Opener 2

Zie ook Artikel 3.

 

DE ECHTE GROTE OORLOG NADERT

Kop in De Standaard  van deze dagen :  “We bungelen met onze collectieve onnozelheid boven de afgrond”. Gedaan is het met de illusie van het sprookje genaamd vrede, de apocalyps dreigt in al zijn wreedheid. Onze nietswaardige politiekers blijven  de andere kant uitkijken (naar waar ze kunnen vluchten, met bodyguards en helikopters), maar militaire leiders in alle landen van Europa waarschuwen er voor dat we ons maar best voorbereiden op oorlog. Over hooguit vijf of tien jaar komt de oorlog ook hierheen, daarover lijken alle experts het eens. De vraag is wat we kunnen doen als die oorlog uitbreekt. Het loopt nu al storm op noodpakketten, survivalcursussen zien het aantal geïnteresseerden oplopen : mensen willen zaken als EHBO, zelfverdediging of koken in het wild onder de knie krijgen : vaardigheden worden oerbelangrijk geacht op  fora als TEOTWAWKI (The end of the world as we know it) of WROL (Without rule of law).

Net zoals in mei 1940 zal er op de Dies Irae dat de oorlog uitbreekt geen recht of orde meer bestaan, zullen er gewapende roversbenden (de drugscriminelen van vandaag + hun aanhang) vanuit de steden over het land proberen te zwermen. Maar of daar veel roof- en verkrachtgelegenheid toe zal zijn is maar de vraag. België met de hoofdkwartieren van NATO en EU in Brussel en strategisch zo belangrijke havens als Antwerpen en Zeebrugge is al sedert de tijd van de Koude Oorlog een target van eerste orde bij een kernaanval.

Eén  kernexplosie boven een stad (de Russische Sarmat-langeafstandraketten dragen 10 kernkoppen) richt extreme verwoesting aan door een vuurbal van miljoenen graden, door schokgolven, door straling, door branden en door radioactieve fall-out, waarbij al wie er in en rond bvb Brussel en Antwerpen leeft  meteen omkomt of later sterft. Maar in een kernoorlog zullen massa’s steden in vooral Europa en Noord-Amerika (naast Korea, Japan en eventueel zelfs Australië) dit lot ondergaan. Gigantische branden in die gebombardeerde steden worden zichzelf aanjagende vuurstormen : hout, plastic, mensen, asfalt, al wat brandbaar is gaat er aan. Enorme opstijgende rookwolken die ook optreden  bij grote bosbranden brengen megatonnen zwarte roet voor jaren  in de stratosfeer. Dat blokkeert het zonlicht, over minstens het hele noordelijk halfrond. Gevolg : temperaturen onder nul, hoge niveaus van ioniserende en ultraviolette straling.

Expert Alan Robock (Rutgers University, New Jersey) die al van in de jaren 1980 waarschuwt voor het schrikbeeld van de nucleaire winter schatte in een artikel in Nature Food in 2022, gebruikmakend van computermodellen  van landbouwopbrengsten, dat bij een “beperkte” kernoorlog zo’n 2 miljard mensen zouden sterven van de honger en bij een volledige oorlog 5 miljard.

Een kernoorlog blijft op een grote meteorieteninslag na de enige gebeurtenis die binnen enkele uren onze menselijke beschaving kan wegvagen.

 

Lit.

Lili Xia, Alan Robock et al.  Global food insecurity and famine from reduced crop, marine fishery and livestock production due to climate disruption from nuclear war soot injection. Nature Food 3, 586-596 (2022) https://doi.org/10.1038/s43016-022-00573-0

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.