor om de veestapel versneld te halveren. De toekomst ligt voor haar in de kringlooplandbouw en in het fors minderen van het veehouden. De regering moet die overgang aantrekkelijk maken en boerenbedrijven eventueel uitkopen. De partij Groen Links wil daartoe een noodwet. Maar de minister van Landbouw (en Natuur !) Carola Schouten, een pion van de ChristenUniepartij en van de boeren vind het allemaal niet “chique” … Ook stof tot nadenken voor onze politiekers.

VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2019 : WERELDWIJD KLIMAATPROTEST

Miljoenen mensen op straat over de hele wereld om de lamme politiekers tot actie aan te porren. In Duitsland alleen al een miljoen, te Brussel 15.000. Maandag start te New York een klimaatbijeenkomst van de VN.

MAANDAG 23 SEPTEMBER 2019 : CLIMATE ACTION SUMMIT NEW YORK

In New York wordt als een soort voorbereiding op Santiago (zie hieronder) de Climate Action Summit van de VN gehouden.met een eerder matige belangstelling van amper 60 landen en/of organisaties. Vooraf kwamen jongeren op 21-22/9 samen voor de Youth Climate Summit. Secretaris-Generaal Guterres wou van de wereldleiders horen hoe ver ze staan met hun klimaatbeloftes. België is allesbehalve op weg om zelfs de reeds aangegane klimaatafspraken te houden. Voornamelijk N-VA-politiekers zorgden voor stilstand of telkens nieuwe bezwaren. En dan zijn er nog de scheepvaart en de luchtvaart die niet meedoen. Uitgerekend op 24/9 komt te Montréal, Canada, de ICAO samen, het burgerluchtvaartagentschap van de VN (!) : om nog eens achterpoortjes te vinden die de uitstoot, gepaard aan de jaarlijkse 3,5%-groei moeten vergoelijken : zie rubriek Milieu van deze Nieuwsbrief.

P.S. Het nieuwste rapport van het IPCC dd 25/9/19 voorziet dat 30 à 99% van de permafrost tegen 2100 zal gesmolten zijn als de huidige broeikasgassenuitstoot voort kan gaan : de vrijkomende CO2 en methaan gaan de opwarming dan nog versnellen (zie hierover ook de rubriek Milieu van deze Nieuwsbrief).

VRIJDAG 27 SEPTEMBER 2019 : WOLVIN NAYA WAARSCHIJNLIJK DOODGESCHOTEN

De media melden vandaag dat geen camera sinds begin mei nog iets zag van wolvin Naya. Begin 2018 kwam ze Vlaanderen binnengelopen, ze trok een partner aan en wierp een nest jongen. De partner stopte in mei jl. met voedsel brengen. Volgens Jan Loos van de vzw Landschap, die de wolvin van nabij volgde is Naya toen gestorven. In De Standaard wijst hij naar het niet onbesproken Vlaamse Agentschap Natuur en Bos (ANB) dat jagers nogal makkelijk vergunningen geeft om in het Noord-Limburgse wolvengebied te jagen. Volgens Loos en ook volgens ons oudlid Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek kan Naya alleen gedood zijn door een jager. Loos kreeg herhaaldelijk jagers aan de telefoon met doodsbedreigingen en in het wolvengebied werden jagers betrapt met vleeshaken met aas aan, bedoeld om een wolf te lokken…

MAANDAG 30 SEPTEMBER 2019 : MP JAMBON PAKT UIT MET VLAAMS REGEERACCOORD

Vier maanden na de verkiezingen, 300 bladzijden. Heel weinig milieu-ambitie. Vermindering van de boeikasgassenuitstoot met 80% tegen 2050. Volgens het Verdrag van Parijs moeten we dan volledig energieneutraal zijn, dat had B ourgeois destijds ook vooropgesteld ! Verdubbeling van de inbreng van zonne- en windenergie tegen 2030. Hoe zit het met de luchtkwaliteit nu ? Het zwerfvuil ? Statiegeld ? Onze voeding ? Weinig en goedkoop, geen visie, geen moed bij die gearriveerde partijbonzen ! Onze ondernemers blijken een stuk ambitieuzer te zijn over energiedoelstellingen dan de politiekers. Hier gaat nog veel commentaar op komen. Vlaams minister van Milieu en van nog wat wordt N-VA’ster Zuhal Demir (40) uit Genk. We zijn benieuwd.

