Artikel 3

DO TRY THIS AT HOME !

 

EEN TUINY FOREST

 

Je weet nog wat een Tiny Forest is ?

We hadden het hier al over in een vorige Nieuwsbrief.

Een klein bosje met uitsluitend inheemse soorten en ongeveer ter grootte van een tennisbaan ofte ca 200 m² (voor particulieren volstaat 100 m²),  maar dertig keer dichter begroeid dan een gewoon bos en waar in beginsel geen ingrepen worden gedaan. De vorm kan verschillen maar het bosje mag nergens minder dan 4 meter breed zijn, zonder onderbroken te worden door een pad of dgl. Bij de aanleg komen 3 bomen per m² kijken. De beplanting moet samengesteld zijn uit minimaal 25 verschillende, streekeigen soorten bomen en struiken en deze moeten minimaal gedurende 10 jaar ongestoord kunnen groeien. Een mulchlaag van min. 15 cm is nodig en de eerste twee jaren moet het Tiny Forest omheind worden om de jonge aanplant te beschermen. Voor bosjes van particulieren, worden geen nadere voorwaarden gesteld. Die  principes zijn bedacht door de Japanse botanicus Akira Miyawaki en een Indische ingenieur  bij Toyota, Shubhendu Sharma, die door Miyawaki geïnspireerd geraakte toen die bij Bangalore in Zuid-India een bos aanplantte op een Toyota-terrein.

Deze kleine bosjes vergroten de biodiversiteit, in steden vangen ze water op tijdens hevige regenbuien en ze zorgen ook voor verkoeling op warme dagen.

Ondertussen (cfr Nieuwsbrief 2019,  rubriek Natuur) is ook duidelijk geworden dat kleine bosjes (< 5 ha)  per oppervlakte-eenheid meer koolstof opnemen dan hun grotere tegenhangers. Doordat ze in verhouding meer rand hebben en zo meer nutriënten van omringende landbouw ? Het is er ook warmer, daardoor groeien de bomen iets sneller.

Nederland was het eerste Europese land waar het idee van het Tiny Forest werd opgepikt en wel door Daan Bleichrodt van onze vrienden van het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid). Het IVN heeft ondertussen samenwerkingsverbanden met 60 Nederlandse gemeenten en legt de komende jaren minimaal 210 Tiny Forests aan.

Bij ons werd het concept in 2020 gelanceerd door GoodPlanet, in overleg met het IVN. De eerste Tiny Forests werden in het voorjaar geplant te Schoten en te Vorst, samen met scholen en buurtbewoners.

 

Maar nu pakt het IVN ook uit met het Tuiny Forest, ofte een bos in je tuin …

Een Tuiny Forest is een inheems bos op tuinformaat.

Met een pakket vol gifvrij gekweekte planten van eigen bodem, samengesteld door Sprinklr en IVN, leg je zo’n minibos van 6 m² in enkele uren aan en lever je hiermee een kleine bijdrage aan het omgaan met de klimaatverandering.

Doordat het inheemse planten zijn, passen ze goed in het klimaat waarin we wonen en zijn het planten waar dieren iets aan hebben : lieveheersbeestjes, luizen, mieren, spinnetjes, torretjes,…

Je kunt de bomen een  beetje bijsnoeien of aftoppen, dan blijven ze zo’n 3 meter, maar als je niks doet heb je straks bomen van 10 tot 15 meter.

Wanneer de voorkant van je huis in de volle zon ligt en het op hete dagen heel warm kan worden binnen,  kan een Tuiny Forest daar een heel verschil maken qua warmte.

Zet er ook een bord bij met uitleg over wat een Tuiny Forest is voor de buurtbewoners ?

Je kan je Tuiny Forest tegen 125 € bestellen via ivn.nl/tuiny-forest.

 

Lit.  Tiny Forest : Klein Bos, Groot Avontuur. Uitg. Noordboek, 2021  (zie ook de rubriek Boekbesprekingen van deze Nieuwsbrief 2021)

 

 

 

 

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.