ONTBOSSING
FOUT BRAZILIAANS RUNDVLEES TOCH OP ONS BORD
Het Amazone-regenwoud wordt vooral (80% !) gekapt voor de vleesindustrie. Braziliaanse slachthuizen beloven geen runderen te slachten die van ontbost terrein komen, maar daar hebben de veeboeren iets op bedacht.
Groothandelaren Makro, Sligro en Hanos verkopen hoe dan ook rundvlees van Braziliaanse slachterijen die bijdragen aan de ontbossing van de Amazone. Vlees uit illegaal ontbost gebied wordt nl. via tussenhandelaren “witgewassen”. Onze belangrijkste groothandels en de daar shoppende koks worden zo toch voorzien van Braziliaans rundvlees. Dat Braziliaans rundvlees is immens populair, het is mals omdat de runderen buiten kunnen grazen en het is goedkoper dan Argentijns rundvlees. Je kan het eten in bvb de zichzelf duurzaam verklarende Van der Valk-restaurants : de chefs daar denken er niet aan het uit te bannen en dat geldt ook voor NH, Ibis en Fletcher.
KANTELPUNT NADERT
In 2022 verdwenen in Brazilië iedere minuut (!) 3 voetbalvelden aan tropisch regenwoud voor veeteelt en in mindere mate voor soja en suikerriet. In geen jaren ging de ontbossing zo hard. De veeboeren hebben weinig te vrezen van milieupolitie, de Amazone is zo groot dat die eigenlijk machteloos staat : minder dan 1 boswachter voor een oppervlakte zo groot als ons land. En de veeboeren trekken de Amazone steeds dieper in, op zoek naar nieuw land voor meer runderen. Tussen 1970 en nu vertienvoudigde het aantal runderen, het zijn er tegenwoordig bijna 100 miljoen.
Het tropisch regenwoud beweegt zich ondertussen snel in de richting van een “kantelpunt”. Als een te groot deel van het bos verdwenen is wordt de schade onomkeerbaar : 25% ? (op dit moment is ca 17% al verdwenen). Dan verandert het regenwoud in een ander, veel schraler ecosysteem …
WITWASSEN
Het populairste runderras in het Amazonegebied zijn de zeboes. Ze gedijen goed rond de evenaar, ze kunnen het best tegen de hitte en ze zijn bestand tegen langere periodes van voedseltekort. Omdat ze met tienduizenden illegaal gehouden worden kunnen ze niet direct aan een slachthuis verkocht worden. Om te verhullen dat ze gegraasd hebben op illegaal ontbost gebied bedenken de veehouders truuks. Voor ze er mee naar de slachthuizen trekken (soms ver buiten de Amazone gelegen !) verkopen en transporteren de boeren de runderen eerst aan/naar een “onomstreden” fazenda, die geen last heeft van verbodsbepalingen. De slachthuizen kijken alleen naar de laatste boer die runderen naar het slachthuis brengt, terwijl een Braziliaans rund dus in zijn leven gemiddeld op twee tot drie (soms tot zes) verschillende boerderijen verblijft en het in de eerste maanden van zijn leven op stukken grond graast die vaak maar net zijn ontbost.
LOZE BELOFTEN
Het rundsvlees van veeboeren die zich schuldig maken aan ontbossing (en daar ook vaak inheems land bij innemen) vindt dus zonder problemen de weg naar de consument. De vleesproducenten ( met name 3 miljardenbedrijven) verzekeren al jaren dat ze geen vlees afnemen uit ontbost of inheems land. Maar ze gedogen in feite voornoemde witwassing van ontbossingsvlees. In Brazilië bestaat ook geen systeem waarmee rundsvlees of veetransporten traceerbaar zijn. Het ontbossingsvlees kan dus makkelijk bij ons terechtkomen in café’s en restaurants…
P.S. Op 8-9 augustus 2023 vond in het Centro de Convençoes da Amazonia te Belém, hoofdstad van de sterk ontboste Braziliaanse deelstaat Para, de Cupula da Amazonia plaats : een bijeenkomst van de presidenten van de 8 landen die bij de Amazone betrokken zijn via de Amazon Cooperation Treaty Organization (OTCA). Initiatiefnemer was de Braziliaanse president Lula. Diens (onmogelijke ?) doelstelling is de Braziliaanse ontbossing tegen 2030 op nul te krijgen. Tot nu toe lijkt in de eerste helft van 2023 wel 1/3 minder ontbost dan in dezelfde periode in 2022.