VRIJDAG 4 OKTOBER 2019 : HERDENKING 30 JAAR MER

In navolging van een Europese richtlijn werd milieueffectrapportage in 1989 in Vlaamse regelgeving omgezet. Projecten die effect hebben op het milieu moeten een MER krijgen (duurt 1-2 jaar) vooraleer ze uitgevoerd mogen worden. Burgers kunnen dan op basis van dat MER bezwaren formuleren. In de voorbije jaren werden ca. 3400 MER’s opgemaakt. Die droegen ertoe bij dat er soms gekozen werd voor een milieuvriendelijker alternatief of dat negatieve milieueffecten van het originele plan gemilderd werden.

VRIJDAG 4 OKTOBER 2019 : PLASTICVANGER VANGT EVENGOED FAUNA

Zie ook 3 januari !

De plasticvanger van Boyan Slat met zijn drijvende armen van honderden meter lang werkt eindelijk , maar de vraag is wat die allemaal nog wegschept. Uit een foto van The Ocean Cleanup blijkt nl. dat er ook een “bijvangst” gebeurt van massa’s kleine diertjes (bvb bezaantjes, drijvende kwalachtigen), eieren van vliegende vissen enz. In de bovenste meters van de oceaan drijven nl. o.m. kwalletjes, slakken en insecten die als voedsel dienen voor vissen en zeeschildpadden… Slat is er “niet blij mee” en benadrukt dat ie nog niet toe is aan de eindversie van zijn schoonmaakinstallatie.

WEEKEND 5-6 OKTOBER 2019 : EUROPEES TREKVOGELTELWEEKEND

Tijdens Eurobirdwatch 19 werden in 44 landen 4,2 miljoen overtrekkende vogels geteld, hier te lande 157.684 boven 70 telposten : het meest graspiepers, houtduiven en vinken. Opvallend was het grote aantal buizerds in Limburg : boven De Maten (Genk) 297 exemplaren, zelfs 94 in 1 keer. ER was veel rugwind die vogels heel hoog deed vliegen, voor roofvogels was die wind zeer gunstig.

www.eurobirdwatch.eu

ZATERDAG 12 OKTOBER 2019 : ROYAL REBELLION BRUSSEL

Bij hun eerste geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsactie (de inspiratie wordt gehaald bij Martin Luther King en Mahatma Gandhi) wilden de klimaatactivisten van Extinction Rebellion Belgium de tuin van het Koninklijk Paleis bezetten en de koning vragen om een “State of Climate and Ecological Emergency” uit te roepen. Ze werden wel ongewoon hard aangepakt door de politie. De bedoeling is verder om elke burger uit te nodigen tot een programma van volksvergaderingen waar besproken wordt hoe dit land moet reageren op de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion voert ook actie in de buurlanden, overal ging de politie over tot arrestaties : in Londen sloeg ze bvb Prinses Esmeralda, de halfzus van de koningen Boudewijn en Albert in de boeien, terwijl in Washington de bekende filmactrice Jane Fonda (81) er aan moest geloven…

DONDERDAG 17 OKTOBER 2019 : KUL WINT SOLAR RACE

De World Solar Race in Australië werd dit jaar gewonnen door het Agoria Solar Team van de KU Leuven met de BluePoint. Die legde de 3020 km van Darwin naar Adelaide af tegen een doorsnee-snelheid van 86.6 km/u. De BluePoint haalde het nadat de voorliggende concurrent Nuna van de TU Delft op 263 km van de finish in brand schoot.

extinctionrebellion.be

ZONDAG 3 NOVEMBER 2019 : PLASTICKEUTELACTIEDAG

Van Antwerpen tot het Zwin werd vandaag op 35 locaties door Antwerpen Schaliegasvrij opgezocht hoe het staat met de vervuiling van Schelde en oevers door ontelbare plasticbolletjes die door Antwerpse havenbedrijven (de “petrochemie”) als grondstof worden gebruikt en waarmee schandelijk nonchalant wordt omgesprongen : tot schade van het milieu in een grote regio. Onze politiekers moeten nog altijd maatregelen nemen om die vuiligheid door de vervuilers te doen opruimen…

