Wereld

NIEUWS UIT DE WERELD 2024

 

ANTWERPEN : LUCHTKWALITEIT BLIJFT PROBLEMATISCH

De burgerbeweging Recht op Lucht bevestigde ook in 2022 buisjes op 28 locaties om de concentraties aan stikstofdioxide (NO2) in de lucht te meten en verving die elke vier weken om een nauwkeurig jaargemiddelde te kunnen berekenen. En te kunnen vergelijken met de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) : die zegt dat voor NO2 de jaargemiddelde concentratie onder de 10 µg per kubieke meter moet blijven. Helaas lagen de waarden overal van in de 20 tot 40, met hier en daar een lichte verbetering t.o.v. 2021 maar vele straten gaven concentraties die slechter zijn dan op de Antwerpse Ring. De vervuiling door het autoverkeer blijft in de lange smalle street canyons met hoge bebouwing lang hangen en ververst traag. Recht op Lucht mat ook op het Ringfietspad en in de fietstunnel : daar werden 30 tot 35 µg NO2 gemeten, meer dan drie maal de internationale gezondheidsnorm. Naast het Ringfietspad liggen heel wat speeltuinen. Het wordt dus hoog tijd om het autoverkeer drastischer terug te dringen, om te beginnen in de sluipverkeerstraten. Een aanpak van de leefbaarheid via o.m. ontharding, aanpak van sluipverkeer, handhaving en geleiding stond nochtans in het Antwerpse bestuursakkoord, maar dat bleef dus dode letter. Recht op Lucht maakt zich nu zorgen om dat sluipverkeer door de bypass van het viaduct van Merksem tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding.

P.S. Ondertussen worden in Antwerpen elk jaar m.d. 10 miljoen euro aan LEZ-boetes uitgeschreven (een jackpot voor BDW’s stadskas) en blijft de zorg om degelijk openbaar vervoer niet aan de machtspolitiekers besteed, tegen een golf van protesten probeerden ze al 3 tramlijnen te schrappen.

 

ETHIOPIË : AFRIKAANSE EZELS SERIEUS BEDREIGD

De 37ste Algemene Vergadering van de African Union (AU), op 14-18 februari gehouden te Addis Abeba, drukte haar bezorgdheid uit over de toekomst van de Afrikaanse ezels (60% van de wereld-ezelbevolking). Elk jaar worden in Afrika miljoenen ezels gestolen en afgemaakt. UIteindelijk moet de gelatine uit de gekookte ezelshuiden dienen om in China Ejiao te maken : een middel dat volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gezondheid  en verjonging zou garanderen. Parallel met de economische groei ging in China zelf tussen 1999 en 2018 de ezelpopulatie met 77% achteruit.  Daarom wordt er sindsdien naar Afrika gekeken …

 

FRANKRIJK : PARIJS VS SUV’S

Eigenaars van een grote auto gaan in Parijs drie keer zoveel moeten betalen aan parkeerkosten : van 12 tot 18 euro per uur.  Op 4 februari stemde 54,5 % van de Parijzenaars in een raadgevend referendum voor deze maatregel, die vooral bedoeld is om SUV’s uit de stad te weren. In Montréal, Lyon en delen van Londen waren dergelijke maatregelen al ingevoerd of aangekondigd, al kwamen daar geen volksraadplegingen aan te pas. Tegen de SUV-plaag wordt in Frankrijk, zoals in vele andere landen, overigens ook al langer geageerd door de Tyre Extinguishers (tyerextinguishers.com). SUV’s stoten zo’n 10 à 20 % meer broeikasgassen uit dan andere auto’s. De opkomst van de gevaarlijke SUV’s is een van de redenen dat de uitstoot van het totale Europese wagenpark niet daalt.

 

GRIEKENLAND : CRUISESCHEPEN WEREN OP DE EILANDEN

De Griekse premier Mitsotakis wil het aantal cruiseschepen beperken dat de toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet : Santorini kreeg vorig jaar bvb 800 cruises, ook Mykonos ziet af van het massatoerisme.   Het aantal aanlegplaatse voor de grote schepen zou best teruggebracht worden. De cruises leverden wel 847,4 miljoen euro op.

