Bondsberichten

BONDSBERICHTEN 2021

 

De zeer oude zingt (1974)

er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd

Lucebert (1924-1994)

 

IN MEMORIAM : MARCEL VERBRUGGEN, GROOT NATUURBESCHERMER

 

Donderdag 7 januari  2021 is te Pulderbos Marcel Verbruggen overleden.  Hij werd 95. Tijdens zijn actief leven was hij leraar aan het Sint-Lievenscollege aan de Antwerpse Kasteelpleinstraat, om de hoek van de Bervoetstraat. Hij gaf er les aan meerdere N2’ers.

Tegelijk was hij ook een gevierd natuurcineast, actief conservator van het Zoo-reservaat De Zegge te Geel (een restantje van het voor de rest verdwenen prachtige laagveengebied het Geels Gebroekt  : met geen dank aan de Boerenbond en de sinistere CVP-politieker Jos De Seranno, de benaarstiger van die vernieling en  intieme vijand van Marcel) en verder bijzonder gedreven natuurverdediger,  vanuit zijn stek aan de Groene Wandeling te ‘s-Gravenwezel.

De wegen van Marcel en Natuur 2000 hebben elkaar natuurlijk regelmatig gekruist. Voor ons eerste ledencongres,  op 26-29 december 1970  in de Gevaertgebouwen te Mortsel,  konden we hem samen met Roeland Dirks, de latere secretaris van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen,  strikken  voor het hoofdnummer, een discussie over de situatie van natuur en milieu hier te lande bij het einde van het Europees Natuurbeschermingsjaar N70. We zij hem ook regelmatig gaan helpen bij zijn conservatorswerk in De Zegge : uit overtuiging maar ook omdat N2’ers erg bevriend waren met zijn dochters… Een keer was onze ontmoeting iets minder leuk :  toen we tijdens een korhoendersweekend in De Kalmthoutse Heide zijn auto  in de Heide terugvonden en Marcel zelf in een schuiltentje midden op de bolderplaats…  De toen al bedreigde vogels zijn sindsdien helaas van de heide verdwenen, als je er nog 1 of 2 wil zien moet je naar de Hoge Venen, te weinig om de ooit algemene populatie in stand te houden.

Met het verdwijnen van Marcel zijn we zowat alle grote figuren kwijt die de Vlaamse natuurbeschermingswereld  een halve eeuw domineerden en die we allemaal als vrienden mochten kennen en waarderen:  Wielewaalstichter pastoor Segers, Roeland Dirks van voornoemde BBL-VL, Walter Van den Bergh van de Kon.Mij.voor Dierkunde van Antwerpen, Herman Delaunois van Natuur- en Stedenschoon en het Nationaal Verbond voor Natuurbescherming, Guido en Anita Van Steenbergen van het Centrum voor Natuurbeschermingsedukatie…

De nieuwe generatie gaat haar best moeten doen om wat deze mensen konden redden en realiseren te vrijwaren en te evenaren …

© 2021 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.