VRIJDAG 23 NOVEMBER 2019 : BOSVERDEDIGER STOPT BOOMKAPWAANZIN VAN ANB

In landen als Nederland en Vlaanderen zijn er te weinig bossen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de directies van openbare bosbeheerinstanties als Staatsbosbeheer en het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zich zo negatief laten kennen door overdreven massale boomkappingen, duidelijk bedacht door realiteitsvreemde tekentafelambtenaren. Dat heeft in Nederland al geleid tot volksverzet, gesteund door alle natuurorganisaties. In Vlaanderen blijven het ANB (en ook de vereniging Natuurpunt !) hardnekkig doorgaan met het voorbereiden van het kappen van maar liefst 160.000 bomen : terwille van een op termijn onmogelijke idée fixe, de herinvoering van heidegebieden. Objectief natuurgezinde mensen hebben daar ook bij ons meer dan genoeg van. Zo ook ir. Ivan De Clerck (Brugge) van de vzw Bescherm Bomen en Natuur. Die ging naar de Raad van State en wist af te dwingen dat het ANB alvast de kap van 15.000 bomen in de schaarse West-Vlaamse bossen moet schorsen. En in de nabije toekomst komen er nog meer soortgelijke zaken voor de rechter.

MAANDAG 25 NOVEMBER 2019 : CO2 HOGER DAN OOIT

Zowat aan de vooravond van de grote jaarlijkse Klimaatconferentie van de VN te Madrid publiceert de Wereld Meteorologische Organisatie WMO (ook een VN-organisatie) de resultaten van haar onderzoek naar de CO2-concentratie in de atmosfeer. Die blijft maar stijgen : vorig jaar nam ze toe tot 407,8 parts per million (ppm). Dat werd nog nooit gemeten, het betekent 47% (!) meer CO2 dan voor het industriële tijdperk, het is 2,3 ppm meer dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. En dat alles ten spijt van de afspraken te Parijs in 2015. Er is helemaal geen vetraging, laat staan dat er een daling is. Apart te vermelden : niet alleen de hoeveelheid CO2 steeg, ook de hoeveelheid methaan, afkomstig van de verindustrialiseerde landbouw.

WOENSDAG 27 NOVEMBER 2019 : KATTEN BINNEN HOUDEN AUB !

Nederlandse juristen signaleren dat katten vrij buiten laten lopen eigenlijk niet mag volgens de Europese wetgeving inzake natuurbescherming. Die verplicht de lidstaten om het opzettelijk doden van beschermde diersoorten te verbieden : dus ook handelingen die de dood van vogels tot gevolg kunnen hebben. Biologisch onderzoek toont steeds meer aan dat de negatieve invloed van de miljoenen katten op de natuur ontzettend groot is. Het probleem is dat geen enkele lidstaat deze regels consequent toepast, een enorme tekortkoming van o.m. onze politiekers. Er is in feite geen enkele objectieve reden waarom katten als enige huisdieren onbewaakt buiten gelaten mogen worden. Het wordt dus tijd om met deze schadelijke gewoonte te stoppen, net zoals met roken in publieke ruimten of het rijden onder invloed …

P.S. Op 4/12 ving een kat in het Naamse Haillot een Roodkeelnachtegaal : nieuw voor België, een soort die broedt in de Siberische taiga en die slechts uitzonderlijk afdwaalt tot in West-Europa.

WOENSDAG 11 DECEMBER 2019 : EUROPA LANCEERT GREEN DEAL

In de strijd tegen de klimaatverandering wil de Europese Commissie de komende tijd elk jaar 260 miljard euro investeren in de vergroening van de economie (energie, gebouwen, industrie, mobiliteit) . Om de uitstoot van CO2 in 2050 tot nul terug te brengen komt er volgend jaar een klimaatwet met dwingende maatregelen voor alle lidstaten. In 2030 moet de uitstoot al met minimaal 50% zijn gedaald. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Europese leiders. Landen als Tsjechië, Polen en Hongarije (die anders duchtig van Europa profiteren en die nu ook weer uit zijn op cash) stelden zich reeds onwillig op. En in eigen land liet de N-VA zich via haar sinistere zelfverklaarde milieuspecialist Andries Gryffroy weer eens kennen met zielige kritiek, zoals o.m. op de voorziene 1 miljoen extra laadpalen of op het planten van twee miljard extra bomen. Ook de onbekwame ex-minister van Financiën en nu goedbetaald Europees parlementslid Van Overtveldt (evengoed N-VA) moest zijn duit in het anti-zakje doen. Het wordt met de dag duidelijker hoe de N-VA het klimaat onbelangrijk vindt. De Wever & Co beseffen niet dat wanneer we niets doen vandaag de rekening in de toekomst keren hoger zal zijn. En dat allemaal voor een nationalistenpartij waarvoor de kwaliteit van het leven in Vlaanderen toch op de eerste plaats zou moeten komen…

