Nieuws Fort Oelegem

DE 2022 -KRONIEK VAN FORT OELEGEM

HET 39STE WERKJAAR SEDERT 1984

Voor meer info : info@fortoelegem.be

 

ZONDAG 2 JANUARI 2022 : VLEERMUIZENTELLING 2022/1

Watervleermuis 171. Baardvleermuis 96. Baard/Brandt-vleermuis 2. Franjestaart 145. Ingekorven vleermuis 126. Myotis onbekend 8. Gewone grootoorvleermuis 2. Gewone dwergvleermuis 2. Vleermuis onbekend 3. Totaal 565.

Een enorme terugval (1/2 à 1/3 van de normale januari-aantallen) bij de verschillende soorten, al is die afname bij de ene soort (franjestaart) groter dan bij de andere (ingekorven vleermuis). Alles valt allicht terug te brengen tot het beduidend warmere weer : bij buitentemperaturen van 13-14°C kan men uit ervaring verwachten dat vleermuizen daarop reageren.  We kijken uit naar de eindfebruaritelling, hoewel die de laatste jaren ook de invloed onderging van de hogere temperaturen.

De achteruitgang is overigens over het hele fort duidelijk gespreid, inclusief een gelijkmatige achteruitgang in de 4 (belangrijke) afwateringsgangen. Veel “vaste hangplekken” met veel dieren hadden er nu nauwelijks of geen …

 

WOENSDAG 19 JANUARI 2022 : TERREINBEZOEK ANTITANKGRACHT EN DIRECTE OMGEVING FORT

Deelnemers : betrokken ambtenaren van VMM, ANB, Provincie, Gemeente, RLDV en namens de WGFO Jorne en Ludo.

Nagekeken c.q. besproken werden (1) de nog geplande onderhoudskappingen langs de ATG  richting Albertkanaal (2) de vm Bedekte Weg tussen de voorgracht van het fort en de weide op het vm glacis die nu eigendom zou zijn van de gemeente : het pad is wel al afgesloten met palen en het gebied is natuurgebied (geen toegang na zonsondergang) maar het verkeert in een bedenkelijke toestand, er is ook een grote scheur ontstaan in de buitenoever van de fortgracht; VMM en de gemeente  zouden bekijken hoe ze hier aan kunnen verhelpen.  Jorne bracht verder het onderhoud van het infostandje bij de fortoprit ter sprake : het Regionale Landschap De Voorkempen wil dit voortaan ter harte nemen wanneer zulks nodig zou zijn (verslag : Jorne).

© 2022 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.