 

NEPAL : VUILE CLOWNS OP DE EVEREST

Ooit was op de top van de hoogste bergen ter wereld slechts rauwe natuur en ongerepte schoonheid te zien. Vandaag wordt de Chomolungma ofte godin van het universum, zoals de Tibetanen de 8849 m hoge Mount Everest noemen, “verkocht” aan duizenden gelegenheidsklimmers. Die laten er een berg afval achter : zuurstofflessen, etensbakjes, drankblikjes, gasblikjes, tenten. Zeker in de basiskampen weet je niet wat je ziet. Het is er  ordinaire glamping geworden, met wifi-verbindingen, bakkerijen waar je warme broodjes kan kopen enz.  Mensen sluiten packagedeals. Met helikopters worden de spullen omhoog gebracht. Op de stukken dat de amateurs wel klimmen, laten  ze sherpa’s van alles meeslepen. Soms jagen ze er 30 zuurstofflessen doorheen. En dan maken die clowns op de top een foto, als bewijs van hun wereldprestatie. Eigenlijk zou het gebruik van zuurstofflessen moeten worden verboden, om het kaf van het koren te scheiden. Bij een recente opruimactie werd er in twee maanden tijd 16.500 kg afval van de hoger gelegen  gebieden op de berg  gehaald. Op de top, boven de 6500 m, kwam daar nog eens 2,2 ton aan menselijke uitwerpselen bij …

 

SPITSBERGEN : TOERISME LOOPT UIT DE HAND

Het afgelegen Noorse Spitsbergen – halverwege Noord-Noorwegen en de Noordpool – is een toeristische trekpleister van formaat geworden. Tienduizenden cruisetoeristen (78.555 in 2023) bezoeken jaarlijks de witte eilanden. Door klimaatverandering smelten terzelfdertijd de ijskappen, Spitsbergen warmt zeven keer zo snel op als de rest van de wereld. Er is minder ijs en meer water, waardoor het gebied begaanbaarder is voor boten. Honderden expeditieschepen zetten de toeristen middenin de wildernis aan land op meer dan 400 locaties. Ze verstoren er het leven van de ijsberen die hun leefgebied en voedselvoorziening al zagen slinken door het smeltende zee-ijs. Ook kolonies van vogels die maar een korte paringsperiode hebben. En verder de vegetatie die er lang over doet om te herstellen. Om dat uit de hand gelopen toerisme aan te pakken wil het Noorse milieuagentschap wijzigingen in de milieuwet van Spitsbergen per januari 2025 : de grote cruiseschepen zullen alleen nog maar bij hoofdplaats Longyearbyen kunnen komen  en het aantal plaatsen waar toeristen aan land mogen gaat terug naar 43. Cruiseaanbieders verzetten zich tegen deze verstrengingen, maar tevergeefs. Ze verleggen nu hun koers naar Groenland en IJsland …

 

VSA : CICADAS 2024, 13 YEAR-BROOD XIX + 17-YEAR BROOD XIII

Tijdens de maanden mei-juni van dit jaar kruipen in de Southeast, resp. de Midwest van de States miljarden cicaden (geslacht Magicicada) tegelijkertijd uit de grond. In het algemeen kunnen er in de VS twee grote groepen gezien worden : de jaarlijkse zomercicaden en de periodieke. De nimfen van de periodieke woelen m.d. 99% van hun leven in de aarde, ze voeden zich met sap van bomen- en plantenwortels om plots tuinen, parken en bossen over te nemen.  De periodieke cicades tellen 7 soorten, 4 doen er 13 jaar over om te ontwikkelen, de andere 17 jaar.  Als ze volledig ontwikkeld zijn komen ze bovengronds zodra het op 10 cm diepte enkele dagen 18 °C is. Ze verzamelen dan in bomen om er een laatste keer uit hun larvenhuid te kruipen. Na die vervelling zijn ze volwassen insecten met rode ogen en een zwart lijf, op zoek naar een partner om zich voort te planten. Mannetjes zingen in koor om vrouwtjes aan te trekken : met miljoenen tegelijk, 100 decibel luid.  Na het paren leggen de vrouwtjes vele miljoenen eieren op struiken en bomen : hieruit komen opnieuw nimfen die  op de grond vallen en hun ondergronds leven starten. Dit jaar wordt een overlap van 13-jarigen en 17-jarigen verwacht, dat gebeurt maar om de 13 x 17 = 221 jaren … Waarom die lange, gesynchroniseerde cyclus ? Een verdediging tegen roofdieren ? Zo’n immense “brood”  valt onmogelijk volledig op te eten. Een cicadenzwerm ziet er angstaanjagend uit maar ze vormen geen gevaar, alleen de zang kan vervelend zijn. Ze leveren ook voordelen aan de natuur : hun tunnels verluchten de bodem en hun huiden zijn natuurlijke bemesting.

 

© 2024 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.