De Europese Green Deal komt enkele dagen na het bekendmaken van het Vlaamse klimaatplan. Het verschil in ambitie tussen het Vlaamse en het Europese niveau is gigantisch. De Vlaamse overheid verbond er zich eerder toe om een plan op te stellen dat de CO2-uitstoot met 35% verlaagt. Maar met de definitieve versie geraakt minister van Energie Zuhal Demir van de N-VA maar aan 32,6 %. En de Inspectie van Financiën formuleerde al serieuze bedenkingen omdat er geen sluitende financiering voorzien wordt.

 

MAANDAG 2 – ZONDAG 15 DECEMBER 2019 : UN CLIMATE CHANGE SUMMIT 25 (COP25) TE MADRID

Voorzien te Santiago de Chile : locatie op 1 november verplaatst naar Madrid. De 25ste Conference of the Parties van het Klimaatverdrag (UNFCCC), de 15de sessie van het Kyoto-protocol (CMP15) en de 2de sessie van de partners van het Akkoord van Parijs (CMA2). Tijdens de tweede week komen de politiekers op het toneel en had duidelijk moeten worden hoe de ambities van ‘Parijs’ waargemaakt gaan worden in de diverse landen. Voorlopig is daar nog niet veel van te merken en stevent de aarde af op minstens 3°C opwarming i.p.v. 2°C… Na twee weken onderhandelen werd nl. maar een minimaal akkoord bereikt. De meest omstreden kwesties werden doorgeschoven naar de volgende top te Gelasgow, einde 2020. De 200 landen waren het er natuurlijk wel over eens dat de uitstoot van broeikasgassen verder moet worden teruggedrongen en dat daar concrete plannen voor moeten komen (op 11/12 was er nog applaus geweest voor Greta Thunberg, 16 jaar en Times Magazine’s Person of the Year : ze wees andermaal op de wetenschappelijke bevindingen), maar over het opstellen van regels voor de handel in ‘uitstootrechten’ zijn geen afspraken gemaakt. De EU vreest dat dit gaat leiden tot misbruiken en dubbeltelling. Groeilanden als China en Brazilië verzetten zich tegen strengere regels…

DINSDAG 24 DECEMBER 2019 : DRIE KERNCENTRALES DICHT DEZE MAAND

De media melden dat deze maand 3 kerncentrales gesloten werden in Europa : Mühlberg in Zwitserland (47 yo), Ringhals 2 in Zweden (44 yo), Philippsburg 2 in Duitsland (35 yo). Alles voornamelijk op basis van economische overwegingen : investeringen om de levensduur nog te verlengen bleken niet rendabel. In Zweden probeerden politiekers (vergelijk met de N-VA bij ons) zo’n verlenging nog door te duwen, maar tevergeefs. Duitsland wil tegen 2022 “kernvrij” zijn.

DINSDAG 31 DECEMBER 2019 : BOSBRANDEN AUSTRALIË

In Australië woeden de ergste bosbranden sinds mensenheugnis. Vooral de staten New South Wales (de Blue Mountains !) en Victoria lijden er onder. Er is al een gebied groter dan 2 x België verbrand en er zijn meer dan een miljard dieren omgekomen, waaronder een grote fractie van de totale Koalapopulatie. De brandrook reikte tot in Nieuw Zeeland en verder over de Stille Oceaan. Permier Morrison trok niettemin op vakantie naar Hawaï…

DINSDAG 31 DECEMBER 2019 : TWEEDE WARMSTE JAAR

Zoals de laatste 5 jaar de warmste ooit gemeten waren, was ook 2019 het warmste sinds het begin van de metingen door het Europese Copernicusprogramma. Wereldwijd was het het warmste na het recordjaar 2016. De gemiddelde wereldwijde temperatuur van de laatste 5 jaar lag 1,1 à 1,2 °C hoger dan de gemiddelde temperatuur voor de insustriële revolutie. De concentratie van CO2 bleef stijgen, met zo’n 2,3 deeltjes per miljoen. Alarmerende signalen …

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.