Bondsberichten

BERICHTGEVING AAN OUD-LEDEN

Ter gelegenheid van het nieuwe vleermuizentelrecord in Fort Oelegem, begin 2019, mailde Jeroen het persbericht ook door naar de oud-leden waarvan we een e-mailadres bezitten. We vroegen hen meteen of ze ook geïnteresseerd waren in het ontvangen van de fortnieuwsbrief. Bij deze nog eens een soortgelijke oproep aan oud-leden die dit lezen en waarvan wij nog geen contactadres hebben…

NATUURSTUDIETIPS : NACHTZWALUWEN

Nogal wat vogelaars plegen nachtzwaluwen te lokken met geluidsopnamen. Als je merkt hoe gevoelig de vogels daarvoor zijn maak je je toch bedenkingen. Nachtzwaluwen zingen heus wel uit zichzelf als de avond daarvoor geschikt is. En een betere manier om ze te lokken is door met twee vingers in de palm van de andere hand te tikken : dit imiteert het geluid dat baltsende mannetjes maken als ze hun vleugels tegen elkaar slaan. Ook dan is de kans groot dat er eentje komt kijken, maar verstoor je niet alle vogels.

EROPUITTIPS : VOGELOBSERVATORIUM TIJ IN STELLENDAM (SCHEELHOEK), GOEREE-OVERFLAKKEE

Een ronde vogelkijkhut met diameter 9 m, gemodelleerd naar het ei van de grote stern die in het omliggende natuurgebied broedt. De naam verwijst ook naar de getijden, die bij het deels openzetten van de nabijgelegen Haringvlietsluizen weer vrij spel kregen. Op de voorgelegen eilandjes broeden sternen en meeuwen met duizenden. Maar ook kluten, brandganzen en plevieren. In het Scheelhoekmoeras broeden blauwborst, kleine karekiet, baardmannetje, bruine kiekendief (aan de rand van het Scheelhoekbos vind je ook een uitzichtpunt). Het Nederlandse architectenbureau Rau opteerde voor een demonteerbaar, ecologisch verantwoord Zollinger bouwpakket dat in Finland verzaagd werd : duurzaam accoyahout voor de onderkant die onder water kan komen te staan en grenenhout daarboven. Je komt er over loopplanken door een vochtig buitendijks gebied. De laatste meters naar het ei loop je door een tunnel opgetrokken uit twedehands steenschotten en meerpalen. In de buitenwand zijn artificiële nesten voor de oeverzwaluw gemaakt, de tunnel zelf is bedekt met zand zodat ook daar gebroed kan worden.

Deltahaven 69, 3251 LC Stellendam : meer info via natuurmonumenten.nl en vogelkijkhut.nl/view/751

BUITENLANDS BEZOEK UIT INDONESIË

Van 11 tot 17 maart krijgen we bezoek van onze contactmensen in Yogyakarta, Ali en Yaktianuraga. Op het programma staan natuurlijk passages langs het MICJ en het fort, maar evengoed langs natuurgebieden zoals de Kalmthoutse Heide en het Zwin en discussies over duurzaam toerisme : beiden leiden ondertussen het belangrijkste reisagentschap in Yogya (niet ver van de Borobudur, van Prambanan, de Ratu Boko kraton e.a. heritage sites), adviseren de Sultan hierover etc. Wie interesse heeft is welkom om ook te komen kennismaken !

JULI : ANNUAL MEETING YEE, WIE GAAT MEE NAAR ZUID-MORAVIË ?

Lang geleden, in 1974, heette de YEE (Youth & Environment Europe) nog IYF (International Youth Federation for Environmental Studies & Conservation) en mocht Natuur 2000 de jaarvergadering organiseren, in Bokrijk. We hadden toen ook afgevaardigden in het bestuur (tot voorzitter en penningmeester toe) en we verplaatsten ons elke zomer trouw naar die vergaderingen waar o.m. gezamenlijke natuur- en milieubeschermingsacties werden afgesproken. In die aanwezigheid kwam op den duur toch de klad, maar dit jaar kunnen we terug een afgevaardigde sturen : Nathan Méténier, die veel kans maakt om meteen ook tot secretaris externe betrekkingen te worden gekozen. De AM ofte Annual Meeting vindt dit jaar plaats in Zuid-Moravië, in het ekologisch Scoutscentrum Kapraluv Mlyn (“Kapralovamolen”) te Ochoz u Brna ofte Ochos bij Brünn van 7 tot 9 juli. Voordien en daarna is er ook nog wat te doen, in de stad en in de buurt van Brünn is er sowieso wat te zien : de vesting Spielberg (Spilberk), ooit de beruchtste gevangenis van Oostenrijk-Hongarije, het klooster van de vader van de genetica Gregor Mendel, de Villa Tugendhat van Ludwig Mies van der Rohe (“Less is More”), het slagveld van Austerlitz … Ochos ligt in de Moravische Karst met zijn grotten kloven en dolines, grassteppen, wetlands, plantrijke bossen enz. Wie heeft er zin om Natuur 2000 mee te vertegenwoordigen ?

Info : https://yeenet.eu

ONDERTEKENDE PETITIES

14.06.2019 Geen Cruiseschepen in de Antwerpse Lage Emissiezone (zie Rubriek Actualiteit)

© 2019 Nieuwsbrief Natuur 2000 | WordPress Theme: Cosimo by CrestaProject.